Γρίπη : Η αλήθεια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας

14:40 22/2/2019 - Πηγή: In.gr

Ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις μέρες δημοσιεύματα και διαμαρτυρίες περί έλλειψης εμβολίων στην αγορά προκειμένου να εμβολιαστούν, πολύ καθυστερημένα, συμπολίτες μας οι οποίοι κινητοποιήθηκαν από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των νεκρών.

Όσο όμως κι αν παρουσιάζεται αυτό σαν πρόβλημα, το πρόβλημα έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και δεν βοηθούν ούτε οι διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ότι δεν έγινε «καμιά καταστροφή», ούτε η σπουδή να φορτωθούν ευθύνες τα «κακά ΜΜΕ» που ασχολούνται με το θέμα.

Ορισμένα δεδομένα:

Σύμφωνα με τα τελευταία

επιβεβαιωμένα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι νεκροί από τη γρίπη στη χώρα μας είναι 74, με τους τελευταίους 18 καταγεγραμμένους θανάτους να έχουν σημειωθεί την εβδομάδα από τις 11-17 Φεβρουαρίου.

Οι 64 εκ των 74 θανάτων αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και οι 10 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από αυτά εμβολιασμένα ήταν τα 36 (14%).

Η πλειοψηφία των νεκρών δεν είχε εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Ρόζεμπεργκ «περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί φέτος για τον ιό της γρίπης και αυτοί που εμβολιάστηκαν είναι σαφώς περισσότεροι, σχεδόν 500.000 άνθρωποι παραπάνω σε σχέση με πέρυσι». Ο κ. Ρόζεμπεργκ όμως, σε αντίθεση με τον αναπληρωτή υπουργό, δεν το πανηγυρίζει αφού στην παραπάνω δήλωση τόνισε «όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν είναι αρκετά τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα για μία γενικότερη θωράκιση του πληθυσμού από την επιδημία».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία) και δεκάδες ανεξάρτητες μαρτυρίες υγειονομικών, μια από τις μεγαλύτερες πληγές παραμένει η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη των ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων υγειονομικών στη χώρα.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ για την περσινή χρονιά είναι αποκαρδιωτικά.

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς το 2017-2018

Στις ίδιες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι μεν καλύτερη φέτος «παρά ταύτα δεν θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού παρά το ότι φέτος διατέθηκαν εμβόλια δωρεάν». Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κι οι εργαζόμενοι σε μονάδες υγειονομικού είναι απολύτως υποχρεωτικό να εμβολιάζονται.

Πως εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα; Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστεί κάποιος; Όχι. Είναι μια υποχρεωτικότητα που επαφίεται στη λογική και το ήθος του καθενός. Σε άλλες χώρες, μη εμβολιασμός γιατρού ή νοσηλευτή ισοδυναμεί με απόλυση. Ποιος έχει την αρμοδιότητα για την εμβολιαστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού; Το υπουργείο Υγείας. Η αποτυχία βαραίνει το υπουργείο Υγείας, κάθε χρόνο.

Ποιος έχει επίσης ευθύνη να αυξήσει τις λειτουργικές ΜΕΘ εφόσον οι λίστες αναμονής καταμαρτυρούν πως χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες; Το υπουργείο Υγείας βέβαια.

Όπως εξηγεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, το υπουργείο Υγείας και κάθε άλλος οργανισμός δημόσιας υγείας στον κόσμο «μέχρι σήμερα, ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για την γρίπη». Ποιος μπορεί να εμβολιαστεί; Όποιος είναι από 6 μηνών και πάνω, εξαιρουμένων περιπτώσεων που δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους. Όπως διαβάσαμε παραπάνω από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 2 εκατομμύρια που εμβολιάστηκαν φέτος δεν αποτελούν ικανοποιητικό αριθμό εφόσον ο στόχος είναι η γενική θωράκιση του πληθυσμού. Γιατί έχει σημασία η γενική θωράκιση; Πέραν του αυτονόητου γιατί δεν εμβολιαζόμαστε μόνο για εμάς αλλά για την ανοσία της αγέλης, η οποία προστατεύει και τους ιδιαίτερα ευπαθείς συμπολίτες μας, όσους είναι σε ανοσοκαταστολή, αυτούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν κλπ.

Ποιος πρέπει, όμως, οπωσδήποτε να εμβολιαστεί;

Ο ΠΟΥ εν συντομία αναφέρει τις έγκυες γυναίκες, τα παιδιά 6-59 μηνών, ο πληθυσμός άνω των 6 μηνών που πάσχει από χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, το προσωπικό υγείας, όσοι εργάζονται με μικρά παιδιά, τρόφιμοι κι εργαζόμενοι ιδρυμάτων και λοιπών εγκαταστάσεων για ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρία. Παρόμοια είναι η λίστα που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση Πανδημίας Γρίπης, που καταρτίστηκε το 2009 και μπορείτε να βρείτε αναρτημένο στην σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ που περιλαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα έγγραφα που αφορούν την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ 7Ν68465ΦΥΟ-ΟΥΓ, 04/10/2018) με θέμα «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2018-2019 – Αντιγριπικός εμβολιασμός», οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη χώρα μας, που θα πρέπει να εμβολιαστούν με το τρέχον εμβόλιο για την περίοδο γρίπης 2018-2019, είναι οι εξής:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω

επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

Μεταμόσχευση οργάνων

Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

Χρόνια νεφροπάθεια

Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

4. Λεχωΐδες

5. Θηλάζουσες

6. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40kg/m

7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki,ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά

Keywords
Τυχαία Θέματα