Ολυμπιακός: Το προφίλ των Μούρα και Λουντογκόρετς, πιθανών αντιπάλων στον τρίτο προκριματικό του Champions League

Ο Ολυμπιακός έγινε σοφότερος το απόγευμα της Δευτέρας (19/7) όσον αφορά στην παρουσία του στα Κύπελλα Ευρώπης τη φετινή σεζόν αφού γνωρίζει, μετά την κλήρωση στην Νιόν, το ζευγάρι μέσα από το οποίο θα προκύψει η αντίπαλός του στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, υπό τον όρο πως θα αποκλείσει στον δεύτερο προκριματικό την Νέφτσι.

Από τη μία πλευρά υπάρχει η γνώριμη

στο ελληνικό φίλαθλο κοινό Λουντογκόρετς, λόγω των αρκετών συμμετοχών της στα Κύπελλα Ευρώπης τα τελευταία χρόνια (Champions League και Europa League), και η οποία έχει στο ρόστερ της έναν παίκτη που έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν η ομάδα του Πειραιά, σε παιχνίδια με τον ΑΠΟΕΛ, τον Πιέρο Σωτηρίου.

Η πρωταθλήτρια Βουλγαρίας είναι το μεγάλο όνομα στο ζευγάρι με την Μούρα, με την ομάδα από την Σλοβενία να βρίσκεται στο εντελώς αντίθετο άκρο αφού μόλις πέρυσι πανηγύρισε το παρθενικό πρωτάθλημα στην πατρίδα της και αναπόφευκτα για πρώτη φορά πήρε μέρος στα προκριματικά του Champions League.

Το φαβορί του ζευγαριού Λουντογκόρετς καλείται φυσικά να επιβεβαιώσει τον τίτλο αυτό και στο χορτάρι, για να προκριθεί στον τρίτο προκριματικό γύρο και να τεθεί στο δρόμο του Ολυμπιακού, αν οι Πειραιώτες από την πλευρά τους κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην σαφώς υποδέεστερη Νέφτσι.

Το προφίλ της Λουντογκόρετς

Είναι μακράν από την δεύτερη η πιο επιτυχημένη ομάδα της Βουλγαρίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προέρχεται από πέντε διαδοχικές παρουσίες σε ομίλους είτε Champions League, είτε Europa League. Είναι η δεύτερη μετά τη Λέφσκι Σόφιας, που συμμετείχε στους ομίλους του Champions League (σεζόν 2014-15) και η πρώτη που συγκέντρωσε βαθμούς και μάλιστα πέτυχε νίκη.

Εκείνη τη σεζόν τερμάτισε ουραγός στο γκρουπ με 4 βαθμούς πίσω από Λίβερπουλ (5), Βασιλεία (7) και Ρεάλ Μαδρίτης (18). Έχει να αγωνιστεί στη φάση των ομίλων του Champions League από τη σεζόν 2016-17 (τερμάτισε τρίτη, πίσω από Άρσεναλ, Παρί και άφησε πίσω τη Βασιλεία).

Πέρσι αποκλείστηκε από τους ομίλους του Europa League που συγκατοίκησε στο γκρουπ μαζί με Λίντσερ, Τότεναμ και Αντβέρπ. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με 9 βαθμούς παραπάνω από τη δεύτερη Λοκομοτίβ Πλόβντιβ στα playoffs πρωταθλητή (πρώτη είχε τερματίσει και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος).

Με Σωτηρίου το ρόστερ, ενισχύθηκε μέσω Καμπιονάτο

Αυτή ήταν η δέκατη φορά που κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή. Μετράει 5 νταμπλ και 2 τρεμπλ (επίδοση ρεκόρ). Τεχνικός της ο 44χρονος Λιθουανός Βάλντας Νταμπράουσκας με θητεία σε Γκόριτσα (Κροατίας), Ρίγας (Λετονία), Ζάλγκιρις (Λιθουανία), Εκράνας (Λιθουανία ) και Εκράνας (Λιθουανία), ενώ έχει κάτσει και στον πάγκο της Κ-19 της Λιθουανίας.

Ενισχυμένη μεταγραφικά, κινήθηκε έντονα στο παζάρι, ενώ στο ρόστερ της υπάρχει και ο Κύπριος διεθνής επιθετικός Πιέρος Σωτηρίου με θητεία σε ΑΠΟΕΛ, Κοπεγχάγη και Αστάνα. Πιο ακριβή κίνησή της ως τώρα η απόκτηση του Κίριλ Ντεσπόντοβ από την Κάλιαρι, ο 24χρονος Βούλγαρος δεξιός εξτρέμ αποκτήθηκε από την ιταλική ομάδα έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον πρώτο προκριματικό γύρο άφησε εκτός τη Σαχτιόρ Σόλιγκορσκ από τη Λευκορωσία με συνολικό σκορ 2-0 (1-0 εντός, 1-0 εκτός στη Σερβία, καθώς λόγω διαδηλώσεων η αναμέτρηση δεν έγινε επί λευκορώσικου εδάφους). Οι φετινές εγχώριες υποχρεώσεις της ξεκίνησαν στις 17 Ιουλίου που κατέκτησε το Σούπερ Καπ επί της ΤΣΣΚΑ Σόφιας με 4-0 ενώ το πρωτάθλημα κάνει σέντρα στις 25 Ιουλίου.

Το προφίλ της Μούρα

Η ομάδα από την Σλοβενία συμμετέχει για πρώτη φορά στα προκριματικά του Champions League έχοντας κατακτήσει την προηγούμενη σεζόν τον παρθενικό τίτλο του πρωταθλητή στην Σλοβενία. Έχει μόλις εννιά χρόνια ζωής, καθώς στις 14 Μαΐου 2012 επανασυστάθηκε ύστερα από οικονομικά προβλήματα.

Πέρυσι κατέκτησε τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική στην ισοβαθμία με την παραδοσιακή δύναμη του σλοβένικου ποδοσφαίρου, Μάριμπορ. Χρειαζόταν μονάχα τη νίκη για να το πάρει και τα κατάφερε, επικρατώντας 3-1. Το εγχώριο πρωτάθλημα για τη σεζόν 2020-21 ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου ενώ αυτό της σεζόν 2021-22 άρχισε την Κυριακή (18/7) όπου έκανε ποδαρικό με το αριστερό χάνοντας 3-0 από την Τάμπορ.

Ξέρει από Champions League ο προπονητής της

Στον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League απέκλεισε τη Σκεντίγια από τη Βόρεια Μακεδονία με συνολικό σκορ 6-0 (1-0 εκτός, 5-0 εντός). Απαρτίζεται κυρίως από Σλοβένους και Κροάτες παίκτες. Περσινός πρώτος σκόρερ της ήταν ο 28χρονος Κροάτης Λούκα Μπόμπιτσανετς (11 γκολ στο πρωτάθλημα πέρσι, 2 γκολ φέτος στα προκριματικά του Champions League).

Από τους έμπειρους προπονητές της χώρας ο Άντε Σιμούντζα με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα, ο οποίος έχει έχει λάβει μέρος στη φάση των ομίλων του Champions League με τη Μάριμπορ τη σεζόν 2014-15. Εκείνη τη σεζόν μάλιστα τερμάτισε στην τελευταία θέση με συγκομιδή τρεις βαθμούς με την Μάριμπορ, πίσω από Σπόρτινγκ Λισσαβώνας (7), Σάλκε (8) και Τσέλσι (14).

Keywords
Τυχαία Θέματα