Αφγανιστάν: Βαριές απώλειες για το ΝΑΤΟ

Πάνω από 3.000 στρατιώτες που συμμετείχαν σε διάφορες επιχειρήσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στο Αφγανιστάν, έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2001 όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ενός ανεξάρτητου ιστότοπου, ο οποίος καταγράφει τους θανάτους στρατιωτών του Συμμαχίας.

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται σε δρόμους είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ξένων στρατιωτικών, με την επαρχία Χελμπάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας να θεωρείται η πιο επικίνδυνη (συνολικά 851 θάνατοι).

Ο ιστότοπος icasualties.org

αναφέρει ότι 3.000 στρατιωτικοί (εκ των οποίων τα 2/3 Αμερικανοί) έχουν σκοτωθεί σε συρράξεις. Σημειώνεται πως οι έξι στρατιώτες του NATO που σκοτώθηκαν το Σάββατο, δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα στον συγκεκριμένο αριθμό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, 2.907 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν κι οι υπόλοιποι σε άλλες περιοχές του κόσμου στο πλαίσιο της λεγόμενης «Επιχείρησης Διαρκής Ελευθερία», όπως ονομάστηκε επίσημα ο «Πόλεμος κατά του τρόμου» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μόνο φέτος έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 ξένοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν, με τον αντίστοιχο αριθμό για το 2011 να σταματά στους 566. Οι Η.Π.Α. έχουν υποστεί 1.968 απώλειες στον πόλεμο, την ίδια στιγμή που η Βρετανία εμφανίζεται να έχει 412 απώλειες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Καναδάς με 158 θανάτους στρατιωτικών. Σημειώνεται πως από το 2011 ο Καναδάς διατηρεί μόνο εκπαιδευτές ανά την Αφγανική επικράτεια, έχοντας αποσύρει όλες τις μάχιμες μονάδες του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα