Ανά εξάμηνο το τέλος υπέρ των ΑΠΕ

Δύο φορές τον χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) θα επανεξετάζεται το τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, «προκειμένου να εκτιμώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα έσοδα και τα έξοδα του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού και να λαμβάνονται εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα για την ισοσκέλιση αυτού».

Αυτό προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου («Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012») που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ

έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού (που ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο) στα οποία περιλαμβάνεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μονάδες ανανεώσιμων πηγών, η μείωση των τιμών απορρόφησης της ενέργειας από φωοτοβολταϊκά κ.α., ενώ έχει ήδη αυξηθεί μέσα στη χρονιά και το τέλος ΑΠΕ. Στόχος των μέτρων είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος ως το 2014.

Με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου:

- Περιορίζεται σε 2,5% (από 5%) το ποσοστό των διαθεσίμων του Πράσινου Ταμείου με τα οποία θα καλύπτονται οι λειτουργικές του δαπάνες. Τα υπόλοιπα, δηλαδή το 97,5% των διαθεσίμων, θα μπορούν αν διατίθενται στον κρατικό προϋπολογισμό.

- Ρυθμίζονται θέματα των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ ενόψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησής τους.

- Προσδιορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία εγγραφής στα μητρώα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα