Συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας

Αντιμέτωποι με τη φτώχεια όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι, λόγω των πολιτικών που οδηγούν σε συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, διαπιστώνει στην έκθεση-προειδοποίησή του ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, κάνοντας λόγο για αλλαγή των όρων του κοινωνικού συμβολαίου. Όπως αναφέρει ο οργανισμός, οι μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα, δαπάνες για την υγεία και τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες απειλούν τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, σε συνδυασμό με την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τους υψηλότερους φόρους,
ενισχύοντας τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιείται και ως παράδειγμα για τις χώρες με μνημόνια.

«Αναπόφευκτα, η φτώχεια στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το 35% του πληθυσμού το 2013 και κάνοντας οικογένειες να υποφέρουν επειδή δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα βασικά για μία αξιοπρεπή ζωή» τονίζει η έκθεση του ILO.

Χαρακτηριστικά, ο οργανισμός αναφέρει ότι μέχρι το 2012, ο αριθμός όσων απειλούνταν με φτώχεια είχε φτάσει στην ΕΕ τα 123 εκατομμύρια, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Ένωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα