Η Μ.Κοππά στον ΑΘΗΝΑ984

Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοκ, Μαριλένα Κοππά, μίλησε στις 4/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το πραξικόπημα στην Αίγυπτο:

«Είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός που δείχνει ότι οι απλουστεύσεις τις οποίες είχαμε υιοθετήσει στη Ευρώπη για την Αραβική Άνοιξη, ως μια ελεγχόμενη διαδικασία η μια διαδικασία η οποία έχει ολοκληρωθεί , έχουν πέσει έξω.
Στην Αίγυπτο
έχουμε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, διότι ο πρόεδρος Μόρσι και η μουσουλμανική αδελφότητα, εκμεταλλευόμενοι την οριακή πλειοψηφία τους, προσπάθησαν να επιβάλλουν μία κατάσταση πέρα από τη θέληση του αιγυπτιακού λαού. Με τελευταίο δείγμα την απόφασή τους να θέσουν τον ίδιο τον πρόεδρο τον Μόρσι πάνω από τη Δικαστική Εξουσία. Το κίνημα λοιπόν του στρατού -γνωρίζουμε τον παραδοσιακά ισχυρότατο ρόλο του, διαχρονικά, στην αιγυπτιακή πολιτική σκηνή, αυτή τη στιγμή χαίρει ευρύτατης λαϊκής υποστήριξης. Χρειάζεται, λοιπόν, αυτοσυγκράτηση,ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο, διότι η μουσουλμανική αδελφότητα έχει πολλούς οπαδούς και η μόνη έκκληση η οποία μπορεί να γίνει είναι για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου και σε δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εκλογές.
Ο στρατός είπε ότι έχει σκοπό να παραδώσει την εξουσία, αλλά πρέπει να συγκρατηθούν και οι πολύ χαμηλού τόνου αντιδράσεις τόσο από Αμερικανικής όσο και από Ευρωπαϊκής πλευράς. Νομίζω ότι όλοι τηρούν στάση αναμονής...
Η Ευρώπη βιάστηκε να πανηγυρίσει για τη δημοκρατία στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, όταν αυτό το οποίο συνέβη και όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και στην Τυνησία, ήταν να μιλάμε σήμερα και εμείς και οι πολίτες των χωρών αυτών , για μία κλεμμένη επανάσταση. Δηλαδή η γενιά των νέων, χωρίς προοπτική, που αξίωναν περισσότερη δημοκρατία, ένα ζωτικό χώρο να ζήσουν και να εκφραστούν, είναι αυτοί οι οποίοι έχασαν την επανάσταση μέσα από τα χέρια τους, διότι τελικά μετά τις εκλογές αναδείχτηκε ισχυρή η μόνη οργανωμένη δύναμη στις χώρες αυτές, που ήταν οι μουσουλμανικές αδελφότητες. Άρα η γενιά αυτή, με τα αιτήματα της, ηττήθηκε σκληρά μέσα από το διάστημα από την έναρξη των εξεγέρσεων μέχρι και σήμερα. Αυτό λοιπόν είναι λογικό να δημιουργεί πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις στις χώρες αυτές».

* Για τη διάσκεψη του Βερολίνου με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων:

«Είναι μία συνάντηση η οποία έχει τη σημασία της. Βέβαια, πρέπει να την εντάξουμε στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας, μία περίοδο που η κα Μέρκελ, εκτός από το σκληρό προφίλ που προβάλλει, θέλει και να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τους νέους της Ευρώπης, που πλήττονται από την κρίση και κυρίως τους νέους του ευρωπαϊκού Νότου. Έχει λοιπόν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ανεξαρτήτως της σημασίας της.

Δημοσιογράφος: Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πάντως, τη χαρακτήρισε φάρσα...

Μ. Κοππά: «Είναι φάρσα στο μέτρο που ουσιαστικά αποφασίζεται να δοθεί ένα ποσό 6 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη -που ειδικά στο Νότο θερίζει-, όταν, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, χωρίς να την υποτιμώ, το ποσό που διατίθεται είναι 400 δισ. ευρώ. Άρα είναι ένα ποσό, σταγόνα στον ωκεανό. Ακόμα και αν αυτά φτάσουν το επιδιωκόμενο 24 δισ. ευρώ, το 2015, θα είναι ελάχιστο για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας. Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέσα... Δεν λύνεται με ταμεία, ούτε με ανταλλαγή βέλτιστων τακτικών. Λύνεται με ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων εργασίας, ακόμα και με αύξηση δημοσιών δαπανών που δημιουργούν και αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα. Αυτά δεν τέθηκαν σε κανένα σημείο στο τραπέζι της συζήτησης. Άρα συζητήσαμε περί διαγραμμάτων, συζητήσαμε τα ωραία και συνοδευτικά, αλλά αν δεν χτυπήσεις την αιτία που είναι η ύφεση, η κρίση και οι πολιτικές λιτότητας, οι οποίες χωρίς κανέναν αναπτυξιακό βραχίονα οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας -που του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη-, νομίζω ότι είμαστε στην απόλυτη υποκρισία, νομίζω ότι απλώς εξυπηρετούμε το προεκλογικό παιχνίδι της κας Μέρκελ».

* Για τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ΕΡΤ:

«Αυτό που μου προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι η αδυναμία των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας να παραδεχτούν ότι υπήρξε λάθος χειρισμός από κυβερνητικής πλευράς και να ζητήσουν μία συγγνώμη για το μαύρο στις οθόνες. Δεν είναι κακή η αυτοκριτική κύριοι συνάδελφοι θα ήθελα να πω. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι παρεμβάσεις για το θέμα αυτό ήταν καταγγελτικές, ανεξαρτήτως πολιτικής ομάδας. Από όλες τις πολιτικές ομάδες, από το Λαϊκό κόμμα μέχρι την Αριστερά, πλην μίας εξαίρεσης, υπήρξε καταιγισμός καταγγελιών για την πρακτική του κλεισίματος της ΕΡΤ, με τον τρόπο που έγινε, κάτι το οποίο σόκαρε... Φυσικά δεν λέω ότι η δουλειά των συναδέλφων είναι εύκολη, όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε το λάθος του χειρισμού. Το θέμα όμως παραμένει καθώς μιλάμε για έναν προσωρινό φορέα, τον οποίο δεν βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της ΕΡΤ για να ξαναμπεί η μηχανή μπροστά, οι μέρες περνάνε και το μαύρο δεν φεύγει... Ακόμα είμαστε στο σημείο μηδέν. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση... Πραγματικά αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και αυτό φάνηκε και από το αδιέξοδο της συζήτησης στο κοινοβούλιο, δεν βλέπω με ποιόν τρόπο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τον αρμόδιο υφυπουργό, θα ξαναδουλέψει η μηχανή. Φοβάμαι ότι θα περάσει πολύς καιρός ακόμα, δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά σκεφτείτε να μην έχει λυθεί προς το φθινόπωρο οπότε και θα πλησιάζει η Ελληνική προεδρία; Θα κάνουμε Ελληνική προεδρία χωρίς Δημόσια τηλεόραση;».

Δημοσιογράφος: Λογικά θα έπρεπε να έχει λήξει και το μεταβατικό στάδιο το φθινόπωρο, έτσι δεν είναι;

Μ. Κοππά: «Ακριβώς... Δεν βλέπω να αρχίζει αυτό το μεταβατικό στάδιο... Ελπίζω να πέσω τελείως έξω και πραγματικά να μπορέσει να βρεθεί μία λύση που να ικανοποιήσει τους ανθρώπους της ΕΡΤ, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή τη δυσκολία, αλλά και να μπορέσει να δώσει στη χώρα τη Δημόσια τηλεόραση η οποία της αξίζει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα