Αισχύλεια 2014

Τα 39α Αισχύλεια που ανοίγουν τις πύλες τους στις 27 Αυγούστου, προσφέρουν μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές στιγμές του φετινού καλοκαιριού καθώς θα φιλοξενήσουν στο ατμοσφαιρικό Παλαιό Ελαιουργείο έργα του Μικελάτζελο Πιστολέτο.

Ο θρύλος της arte povera, δημιουργός της περίφημης "Αφροδίτης των κουρελιών", θα εκθέσει για πρώτη φορά στη χώρα μας δημιουργώντας δυο νέες εγκαταστάσεις. Εμπνευσμένος από το γεωγραφικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Ελευσίνας θα κάνει μια δράση καταστροφής και αναδημιουργίας, διαπλέκοντας

το μύθο και την ιστορία σε ένα περιβαλλοντικό αφήγημα με τίτλο ο Τρίτος Παράδεισος εντός της αυλής του Παλαιού Ελαιουργείου ενώ στο εσωτερικό του θα δημιουργήσει μια δεύτερη εγκατάσταση με τίτλο Λαβύρινθος, η οποία περιλαμβάνει ένα τραπέζι στο σχήμα της Μεσογείου και έναν νεκρό κορμό δέντρου. Όπως δήλωσε και ο ίδιος αναλύοντας τον Τρίτο Παράδεισο, η παρέμβαση θα είναι από την άποψη του προβλήματος. Γι αυτό και η εγκατάσταση περιλαμβάνει θραύση του τσιμέντου προκειμένου να αναδυθεί το σύμβολο του Τρίτου Παραδείσου. Ο "Terzo Paradiso" είναι μια νοητική και καλλιτεχνική θεώρηση του Πιστολέτο σχετικά με την απόσταση που χωρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο από τη φύση και στα μέσα που μπορούν να συντελέσουν στην επαναπροσέγγιση τους.

Ο Πιστολέτο είναι μια γοητευτική προσωπικότητα της τέχνης που αφουυγκράζεται την κοινωνία και μιλά για πολιτική. "Προτείνω" είπε, "μετασχηματισμό της Δημοκρατίαςσε Δημοπραξία, δε χρειαζόμαστε μόνο τη θεωρία" υπό τις επιδοκιμασίες του κοινού που τον άκουσε σήμερα στο Μουσείου Ακρόπολης.

Αξίζει να αναφέρουμε την περιγραφή του, της δημιουργίας της εμβληματικής Αφροδίτης των κουρελιών. "Όταν έκανα το '67 την Αφροδίτη, την έφτιαξα από ένστικτο παντρεύοντας αντιφατικά στοιχεία. Ένα φτηνό υλικό από ένα μαζί κηπευτικών και η Αφροδίτη έμπαινε σ ένα πλαίσιο λαϊκής προσφοράς. Η ίδια ήταν από τσιμέντο. Την πήρα και την πήγα σπίτι. Την έσπρωξα δίπλα σε κάτι κουρέλια που χρησιμοποιούσα και ο διάλογος ήταν εκπληκτικός. Μια Αφροδίτη που έρχεται από το παρελθόν , διανύει όλη την ιστορία και δεν δύει ποτέ. Δίνει ζωή, αναγεννά και ανακυκλώνει. Η Αφροδίτη είναι πανευτυχής που επιστρέφει σπίτι της".

Πώς επιστρέφει; με μια περφόρμανς που θα γίνει σε συνεργασία με την Ελληνίδα εικαστικό Μαίρη Ζυγούρη η οποία και της έδωσε προσωρινό τίτλο "Η Αφροδίτη των καθαρμάτων _Έλευσις 2014". Η δράση θα περιλαμβάνει το σώμα της ως περφόρμερ, τα κουρέλια και το τοπίο της Ελευσίνας. Ζήτησε μάλιστα τη συμμετοχή του κοινού, να φέρουν δηλαδή οι επισκέπτες κουρέλια στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου ώστε στις 30 Αυγούστου να συνδημιουργήσουν ένα νέο σώμα. Οι δράσεις και οι performances της Μαίρης Ζυγούρη θα εκτείνονται στον άξονα της Ιεράς οδού από τον Κεραμικό μέχρι το Ελευσίνιο Ιερό και τα video έργα που θα προκύψουν θα εκτεθούν. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Ιταλίδα κριτικός τέχνης Μανουέλα Γκαντίνι.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις των Ελευσινείων ξεκινούν στις 27 Αυγούστου. Το φετινό 39ο Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης, 17 θεατρικές εκδηλώσεις, 8 μουσικές και μια εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα