Κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα

Πρώτο ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών στις 10 το πρωί, στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα κρίνουν την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων. Με κοινή θέση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος ακινήτων από τον ενιαίο φόρο, ο οποίος όμως θα εισπράττεται και φέτος από τη ΔΕΗ, προσέρχονται οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι στις νέες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο

Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι από το 2014 τον ενιαίο φόρο ακινήτων στον οποίο -όπως είπε- θα υπάρξει κάποιο αφορολόγητο, θα τον εισπράττει για όλα τα ακίνητα η εφορία.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ο μηχανισμός είσπραξης του φόρου θα είναι η ΔΕΗ για το 2013, ενώ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η είσπραξη του φόρου θα γίνεται από τις εφορίες.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμού επεσήμανε πως είναι θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό και πως θεωρεί αστείο και προσβλητικό να τίθεται ζήτημα δικής του συμμετοχής, καθώς το να «γίνει αντιπρόεδρος δεν σημαίνει κάτι για εκείνον, γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να τα βγάλει πέρα η χώρα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι ο φόρος θα έχει «προοδευτικό χαρακτήρα» με σκοπό την «ελάφρυνση» των Ελλήνων πολιτών, ενώ επεσήμανε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το πόσο της ελάφρυνσης.

«Προερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αν και οι προβολείς έπεσαν στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, ανοιχτά παραμένουν και άλλα θέματα. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων διαρκώς αυξάνονται, ενώ και στο θέμα της κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων η τρόικα περιμένει πλάνο άμεσης αποπομπής υπαλλήλων και όχι μόνο των επίορκων.

Εκκρεμούν ακόμη η ρύθμιση για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο που φαίνεται πως θα κυμαίνονται από 36 έως 48, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα, το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα κατηγορεί την συγκυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πει «ναι» υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε εκβιασμούς και απειλές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της έλευσης της τρόικας και σε ερώτηση για το ζήτημα του ευρώ, επισήμανε ότι το δόγμα «πάση θυσία στο ευρώ», είναι ανατριχιαστικό, και κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα σημαίνει «πάση θυσία στο μνημόνιο».

Στον κ. Τσίπρα απάντησαν με ανακοινώσεις τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση κατηγορώντας τον ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από τα γεγονότα της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα