"Πρίγκιπας" του Μονακό ο Σαρλ Λεκλέρ, γύρισε στις νίκες μετά από δύο χρόνια

Ο Σαρλ Λεκλέρ δεν απώλεσε την πρωτοπορία σε καμία περίπτωση όλο το τριήμερο στο Μονακό, από τις δεύτερες ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής και μετά, κυριαρχόντας τόσο στις δοκιμές κατάταξης όσο και από τα φώτα της εκκίνησης μέχρι την καρό σημαία του 8ου φετινού GP της Formula 1.

Ο Μονεγάσκος έκανε δύο άρτιες εκκινήσεις, πριν και μετά από το ατύχημα ατύχημα του πρώτου γύρου μεταξύ των Σέρτζιο Πέρεζ και Κέβιν Μάγκνουσεν (που παρέσυρε και τον Νίκο Χούλκενμπεργκ), και τη 40λεπτη

διακοπή που ακολούθησε.

Δεδομένου ότι στη διακοπή επιτρεπόταν η αλλαγή ελαστικών των μονοθεσίων, όλοι επέλεξαν να αλλάξουν τη μέση είτε σκληρή που είχαν βάλει στην πρώτη εκκίνηση – στοχεύοντας με το νέο τους σετ να φτάσουν μέχρι τον τερματισμό.

Οι τέσσερις πρώτοι, Λεκλέρ, Πιάστρι, Σάινθ και Νόρις έκαναν ακριβώς αυτό, άλλαξαν τη μέση γόμα της πρώτης εκκίνησης με τη σκληρή και, χωρίς να αλλάξει τίποτα στην επανεκκίνηση και για τους επόμενους 76 γύρους, έφτασαν με αυτό το σχηματισμό στον τερματισμό.

Με αυτή τη νίκη ο Λεκλέρ μείωσε τη διαφορά στην κορυφή του πρωταθλήματος από τον Μαξ Φερστάπεν στους 31 βαθμούς, δηλαδή ανέβηκε στους 138 βαθμούς έναντι των 169 του Ολλανδού, καθώς μόλις έκλεισε το πρώτο τρίτο της σεζόν.

Πίσω από τους τέσσερις πρωτοπόρους, ο Τζορτζ Ράσελ είχε το μειονέκτημα ότι στην επανεκκίνηση αναγκάστηκε να βάλει τη μέση γόμα (καθώς εκκίνησε αρχικά με τη σκληρή), αλλά ο Άγγλος κατάφερε να αμυνθεί από τον Μαξ Φερστάπεν για 18 γύρους όταν ο Ολλανδός ήταν από τους ελάχιστους οδηγούς που έκαναν πιτ-στοπ για να βάλουν ένα φρέσκο σετ ελαστικών.

Ο Χάμιλτον πίσω από τον Φερστάπεν επίσης άλλαξε ελαστικά, αλλά αυτό δεν άλλαξε την 7η θέση στην οποία τερμάτισε, εμπρός από τον Γιούκι Τσουνόντα της RB, και τον Άλεξ Άλμπον που κέρδισε τους πρώτους φετινούς βαθμούς της Williams. Στο τέλος της δεκάδας τερμάτισε ο Πιέρ Γκασλί, κερδίζοντας έναν βαθμό και για την Alpine, μετά από τη σύγκρουσή του στον πρώτο γύρο με τον Εστεμπάν Οκόν.

Το GP Μονακό με μια ματιά

Ο Σαρλ Λεκλέρ δεν έχασε ποτέ την πρωτοπόρία του αγώνα, παρά τις δύο εκκινήσεις. Ο αγώνας διακόπηκε στον πρώτο γύρο λόγω του σφοδρού ατυχήματος του Σέρζιο Πέρεζ, μετά από επαφή με τον Κέβιν Μάγκνουσεν της Haas. Η διακοπή έσωσε τον αγώνα για τον Σάινθ, που είχε πέσει 16ος στην πρώτη εκκίνηση μετά από κλατάρισμα σε επαφή με τον Πιάστρι στην πρώτη στροφή. Αλλά η επανεκκίνηση έγινε με την κατάταξη την ώρα του ατυχήματος. Η δεύτερη εκκίνηση ήταν πάλι στατική, με τις ομάδες να έχουν απαλλαγεί στη διακοπή από την υποχρέωση αλλαγής ελαστικών, και ο Λεκλέρ κράτησε την πρώτη θέση από τον Πιάστρι. Στους 76 γύρους που ακολούθησαν, οι τέσσερις πρώτοι δεν έκαναν ούτε ένα πιτ-στοπ και έφτασαν με το ίδιο σετ ελαστικών και τον ίδιο σχηματισμό μέχρι τον τερματισμό. Ο Ράσελ κράτησε την 5η θέση από τους Φερστάπεν και Χάμιλτον πίσω του, που ήταν οι μόνοι από τους πρωταγωνιστές που έκαναν πιτ-στοπ. Στον πρώτο γύρο, επίσης, συγκρούστηκαν και οι δύο οδηγοί της Alpine, Εστεμπάν Οκόν και Πιέρ Γκασλί, και ο πρώτος τιμωρήθηκε για αυτό με ποινή 5 θέσεων για την εκκίνηση του GP Καναδά.

Μετά την επανεκκίνηση, οι μηχανικοί των Ferrari και McLaren επιδόθηκαν με μια πολύ προσκεκτική μελέτη του ρυθμού φθοράς των ελαστικών, υπαγορεύοντας έτσι τον ρυθμό στους τέσσερις οδηγούς των ισάριθμων πρώτων θέσεων του αγώνα – που κινούνταν για αρκετούς γύρους με ρυθμό 10'' πιο αργά από το γύρο των δοκιμών κατάταξης.

Ο Λάντο Νόρις είχε κρατήσει μια σχετική απόσταση από τους Λεκλέρ-Πιάστρι-Σάινθ, αλλά η καλύτερη κατάστασης της σκληρής γόμας του δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη Ferrari του Ισπανού στο τέλος.

Ο Νόρις και η McLaren είχαν και την ευκαιρία να κάνουν ένα πιτ-στοπ, αν η διαφορά τους από τον 5ο Ράσελ ανέβαινε πάνω από τα 19''. Η Ferrari προσπάθησε να κατεβάσει το ρυθμό του αγώνα για να μην αυξηθεί η διαφορά Νόρις-Ράσελ πάνω από τα 19'', αλλά σε έναν και μόνο γύρο που άνοιξε η ευκαιρία αυτή για τους Βρετανούς, η McLaren επέλεξε να μην την αξιοποιήσει.

Αν ο Νόρις έβαζε φρέσκια γόμα θα ήταν πολύ ταχύτερος των τριών μπροστινών του και θα του έφτασε και πάλι σύντομα, καλύπτοντας την υστέρηση χρόνου που θα είχε από το πιτ-στοπ. Όμως, το να τους περάσει θα ήταν μία εντελώς διαφορετική υπόθεση.

Αυτό αποδείχθηκε από τον Μαξ Φερστάπεν, πίσω από τον Ράσελ, που εκμεταλλεύτηκε ένα ανάλογο κενό από τους Χάμιλτον και Τσουνόντα που ακολουθούσαν, για να αλλάξει και αυτός ελαστικά.

Αλλά παρά τη μεγάλη διαφορά πρόσφυσης από τον Ράσελ, λόγω της φρέσκιας του μαλακής γόμας έναντι της ιδιαίτερα φθαρμένης μέσης του Άγγλου, ο Ολλανδός δεν κατάφερε ποτέ να περάσει τη Mercedes παρότι ήταν για 18 γύρους στην ουρά της. Τόσο δύσκολο είναι να προσπεράσει κανείς στο Μονακό.

Ο Τσουνόντα έκανε άλλη μια σπουδαία εμφάνιση για να ακολουθήσει πίσω από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες, ενώ ο Άλμπον πήρε τους πρώτους βαθμούς της Williams και ο Γκασλί τον τελευταίο της ημέρας, παρά τη ζημιά από τη σύγκρουση με τον Οκόν.

Όσο για την Aston, ο Αλόνσο κράτησε μια σειρά από μονοθέσια πίσω του για να χαρίσει στον Στρολ το χρονικό περιθώριο για ένα πιτ-στοπ, ο Καναδός το έκανε αλλά στο τέλος το πέταξε στα σκουπίδια όταν χτύπησε στη μπαριέρα και είχε κλατάρισμα.

Η F1 τώρα κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τους ευρωπαϊκούς αγώνες, καθώς θα κάνει ένα γρήγορο ταξίδι στον Καναδά πριν επιστρέψει. Εκεί, στο Μόντρεαλ, θα διεξαχθεί στις 7-9 Ιουνίου το 9ο GP της φετινής σεζόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα