«Ακριβές» αλλαγές στο Ε1

Αλλαγές για έξτρα φορο-επιβαρύνσεις στο νέο έντυπο Ε1. Μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς υποχρεούνται πλέον να καταγράψουν στο Ε1 όλα τα εισοδήματα για το 2012, ακόμη και αυτά που είχαν ως τώρα αυτοτελή φορολόγηση. Συγκεκριμένα θα δηλώνουν υποχρεωτικά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, τόκους από καταθέσεις και κέρδη από

αμοιβαία κεφάλαια, που φέτος θα προσμετρηθούν στα βασικά εισοδήματα, και επί του συνόλου αυτού θα υπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης.

Στο νέο Ε1, όμως, περιλαμβάνεται και «κωδικός ΔΕΗ», που αποτελεί προάγγελο για την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Στον πίνακα 5 θα αναγράφεται φέτος ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες, γεγονός που ανοίγει και το δρόμο για διευρυμένες διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να εντοπίζονται όσοι δεν πληρώνουν το φόρο.

Εξάλλου, κίνητρα για την υποβολή ειλικρινών δηλώσεων ΦΠΑ μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη προς τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, ρυθμίσεις για την επιστροφή όσων έχουν κλαπεί από το Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όσοι κατηγορούνται ή δικάζονται ως καταχραστές σε βάρος του Δημοσίου θα απολαμβάνουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, που θα φθάνει ως την ατιμωρησία, σε περίπτωση που επιστρέψουν στο Δημόσιο το σύνολο του ποσού που καταχράστηκαν. Εξαιρούνται όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες υπεξαίρεσης, απάτης ή απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Εν τω μεταξύ, ανεπάγγελτος ιδιώτης, που δηλώνει στην Εφορία μηδενικό εισόδημα, εντοπίστηκε από το ΣΔΟΕ να έχει Porsche, σημαντικές καταθέσεις, θυρίδα με τιμαλφή και πλάκα χρυσού. Η έρευνα συνεχίζεται με σοβαρές υπόνοιες για τοκογλυφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα