Προειδοποιήσεις για χιλιάδες θανάτους από τις «μπαταρίες - κουμπιά»

Tweet

Χιλιάδες θάνατοι έχουν προκληθεί σε όλο τον κόσμο από μπαταρίες-«κουμπιά», όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ηλικιωμένος. Η γ.γ. Καταναλωτή προειδοποιεί ότι όσοι τις κατάπιαν κατά λάθος υπέστησαν φρικτούς τραυματισμούς.

Οι επισημάνσεις για τους θανάτους έγιναν στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας για την Ασφάλεια των Προϊόντων στις Βρυξέλες, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Οργανισμό Οικονομική Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καθώς και άλλες επιτροπές και οργανισμοί για την προστασία των προϊόντων.

Κίνδυνοι

Σε περίπτωση κατάποσης, οι µπαταρίες µπορεί να προκαλέσουν σηµαντικές, µόνιµες βλάβες ή θάνατο.

• Μπαταρίες σε µέγεθος κέρµατος µπορούν να κολλήσουν στο λαιµό των µικρών παιδιών, όπου το σάλιο ενεργοποιεί αµέσως ένα ηλεκτρικό ρεύµα, προκαλώντας µια χηµική αντίδραση και µπορεί να συµβούν µέσα σε µόλις δύο ώρες ακόµη και θανατηφόρα χηµικά εγκαύµατα.

• Η σοβαρότητα του εγκαύµατος µπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται ακόµη και µετά την αφαίρεση της µπαταρίας. Η θεραπεία µπορεί να περιλαµβάνει σίτιση και αναπνοή µέσω σωλήνα και πολλαπλές χειρουργικές επεµβάσεις.

Χρήσιµα µέτρα ασφάλειας για τους γονείς και κηδεµόνες των µικρών παιδιών

• Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν ή να έρχονται σε επαφή µε τις µπαταρίες - κουµπιά.

• ∆ώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις και τις ετικέτες που περιγράφουν τους κινδύνους από µπαταρίες - κουµπιά σε διάφορα προϊόντα καθηµερινής χρήσης.

• Ελέγξτε εάν οι συσκευές ή τα προϊόντα µε µπαταρίες - κουµπιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται η εύκολη πρόσβαση στο διαµέρισµα της µπαταρίας.

• Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια, τα βοηθήµατα και άλλα ηλεκτρονικά µακριά από τα παιδιά, αν τα διαµερίσµατα της µπαταρίας δεν έχουν µια βίδα για να εξασφαλίσει τη µη προσβασιµότητα στη µπαταρία. Χρησιµοποιήστε ταινία για να βοηθήσει ώστε το διαµέρισµα της µπαταρίας παραµένει κλειστό.

• Ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές σας προκειµένου να βεβαιώνεστε ότι τα διαµερίσµατα της µπαταρίας είναι ασφαλώς κλεισµένα. • Απορρίψτε τις χρησιµοποιηµένες µπαταρίες αµέσως. Ακόµη και οι ληγµένες µπαταρίες µπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.

• Πάντα να ελέγχετε τα φάρµακα πριν από την κατάποση τους. Ενήλικες έχουν καταπιεί µπαταρίες - κουµπιά γιατί από λάθος τις θεώρησαν ως χάπια ή δισκία.

• Αν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει καταπιεί µια µπαταρία - κουµπί, ζητήστε αµέσως ιατρική βοήθεια (πηγαίνετε αµέσως το παιδί σε νοσοκομείο). Μην αφήνετε το παιδί να φάει ή να πιει και µην προκαλείτε εµετό.

• Ενηµερώστε τους γνωστούς σας σχετικά µε τον κίνδυνο που συνδέεται µε τις µπαταρίες - κουµπιά και πώς θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή, µακριά από αυτό τον κίνδυνο, ο οποίος ακόµη σε µεγάλο βαθµό υποτιµάται από πολλούς.

Tags: μπαταρίεςμπαταρίες κουμπιά Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα