Bloomberg: Είναι το «αύριο» αργά για την Ελλάδα;

Το ερώτημα εάν το «αύριο είναι πολύ αργά για την Ελλάδα», διατυπώνει το Bloomberg σε άρθρο της Megan McArdle.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, λίγα χρόνια πριν, καθώς παρακολουθούσαμε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να γλιστρούν στο χάος, φαίνεται ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύο αδύνατες πιθανότητες: την φαινομενική απελπισία του να κρατηθεί ενωμένη η ευρωζώνη και του απόλυτα μη
σκόπιμο ενδεχόμενο της διάσπασής της. Με κάποιον τρόπο ωστόσο, τα πράγματα κύλισαν ομαλά και ο κόσμος ανέπνευσε με ανακούφιση».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τις κρίσεις, είναι ότι ποτέ δεν μπορεί να χαλαρώσει κανείς. Η αρθρογράφος επικαλείται την περιγραφή της κρίσης του πέσο που έδωσε η Rudi Dornbusch, «η κρίση συνήθως παίρνει περισσότερο χρόνο να έρθει από ό,τι νομίζει κανείς και τότε συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε, και αυτή είναι ακριβώς η ιστορία του Μεξικό. Δεν υπήρχε ποτέ, και μετά ήρθε σε μια νύχτα».

Και αναρωτιέται εάν τα τελευταία χρόνια δεν ήταν μία από αυτές τις περιόδους για την Ελλάδα. Οι FT αναφέρουν: «πολλοί παρατηρητές μέχρι προσφάτως υπέθεταν ότι η Ελλάδα έχει περάσει τα χειρότερα και ότι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της τρόικας απέδιδε τουλάχιστον μια ήπια ανάκαμψη. Η αβεβαιότητα επέστρεψε την Δευτέρα όταν ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, ανακοίνωσε ότι θα φέρει πιο νωρίς τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας στη βουλή.

Η επιλογή του Έλληνα προέδρου, συνήθως δεν είναι σημαντική. Αλλά η ψηφοφορία των τριών γύρων, που ξεκινάει στις 17 Δεκεμβρίου, είναι ουσιαστικά μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της Ελλάδας και για την ευρύτερη ευρωζώνη.

Ο Αν. Σαμαράς ποντάρει ότι μια νίκη θα ήταν ένα εφαλτήριο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να λάβει την τελευταία δόση από την τρόικα και να ολοκληρώσει το τετραετές πρόγραμμα διάσωσης. Εάν χάσει, η Ελλάδα θα βυθιστεί σε άμεσες εκλογές από τις οποίες μπορεί να προκύψει νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η προοπτική έχει φοβίσει τους επενδυτές. Την Τρίτη, το ελληνικό χρηματιστήριο υπέστη την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987».

Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι δέκα χρόνια μετά από την κρίση της Αργεντινής, διερωτάται ακόμη για πιο λόγο δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να κάνουν κάποια πράγματα που φαίνονται προφανή. Αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ορθολογική οικονομική πολιτική στο πλαίσιο μιας κρίσης. Οι πολίτες θεωρεί ότι πλήττεται, ενώ τα χρήματά τους αποστραγγίζονται.

«Πολλές χώρες τώρα καταφέρνουν να κάνουν το βέλτιστο για την μακροχρόνια οικονομική υγεία τους, αντί να επιλέξουν το πολιτικά λαϊκίστικο. Αλλά πολλές άλλες, δεν το κάνουν. Στην επόμενη εβδομάδα, μπορεί να ανακαλύψουμε σε μια κατηγορία εμπίπτει η Ελλάδα».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα