Τσίπρας στα μέλη του isyriza: Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική

20:48 17/2/2020 - Πηγή: In.gr

Νέες εξηγήσεις για την αποστροφή του περί αρμών της εξουσίας έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση «i ask and watch» του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας και το όραμά του για το «άνοιγμα» του κόμματος και τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

«Το κόμμα μας πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του, τις αγκαλιές του, την ψυχή του σε αυτούς που

ελπίζουν και έχουν αγαπήσει αυτό το κόμμα. Ο μετασχηματισμός σε ένα λαϊκό ανοικτό ριζοσπαστικό, σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς. Ο isyriza δίνει την δυνατότητα συμμετοχής στα μέλη όπου θα μπορούν να συνδιαμορφώνουν και αυτό στοχεύει και στο βάθεμα της Δημοκρατίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας απαντήσεις στις 20 δημοφιλέστερες ερωτήσεις που υπέβαλαν τα μέλη του «iSYRIZA», εγκαινιάζοντας την διαδικτυακή πρωτοβουλία «i ask and watch».

Πώς θα αποκτήσουμε και την εξουσία;

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά ερωτηθείς για το «πώς η επόμενη κυβέρνηση θα αποκτήσει και την εξουσία», ανέφερε:

«Φάγαμε πολύ ξύλο χθες γιατί είπαμε μία αλήθεια. Δεν μας πειράζει όμως να τρώμε ξύλο όταν λέμε αλήθεια. Διότι η αλήθεια είναι που μένει και αυτή καίει. Όπου βρεθώ και όπου σταθώ σε όλη την Ελλάδα ακούω ένα παρόμοιο ερώτημα. Πως θα καταφέρουμε την επόμενη φορά όχι να κερδίσουμε μόνο τις εκλογές και να βρεθούμε στα υπουργεία αλλά να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Εν μέρει αυτή η αίσθηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι κυβερνήσαμε σε πολύ ασφυκτικές συνθήκες μνημονίων, επιτροπείας υπό συνθήκες εποπτείας και άρσης κυριαρχίας.»

» Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Νομίζω ότι όλοι μας ξέρουμε ότι για πολλά χρόνια στην Ελλάδα το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση έγινε λάφυρο κομματικό και αξιοποιήθηκε προκειμένου να δημιουργηθούνε κομματικοί μηχανισμοί ή κυκλώματα διαφθοράς. Και μέσα στο κράτος και μέσα στη Δημόσια Διοίκηση ή σε ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και νομίζω ότι εμείς το συνειδητοποιήσαμε αυτό, όταν με την καλή μας τη διάθεση και θέλοντας να αποδείξουμε ότι η Αριστερά δεν έρχεται για να εκδικηθεί και να αλώσει τον κομματικό μηχανισμό. Δεν ήμασταν όμως αρκετά αποφασιστικοί ώστε το τρίπτυχο το οποίο πρέπει να μας ακολουθεί, «διαφάνεια, κανόνες και λογοδοσία» να γίνει πράξη.

«Συναντήσαμε και παραλάβαμε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας «ένα κομματικό κράτος. Μια Δημόσια Διοίκηση που είχε διορίσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και με την καλή μας την καρδιά είπαμε ότι δεν θα προχωρήσουμε σε αλλαγές για να μην μας κατηγορήσουν. Μα είναι λάθος αυτό γιατί αυτοί που μπήκαν χωρίς αξιοκρατία και διαφάνεια με μόνο κριτήριο την κομματοκρατία, δεν μπορεί να μη σε κατηγορήσουν. Πρέπει να επιβάλεις λοιπόν με βούληση διαφάνεια, την αξιοκρατία και την λογοδοσία. Αυτό πρέπει να είναι ένα μάθημα για μας. Να συσσωρεύσουμε αυτή τη γνώση ώστε τη δεύτερη φορά να είμαστε πιο προσεκτικοί όχι για να βάλουμε τους δικούς μας, αλλά να βάλουμε τους άξιους».

Το όραμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Στο όραμά του για την μεταμνημονιακή Ελλάδα που «είναι ταυτόσημο με το όραμα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρθηκε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της διαδικτυακής πλατφόρμας i syriza ανέφερε: «Η Ελλάδα πέρασε μία πολύ δύσκολη περιπέτεια τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πειραματόζωο της ΕΕ, εφαρμόστηκαν θεωρίες του δόγματος του σοκ…».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «θα επανέλθει στον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας και θα βγάζει και ένα πρόσωπο ανθρωπισμού, όπως έπραξε το 2015, απέναντι στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Επίσης θα είναι μία Ελλάδα που θα μπορεί να καλύπτει τα όνειρα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει η καρδιά της προοδευτικής παράταξης

Συνεχίζοντας και μιλώντας για τα εσωκομματικά ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει η καρδιά της προοδευτικής παράταξης του τόπου.

«Ήταν πάντα ένα κόμμα ανοικτό και διαρκώς μετασχηματιζόμενο που τολμούσε να αλληλεπιδρά με την κοινωνία. Γι΄’ αυτό και πέτυχε να αξιοποιήσει την κρίση του πολιτικού συστήματος και να μετατραπεί από ένα χρήσιμο κόμμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης αλλά με πλούσιες ιδέες σε κόμμα εξουσίας.»

» Σήμερα βρίσκεται σε μία νέα φάση και πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του και τις αγκαλιές του στο νέο κόσμο που ψήφισε αυτό το κόμμα. Συνεπώς θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ανοικτό, ριζοσπαστικό αλλά και σύγχρονο κόμμα που αξιοποιεί τις δυνατότητες για να εμβαθύνει την εσωκομματική δημοκρατία».

Για την προσέλευση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε και εγκατέλειψε τους ψηφοφόρους του και όχι το αντίστροφο. Όσοι έρχονται έχουν συνειδητοποιήσει ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι τους.

Σε ερώτηση για την εσωτερική γραφειοκρατία στο κόμμα είπε ότι «δεν ήταν εύκολη η απόφαση να προχωρήσουμε τολμηρά. Υπάρχουν φόβοι, ανησυχίες που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Πήραμε όμως σημαντικές αποφάσεις. Πήραμε την απόφαση να κορυφώσουμε την διαδικασία ένταξης νέων μελών δίνοντας ισότιμο ρόλο και στα ψηφιακά μέλη…Κάθε οργάνωση μελών θα πρέπει να έχει τον υπεύθυνο διαδικτυακής οργάνωσης και να συντονίζονται για τις δράσεις που θα επιλέγουν».

Υπέρ των συλλογικοτήτων

Τα μέλη θα μπορούν να συζητάνε 24 ώρες το 24ώρο, ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει συμμετοχή στους Δήμους, τα συνδικάτα, στους συλλόγους και όλα αυτά θα πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους.

«Θέλουμε ενεργά μέλη και να συντονίζεται η δράση τους. Πήραμε την απόφαση μέχρι τις 17 Απριλίου θα έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στο ΣΥΡΙΖΑ όσοι θέλουν να εγγραφούν. Τα μέλη θα μπορούν να πάρουν την κάρτα από τις οργανώσεις και θα πάρουν και έναν κωδικό, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν στις αποφάσεις του κόμματός μας ακόμα και μέσα από το κινητό τους.»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα παίρνονται από τη βάση ενώ τάχθηκε κατά των κλειστών ηγεσιών και υπέρ των συλλογικοτήτων.

Εγκαίνια της πρωτοβουλίας iAsk&Watch

Ο κ. Τσίπρας «μέσω της καινοτόμου λειτουργικότητας του iAsk&Watch απαντά ο ίδιος στα 20 δημοφιλέστερα ερωτήματα των μελών του iSYRIZA, τα οποία ψηφίστηκαν από χιλιάδες μέλη της πλατφόρμας μέσω μιας πρωτοφανούς συμμετοχικής διαδικασίας» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Atractos είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απευθείας τα μέλη της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το i watch είναι το πρώτο εργαλείο διαβούλευσης της πλατφόρμας. Έχει προηγηθεί η διαδικασία της υποβολής των ερωτήσεων και ακολούθως της ψηφοφορίας για την επιλογή των 20 δημοφιλέστερων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι πρώτοι 100 που έγιναν μέλη της πλατφόρμας.

Keywords
Τυχαία Θέματα