F1: Αγώνες Sprint το Σάββατο σε τρία GP του 2021

Τρία φετινά αγωνιστικά τριήμερα της Formula 1 θα μετατραπούν σε αγώνες "Grand Slam", όπου η σειρά εκκίνησης του Γκραν Πρι της Κυριακής θα αποφασίζεται από έναν Sprint αγώνα 100 χλμ. / 30 λεπτών το Σάββατο.

Η εφαρμογή αυτής της ιδέας σε τρεις φετινούς αγώνες -με την οποία συμφώνησαν ομόφωνα όλες οι ομάδες του σπορ, μαζί με τη FIA και

τον promoter της F1- είναι για να δοκιμαστεί η νέα αυτή δομή του αγωνιστικού τριημέρου ενόψει πιο εκτεταμένης εφαρμογής της, σε περισσότερα GP το 2022.

Η FIA ανακοίνωσε μόνο ότι οι τρεις αγώνες του 2021 που θα μετατραπούν σε "Grand Slam" θα είναι δύο ευρωπαϊκοί και ένας εκτός Ευρώπης, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αυτοί θα είναι του Σίλβερστοουν στη Βρετανία, της Μόντσα στην Ιταλία και του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία.

Το πρόγραμμα του αγωνιστικού τριημέρου σε αυτές τις συναντήσεις θα τροποποιηθεί κάθε ημέρα ως εξής:

-Παρασκευή: Ελεύθερες Δοκιμές 1 (60 λεπτά).

-Παρασκευή: Κατατακτήριες Δοκιμές (που θα καθορίσουν τη σειρά εκκίνησης του αγώνα Sprint του Σαββάτου) με την κλασσική δομή Q1-Q2-Q3.

-Σάββατο: Ελεύθερες Δοκιμές 2 (60 λεπτά)

-Σάββατο: Sprint Qualifying (αγώνας 100 χλμ. που θα καθορίζει την εκκίνηση του αγώνα της Κυριακής)

-Κυριακή: Γκραν Πρι (πλήρης αγώνας με την κλασσική σημερινή του μορφή)

Το Sprint του Σαββάτου, που ονομάζεται Sprint Qualifying, θα είναι ένας σύντομος αγώνας 25-30 λεπτών (100 χιλιομέτρων), στον οποίο οι οδηγοί θα είναι διαρκώς στο όριο, πιθανότατα χωρίς πιτ-στοπ.

Οι τρεις πρώτοι του αγώνα του Σαββάτου θα κερδίζουν 3-2-1 βαθμούς αντίστοιχα, και από την κατάταξή του θα προκύπτει η σειρά εκκίνησης του βασικού αγώνα της Κυριακής. Δεν θα γίνεται τελετή βάθρου, αλλά θα αποδίδεται το τρόπαιο του νικητή στο parc ferme. Το τελετουργικό της εκκίνησης, με τον εθνικό ύμνο της χώρας, θα λαμβάνει χώρα μόνο την Κυριακή, πριν το κλασσικό Γκραν Πρι.

Η σειρά εκκίνησης του Sprint Qualifying θα προκύπτει από τις κλασσικές κατατακτήριες δοκιμές, που θα μετατεθούν στο απόγευμα της Παρασκευής, με τη γνωστή δομή τριών περιόδων (Q1-Q2-Q3) - όπου από τις δύο πρώτες αποκλείονται οι πέντε πιο αργοί οδηγοί.

Φυσικά, με αυτή τη δομή, παύει και η υποχρέωση των δέκα πρώτων οδηγών στην εκκίνηση του αγώνα της Κυριακής να χρησιμοποιούν το ίδιο σετ ελαστικών με το οποίο πέτυχαν τον ταχύτερό τους γύρο στο Q2 των κατατακτήριων δοκιμών. Πλέον, θα μπορούν και εκείνοι να εκκινούν την Κυριακή με όποια γόμα θέλουν.

Από τα 12 σετ ελαστικών που θα έχει κάθε οδηγός στη διάθεσή του, στον αγώνα Sprint του Σαββάτου θα μπορεί να διαλέξει ελεύθερα δύο. Το ίδιο ισχύει και για τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευές, ενώ για τις ΕΔ του Σαββάτου θα έχει στη διάθεσή του ένα σετ (επίσης ελεύθερης επιλογής). Στις Δοκιμές Κατάταξης της Παρασκευής, τέλος, θα έχει στη διάθεσή του πέντε σετ μαλακών ελαστικών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της F1, Ρος Μπρον, είπε ότι ο αγώνας του Sprint Qualifying δεν θα αποδυναμώσει το βασικό γεγονός του τριημέρου - τον μεγάλο αγώνα της Κυριακής. "Σκοπός του Sprint Qualifying είναι να επεκτείνει το αγωνιστικό τριήμερο. Το Γκραν Πρι θα είναι ακόμα το βασικό γεγονός του τριημέρου", είπε ο Βρετανός.

Και συνέχισε: "Θέλουμε να δώσουμε στους θεατές ενδιαφέρον για όλο το τριήμερο. Το Γκραν Πρι της Κυριακής είναι φανταστικό και δεν θέλουμε να το κανιβαλίσουμε, απλά θέλουμε να ανεβάσουμε το ενδιαφέρον για την Παρασκευή και το Σάββατο. Η Παρασκευή είναι μόνο για τους πιο προσηλωμένους τώρα, ενώ μετά θα έχουμε το ενδιαφέρον των κατατακτήριων δοκιμών.

Πιστεύω ότι θα είναι μια σπουδαία προσθήκη. Είναι αμφίβολο ότι θα γίνονται πιτ-στοπς, οπότε θα έχουμε έναν καθαρό αγώνα. Θέλουμε να δούμε πως θα το δεχθούν οι φίλαθλοι, αν αυτή η δομή είναι ελκυστική και αν αποδίδει καλά σε συνδυασμό με το βασικό αγώνα. Αισθανόμαστε ότι θα πετύχει, και ότι θα είναι πολύ συναρπαστικό.

Οι οδηγοί είναι θετικοί για τη δομή αυτή, κι αυτό είναι το μόνο που ζητάμε, να είναι ανοιχτόμυαλοι για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε αυτή την ιδέα και να αποφασίσουμε αν στο μέλλον θα εφαρμοστεί σε όλη τη σεζόν. Αν δεν αποδώσει, θα σηκώσουμε τα χέρια και θα το ξανασκεφτούμε", κατέληξε ο Μπρον.

Photo credits: Red Bull Content / McLaren Media / Alfa Romeo Sauber Racing / Pirelli F1 Media

Keywords
Τυχαία Θέματα