Έκκληση Χ. Κάρλος για αλληλεγγύη

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Χιλή, απηύθυνε έκκληση για "αλληλεγγύη" στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάσωση του ευρωπαϊκού πολιτικού σχέδιο που χρειάζεται όπως είπε, "λιτότητα και πειθαρχία" αλλά και πολιτικές λύσεις και ανάπτυξη.

"Η Ευρώπη χρειάζεται λιτότητα και πειθαρχία, αλλά η λιτότητα δεν θα είναι αρκετή για να σωθεί η Ευρώπη", δήλωσε ο ισπανός μονάρχης σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, όπου μετέβη ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα.

"Η αλληλεγγύη είναι επίσης αναγκαία ώστε τα

οικονομικά βάρη που συντρίβουν σήμερα ορισμένες από τις χώρες μας να είναι πιο υποφερτά", τόνισε.

"Χωρίς αλληλεγγύη είναι πιθανό ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα να συνεχιστεί, αλλά αυτό που δεν θα μπορεί να συνεχιστεί θα είναι το ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο".

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ισπανία, ο Χουάν Κάρλος εξέφρασε αισιοδοξία και είπε ότι μετά τις "πρωτοφανείς" δημοσιονομικές προσαρμογές και της "ευρείας κλίμακας" μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, η χώρα αρχίζει να ανακτά την "ανταγωνιστικότητα που είχε χαθεί".

Σύμφωνα με τον βασιλιά της Ισπανίας, οι επενδυτές εγκαταλείπουν την Ευρώπη γιατί "αμφιβάλλουν για τη βούλησή μας να παραμείνουμε ενωμένοι και να προασπίσουμε το κοινό μας νόμισμα". Συνεπώς, "αν το πρόβλημα είναι πολιτικό, η λύση πρέπει να είναι πολιτική", αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη Ευρώπη".

Μετά τη Βραζιλία, ο Χουάν Κάρλος έφθασε στη Χιλή για να συμμετάσχει σήμερα στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας του Ειρηνικού που θα διεξαχθεί στο Σέρο Παρανάλ, 1.200 χλμ. βόρεια του Σαντιάγκο, μαζί με τους ηγέτες του Μεξικού, του Περού, της Κολομβίας, και με τους ομολόγους τους της Κόστα Ρίκα και του Παναμά να είναι παρόντες ως παρατηρητές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα