Guardian: Οι μέτοχοι εταιρειών οffshore

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» δημοσίευσε σήμερα, μαζί με πολλές άλλες εφημερίδες στον κόσμο, τα ονόματα μιας σειράς προσωπικοτήτων και μεγαλομετόχων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται εκείνα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και ενός στενού συνεργάτη του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μυστικά έγγραφα που συγκεντρώθηκαν από τη διεθνή σύμπραξη ερευνητικής δημοσιογραφίας (ICIJ) έπειτα από μια έρευνα μακράς πνοής δείχνουν έτσι πως τρεις εταιρείες ιδρύθηκαν
το 2008 στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, ένα φορολογικό παράδεισο στις Αντίλλες, στο όνομα των θυγατέρων του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

Μια άλλη ιδρύθηκε το 2003, στο όνομα του προέδρου και της συζύγου του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ενδιαφερόμενοι αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Τα ονόματα της διάσημης Ισπανίδας συλλέκτριας έργων τέχνης Κάρμεν Τίσεν-Μπορνεμίσθα, της μεγαλύτερης κόρης του πρώην δικτάτορα των Φιλιππινών Φερντινάντο Μάρκος, της Μαρίας, και της Όλγκα Σουβάλοβα, της συζύγου του Ίγκορ Σουβάλοφ, ενός επιχειρηματία που πρόσκειται στον Πούτιν, ο οποίος κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη Ρωσία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Μογγολίας, ο Μπαγιαρτσόγκτ Σανγκάτζαβ, περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο αυτό. Αυτός ο τελευταίος είχε ιδρύσει την εταιρεία «Legend Plus Capital ltd» μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία, στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του από το 2008 ως το 2012. Παραδέχθηκε πως ήταν «σφάλμα» του το γεγονός ότι δεν την είχε δηλώσει.

Μια παρουσία στη λίστα που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, είναι αυτή του Ζαν-Ζακ Οζιέ, ταμία της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ το 2012.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο Οζιέ είναι μέτοχος δύο εταιρειών οffshore στα νησιά Καϊμάν μέσω της εταιρείας συμμετοχών του, της Eurane.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι πληροφορίες αυτές αντιπροσωπεύουν «το σημαντικότερο απόθεμα εκ των ένδον πληροφοριών για το σύστημα των εταιρειών οffshore, που έχει περιέλθει ποτέ σε γνώση των μέσων μαζικής ενημέρωσης». Η εφημερίδα διευκρινίζει πάντως ότι το άρθρο της «δεν υποστηρίζει πως οι προσωπικότητες που αναφέρονται έχουν παραβιάσει το νόμο».

Η «Γκάρντιαν» αποτελεί μέρος ενός δικτύου 36 διεθνών μέσων ενημέρωσης που είχαν πρόσβαση, χάρη στην ICIJ, σε πληροφορίες που διέρρευσαν από δύο εταιρείες οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες «οφσόρ»: μία με έδρα τη Σιγκαπούρη, η άλλη στις Παρθένες Νήσους.

Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», η ICIJ προμηθεύτηκε ένα σκληρό δίσκο που περιλαμβάνει «δύο εκατομμύρια emails» και πληροφορίες για «122.000 εταιρείες οffshore και περίπου 12.000 ενδιάμεσους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα