Σαμαράς : Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

18:03 24/1/2019 - Πηγή: In.gr

Με τη φράση «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε σειρά εγγράφων προκειμένου να υποστηρίξει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν «τρεις Μακεδονίες», παρά μόνο μία και αυτή είναι ελληνική. Ο Αντώνης Σαμαράς

εξήγησε ότι καμία απογραφή δεν έβρισκε «Μακεδόνες» εκτός Ελλάδας και πως μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε ούτε ξεχωριστό κράτος, ούτε έθνος, ούτε γλώσσα.

«Η εκ των υστέρων προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία δεν είναι ποτέ αθώα και η «ιστορία» των τριών «Μακεδονιών» υποκρύπτει ότι ο «μακεδονικός λαός» είναι κατακερματισμένος. Αυτό υποκρύπτει αλυτρωτισμό» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. «Και η διαστρέβλωση της ιστορίας γίνεται με στόχο την ανακατανομή εδαφών και σφαιρών επιρροής. Οι Ελληνες ανησυχούν για αυτό, όπως έδειξαν τα συλλαλητήρια» πρόσθεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε αναφορές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, που αρνήθηκαν να αναγνωρίζουν ονομασία για το γειτονικό κράτος που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, για να υποστηρίξει το επιχείρημα περί κινδύνου που μπορεί να υποκρύπτουν οι εξελίξεις. Όπως επισήμανε η αναγνώριση του ονόματος είναι μόνο ένα πρόσχημα, με σκοπό τον διαμελισμό της Ελλάδας διά μέσου αποσπάσεως της Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι η ΠΓΔΜ είναι μια μικρή χώρα, υπενθύμισε τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι δεν είναι οι μικρές χώρες από μόνες τους που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν το πρόβλημα, αλλά ο συνδυασμός δυνάμεων. Χαρακτήρισε, δε, την αναγνώριση του ονόματος «όχημα αλυτρωτισμού».

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική της χώρας «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και «ορισμό υποχωρητισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα