Αυστραλία: Οι τράπεζες αγνοούν την κυβέρνηση

Εκτιμάται πως οι τράπεζες κερδίζουν 6,2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως για κάθε μέρα που καθυστερούν να μειώσουν τα επιτόκια τους.Όπως είναι γνωστό, την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προέβη σε μείωση των επιτοκίων της, σε μια προσπάθεια να τονώσει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας, τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών του G7 ετοιμάζονται για συνομιλίες

με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές με την κίνηση αυτή, η τράπεζα προσπάθησε να "θωρακίσει την Αυστραλία" από τυχόν δυσμενείς εξελίξεις της διεθνούς οικονομίας αλλά και τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει ο φόρος για τους ρύπους που θα ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει και νέα μείωση των επιτοκίων, ενώ αντιπολίτευση και βιομήχανοι ζητούν να καθυστερήσει η επιβολή του φόρου για τους ρύπους λόγω της ρευστότητας της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ίδια η τράπεζα επικαλούμενη τις αδύναμες προοπτικές στο εξωτερικό και τη μέτρια ανάπτυξη στο εσωτερικό, μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%. Η απόφαση της ήταν ευρέως αναμενόμενη, αν και κάποιοι αναλυτές ήλπιζαν για μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση δεδομένων των εξαιρετικά αδύναμων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία.

"Το Δ.Σ. έκρινε ότι, δεδομένης της μέτριας ανάπτυξης στο εσωτερικό και του πιο αδύναμου και περισσότερο αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος, η προοπτική για τον πληθωρισμό δίνει περιθώριο για μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική", δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, Γκλεν Στίβενς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα