Άρης: Μαζικού, το "κλειδί" του Πάρντιου με Ιωνικό και ο αψεγάδιαστος box-to-box Ετέμπο

Ο Άρης επανήλθε στην τροχιά των επιτυχιών κόντρα στον Ιωνικό, επικρατώντας με ανατροπή 2-1 στο Κλεάνθης Βικελίδης. Με αυτή τη νίκη ο Πάρντιου πήρε οξυγόνο. Ο Άγγλος τεχνικός το κατάφερε αλλάζοντας σχεδόν κατά το ήμισυ την ενδεκάδα σε σχέση με το ντέρμπι με την ΑΕΚ (πέντε αλλαγές).

Ο Ετέμπο μαζί με τον Ζερβινιό πήραν φανέλα βασικού για πρώτη φορά στη σεζόν. Ο πρώτος είχε ένα θετικό ντεμπούτο, ενώ ο δεύτερος μπορεί να

μην είχε μια μεστή εμφάνιση, αλλά πέτυχε το πρώτο γκολ, το οποίο άνοιξε τον δρόμο της ανατροπής.

Ωστόσο αυτός που έκανε τη διαφορά απέναντι στον Ιωνικό, ήταν ένας εκ των σταθερών της ενδεκάδας του Άρη, ο Μπράντλεϊ Μαζικού, ο οποίος ήταν ίσως ο κορυφαίος των κίτρινων στο ματς του Σαββάτου (15/10) και με τέτοιες εμφανίσεις παίρνει σπίτι του τη φανέλα βασικού.

Ο Μαζικού "ξεκλείδωσε" τον Ιωνικό παίρνοντας μόνος του όλη την πλευρά

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω γράφημα της Opta Stats/Perform με το δίκτυο μεταβιβάσεων των παικτών του Άρη, ο Μαζικού (18) ήταν μόνος του στα αριστερά, μιας και ο Καμάτσο (64) "τράκαρε" με τον Πάλμα στον χώρο δράσης του (17, "κρύβεται" από το 64). Ωστόσο ο Οντουμπάτζο (22) που αγωνίστηκε στο άλλο άκρο της άμυνας, ήταν πιο κοντά στην πλάγια γραμμή έχοντας και τον Μαντσίνι στο πλευρό του.

Με τον Καμάτσο να συγκλίνει προς τον άξονα, ο Μαζικού αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει για να υπάρξει ισορροπία επιθετικής και ανασταλτικής λειτουργίας. Ωστόσο τις περισσότερες φορές που προωθήθηκε έκανε τη διαφορά, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για την άμυνα του Ιωνικού.

Συνολικά ο Μαζικού είχε στο παιχνίδι με τον Ιωνικό 60 ενέργειες (από τους πρώτους στη συγκεκριμένες στατιστική) και 31/35 εύστοχες πάσες, βγάζοντας μάλιστα και κάποιες δύσκολες μπαλιές, όπως εκείνη στον Οντουμπάτζο στο 26', η οποία οδήγησε σε γκολ το οποίο ακυρώθηκε για οφσάιντ. Εκεί που ξεχώρισε ωστόσο ήταν στο επιθετικό κομμάτι με τις συνεχείς "κατεβασιές" του προς την περιοχή του Χουτεσιώτη. Σε μια εξ αυτών μοίρασε ασίστ "πάρε-βάλε" στον Ζερβινιό, ενώ το δεύτερο γκολ προέρχεται από δικό του σουτ που δεν μπόρεσε να σταματήσει η άμυνα του Ιωνικού.

Ο 26χρονος αριστερός μπακ ήταν ο παίκτης που ένιωσε περισσότερο η άμυνα του Ιωνικού. Είχε τέσσερις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, περισσότερες από κάθε παίκτη που βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο και οι περισσότερες έγιναν από την αριστερή πλευρά.

Πέραν του "σερβιρίσματος" στον Ζερβινιό, ο Μαζικού κατάφερε να δημιουργήσει τέσσερις τελικές προσπάθειες για τους συμπαίκτες του, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε αυτόν τον τομέα για τους κίτρινους έως τώρα, μετά τις έξι key passes του Μαντσίνι με τον Βόλο.

Φυσικά είχε αρκετή δουλειά και στο αμυντικό κομμάτι, μιας και ο Ιωνικός κατά διαστήματα έγινε απειλητικός με αντεπιθέσεις και από τη δική του πλευρά. Ο Κονγκολέζος μπακ ανέκτησε την κατοχή της μπάλας για τον Άρη συνολικά τέσσερις φορές.

Ο Ετέμπο μπορεί να γίνει box-to-box μέσος και να αναβαθμίσει τον άξονα του Άρη

Ο Πιτέρ Ετέμπο ήταν το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Άρη στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, μια μεταγραφή που αποτέλεσε επιθυμία του Άλαν Πάρντιου, μιας και τον γνώριζε από την Αγγλία.

Ο 26χρονος Νιγηριανός αμυντικός μέσος έδειξε στο ντεμπούτο του, ορισμένα από αυτά που μπορεί να προσφέρει όταν είναι 100% έτοιμος, καθώς χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στα στάνταρ του. Ο Πάρντιου τον επιστράτευσε, μιας και δεν είχε άλλη λύση (δεν εμπιστεύεται καθόλου τον Ντιόπ) και δικαιώθηκε.

Ο Ετέμπο έτρεξε όσο μπορούσε, κάλυψε όσους περισσότερους χώρους μπορούσε, δίχως να παραμελήσει κάποιο εκ των καθηκόντων. Άλλωστε αν δείτε το πρώτο γράφημα με το δίκτυο μεταβιβάσεων του Άρη, ο Ετέμπο (13) βρίσκεται ακριβώς στη σέντρα.

Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν η ασφάλεια στις μεταβιβάσεις του. Ο Νιγηριανός είχε συνολικά 60 ενέργειες στο ματς και είχε 49/51 εύστοχες πάσες (αυτές με το γκρι χρώμα στο γραφικό μεταβιβάσεών του). Μάλιστα όλες οι μεταβιβάσεις του στο μισό του Ιωνικού (27/27) και κατ' επέκταση στην επίθεση (11/11).

Οι πάσες που έκανε προς τα μπροστά ήταν 34, ήτοι τα 2/3 των μεταβιβάσεών του. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στατιστικό για ένα "εξάρι" που μπορεί να υπηρετήσει τον ρόλο του box-to-box μέσου (έναν ρόλο που είχε στην Αγγλία όταν ήταν στο 100% της επιθυμητής φυσικής κατάστασης), προσφέροντας (και) ασφάλεια στις μεταβιβάσεις του, πέραν της δουλειά στο ανασταλτικό κομμάτι (τέσσερις ανακτήσεις κατοχής).

Αυτό μπορεί να απελευθερώσει παίκτες όπως ο Μανού Γκαρθία (είτε ο Ματέο Γκαρσία) ώστε να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα με λιγότερες "έγνοιες", όπως την προσοχή στο ανασταλτικό κομμάτι και την ανάγκη να γυρίζει πίσω για να δημιουργήσει παιχνίδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άρης, Μαζικού, Πάρντιου, Ιωνικό, -to-box Ετέμπο,aris, mazikou, parntiou, ioniko, -to-box etebo