Αγνοούμενους στα σκόπια αναζητεί το Βελιγράδι

Το Βελιγράδι θα ζητήσει από την Πρίστινα την ερχόμενη εβδομάδα άνοιγμα του αρχείου της παραστρατιωτικής οργάνωσης "Απευλευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου" στα Σκόπια, επειδή περιλαμβάνει στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης πολλών εκατοντάδων αγνοουμένων από την περιοχή του Κοσόβου, δήλωσε ο πρόεδρος της σερβικής κρατικής επιτροπής για τους αγνοούμενους, Βέλικο Οντάλοβιτς.

Συμμετέχοντας σε συζήτηση

με θέμα "Έχουμε δικαίωμα στην αλήθεια και στην ελευθερία" που διοργάνωσαν στο Βελιγράδι οργανώσεις συγγενών αγνοουμένων, απαχθέντων και δολοφονηθέντων στο Κόσοβο, ο κ. Οντάλοβιτς είπε ότι εκπρόσωποι της επιτροπής έμαθαν πρόσφατα για την ύπαρξη αρχείου του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" στα Σκόπια και ότι για εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα ανεπιτυχώς προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα έγγραφα του αρχείου.

"Είναι κάτι που μας δημιουργεί κάποια ελπίδα ότι θα μπορέσουμε, αν καταφέρουμε να ωθήσουμε την Πρίστινα να ανοίξει το αρχείο αυτό, να βρούμε πληροφορίες και στοιχεία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο χώρο του Κοσόβου, όχι μόνο μετά τις 10 Ιουνίου του 1999, αλλά και νωρίτερα" σημείωσε ο κ. Οντάλοβιτς υπενθυμίζοντας ότι τα μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" παρουσίαζαν τις μονάδες τους ως οργανωμένες ολότητες που ήταν υπεύθυνες για την κατάσταση στην περιοχή της επιχειρησιακής ζώνης που διοικούσαν.

"Οι δολοφονημένοι και οι απαχθέντες που αναζητάμε σήμερα, εκεί ακριβώς χάθηκαν. Κι αν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία σε αυτά τα αρχεία, θα είναι πολύτιμη για μας" τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σερβικής επιτροπής στο Κόσοβο θεωρούνται αγνοούμενοι 1.750 άνθρωποι, 1.221 εκ των οποίων Αλβανοί και 529 Σέρβοι και μη Αλβανοί.

Ο κ. Οντάλοβιτς υποστήριξε ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα διαπράχθηκαν την περίοδο που η διεθνής κοινότητα είχε την ευθύνη στο Κόσοβο και ότι οι Σέρβοι θύματα είναι πάντα σε δεύτερο πλάνο.

"Δεν κάνω διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, επειδή όλοι αξίζουν διακρίβωση της τύχης τους, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι ο αριθμός των Σέρβων αγνοουμένων συχνά ελαχιστοποιείται ή δεν παρουσιάζεται ρεαλιστικά και είναι καλό να είναι ενημερωμένη κοινή γνώμη για το στοιχείο αυτό" δήλωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα