Cherchez να φαμ!

Έκθεση αφιερωμένη στο γελοιγραφικό έργο του Μποστ που φιλοξενήθηκε στονημερήσιο και περιοδικό τύπο από τα τέλη του 1950 έως το 1980, ξεκινά σήμερα από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Τα ιδιοφυή σκίτσα του καλλιτέχνη εντάσσονται σε ιστορικόπλαίσιο και η έκθεση ανιχνεύει τηνσύγχρονη σημασία της σάτιράς του, καθώς και την αισθητική της αρτιότητα, πουξεπερνά το εφήμερο.

Με επίκεντρο τους θρυλικούς

χαρακτήρες του, την καθημαγμένηΜαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα, οι γελοιογραφίες τουσυσχετίζονται με την σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

Στην έκθεση, επίσης, αναδεικνύεται η φιλολαϊκή οπτική τουΜποστ που ξεπερνά τα κομματικά πλαίσια και δηλώνει πίστη σε ένα δημοκρατικόήθος συμμετοχής.

Σημαντικό σκέλος της είναι και τιμητικό αφιέρωμα στον Μποσταπό σύγχρονους γελοιογράφους: το παρόν διαλέγεται με το παρελθόν, ωθώντας μας,όχι μόνο να γελάσουμε με τα χάλια μας, αλλά και «να λογαριάσουμε πώςπροχωρούμε.».

Η έκθεση είχε προταθεί και σχεδιαστεί από την ιστορικό Τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη που χάθηκε πρόσφατα και υλοποιείται με την επιμέλεια τηςΜαρίνας Κοτζαμάνη, ως προσφορά στην μνήμη της μητέρας της.

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και οι ξεναγήσεις ξεκινούν την επόμενη ημέρα.

Για την προσωπικότητα και το έργο του, μίλησε στη Στάση των Δύο ο γιός του Μποστ, Κώστας Μποσταντζόγλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα