MANS: Μηνύσεις κατά Τζουκάνοβιτς-Λούκσιτς

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Δίκτυο για την Κατοχύρωση του μη κυβερνητικού τομέα» (MANS)κατέθεσε στην εισαγγελία του Μαυροβουνίου μήνυση σε βάρος του πρώην και του νυν πρωθυπουργού, Ίγκορ Λούκσιτς και Μίλο Τζουκάνοβιτς και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων λόγω παράνομης παροχής εγγυήσεων για δάνειο στη Βιομηχανία Αλουμινίου Ποντγκόριτσας (KAP).

Η μήνυση -σύμφωνα με ανακοίνωση της MKO - αφορά τον πρόεδρο της Επιτροπής για τον έλεγχο κρατικής βοήθειας, Μίταρ Μπάιτσετα, τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Μπράνκο Βούγιοβιτς, τον πρώην διευθυντή του
Ταμείου Συνταξιούχων - Αναπήρων και νυν υπουργό Οικονομικών, Ράντογιε Ζούγκιτς, τον πρώην διευθυντή του Οργανισμού Απασχόλησης, Ζόραν Γέλιτς και τον υπάλληλο του Ταμείου Ανάπτυξης, Μπράνισλαβ Γιάνκοβιτς.

«Όλοι θεωρούνται ύποπτοι ότι καταχράστηκαν δημόσιο αξίωμα και έλαβαν μία σειρά δυσμενών αποφάσεων που είχαν αποτέλεσμα την έκδοση κρατικών εγγυήσεων για πιστώσεις στην KAP συνολικού ύψους 131,3 εκ. ευρώ. Με την ενεργοποίηση των εγγυήσεων ζημιώθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός και οι πολίτες θα πληρώσουν από την τσέπη τους για τη διευθέτηση των οφειλών που δημιούργησαν οι ιδιοκτήτες της KAP», τονίζει το Δίκτυο για την Κατοχύρωση του μη κυβερνητικού τομέα.

Οι εκπρόσωποι της μη κυβερνητικής οργάνωσης τονίζουν ότι είναι σαφές πως οι διαστάσεις της ολέθριας πολιτικής στο θέμα της Βιομηχανίας Αλουμινίου είναι τεράστιες και σήμερα όλοι έχουν αντιληφθεί ότι απειλείται το οικονομικό σύστημα της χώρας λόγω των συναλλαγών του Μίλο Τζουκάνοβιτς με τον ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκι. «Η έκδοση εγγυήσεων και η κρατική βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε έναν Ρώσο μεγιστάνα αποτελεί προδοσία των κρατικών συμφερόντων, η οποία σε κάθε αναπτυγμένο κράτος θα οδηγούσε όχι μόνο σε ποινικές διώξεις αλλά και σε καταλογισμό πολιτικών ευθυνών», εκτιμούν οι εκπρόσωποι της MKO MANS και ζητούν από την εισαγγελία να ξεκινήσει επείγουσα έρευνα για τις σοβαρές καταχρήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων στη στρατηγική συνεργασία με τους Ρώσους, λόγω των οποίων, μετά την ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων, υπάρχει κίνδυνος στην καταβολή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.

Ο πρώην οικονομικός κολοσσός του Μαυροβουνίου και μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρία της χώρας, μετά από 40 χρόνια λειτουργίας και αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις έχει οδηγηθεί στο χείλος της καταστροφής και κινδυνεύει με διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν τα χρέη εκατοντάδων ευρώ του εργοστασίου.

Η ρωσική κρατική εταιρία VTB και η ουγγρική τράπεζα OTP ενεργοποίησαν, την Τετάρτη, τις εγγυήσεις της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου που είχαν εκδοθεί για τις πιστώσεις που είχαν εγκρίνει οι δύο τράπεζες για την KAP, ύψους 102 εκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα