Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις

Σοβαρή ανησυχία εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη για τις πρόσφατες επιθέσεις σε σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς από αντάρτες στο Αφγανιστάν.

Τα παιδιά στο Αφγανιστάν δέχονται επιθέσεις και "το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση" παραβιάζεται από τις επιθέσεις αυτές που κάνουν "αντικυβερνητικά στοιχεία" τα οποία στοχοποίησαν σχολεία και εκπαιδευτικούς τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε η αποστολή αρωγής των Ηνωμένων

Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) σε ανακοίνωσή της.

Η αποστολή ανέφερε ότι "παρατήρησε απαράδεκτα επίπεδα βίας" εναντίον σχολείων, εκπαιδευτικών θεσμών και προσωπικού τους, αλλά και παιδιών το 2011 από μέρους των Ταλιμπάν κι άλλων ομάδων ανταρτών.

"Είναι επιτακτικό όλες οι πλευρές της σύγκρουσης να σέβονται
τα σχολεία και να προστατεύουν και να προωθούν τα δικαιώματα των παιδιών, ειδικά των κοριτσιών, στην εκπαίδευση", ανέφερε η UNAMA.

Το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν ανέφερε ότι τουλάχιστον 500 σχολεία έκλεισαν σε 10 επαρχίες όπου η επιρροή των Ταλιμπάν έχει επεκταθεί.

Την Τετάρτη, αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον του διευθυντή της υπηρεσίας εκπαίδευσης στην ανατολική επαρχία Πάκτικα.

Ο αξιωματούχος επέζησε από την επίθεση, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι.

Μια ημέρα νωρίτερα, στην επαρχία Νανγκαρχάρ μια ομάδα ενόπλων πυρπόλησε ένα σχολείο θηλέων.

Τουλάχιστον πέντε σχολεία έχουν κλείσει από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αντάρτες φέρονται επίσης να έχουν αρχίσει μια εκστρατεία εκφοβισμού των δασκάλων και προεστών κοινοτήτων, καθώς και να αναγκάζουν τους γονείς να σταματούν να στέλνουν τα παιδιά τους, ειδικά τα κορίτσια, στα σχολεία.

Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν ότι ενέχονται στις επιθέσεις αυτές κι υποστηρίζουν ότι δεν εναντιώνονται στην εκπαίδευση των αγοριών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, αν και αξιώνουν να γίνεται διαχωρισμός των φύλων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα