Δέκα λόγοι να συμπεριλάβετε το γκρέιπφρουτ στη διατροφή σας

12:02 4/2/2019 - Πηγή: In.gr

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα τροπικό φρούτο, γνωστό για τη γλυκιά και ταυτόχρονα πικρή γεύση του.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο υγιεινά κιτροειδή φρούτα που μπορείτε να φάτε.

Έρευνες δείχνουν ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει κάποια ισχυρά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και τη μείωση κινδύνου καρδιοπάθειας.

Ας δούμε, λοιπόν, δέκα λόγους να εντάξετε το γκρέιπφρουτ στη διατροφή σας.

1. Έχει λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά

Το γκρέιπφρουτ, έχει

ελάχιστες θερμίδες, ενώ περιέχει φυτικές ίνες και 15 ευεργετικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Ορίστε τι σας παρέχει μισό γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους:

Θερμίδες: 52

Yδατάνθρακες: 13 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 64% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη Α: 28% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Κάλιο: 5% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Θειαμίνη: 4% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Φολάτη: 4% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Μαγνήσιο: 3% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή μερικών ισχυρών αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων, οι οποίες είναι πιθανότατα υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη του γκρέιπφρουτ στην υγεία.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι επωφελής για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το γκρέιπφρουτ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γνωστές για την προστασία των κυττάρων από επιβλαβή βακτήρια και ιούς.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα.

Πολλές άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στο γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από τις φλεγμονές και διάφορες μολυσματικές ασθένειες.

Το γκρέιπφρουτ παρέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών Β, ψευδαργύρου, χαλκού και σιδήρου, που όλα μαζί προωθούν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

3. Μπορεί να περιορίσει την όρεξή σας για φαγητό

Έρευνες έχουν δείξει ότι μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τον ρυθμό που αδειάζει το στομάχι σας, αυξάνοντας τη διάρκεια της χώνεψης.

Επομένως, καταναλώνοντας τρόφιμα με φυτικές ίνες, όπως το γκρέιπφρουτ, θα αισθάνεστε χορτάτη για περισσότερη ώρα και κατ΄επέκταση θα καταλήξετε να τρώτε λιγότερο.

4. Ενισχύει το αδυνάτισμα

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο ιδανικό για δίαιτα. Έχει πολλές ιδιότητες που συνδέονται με την ενίσχυση της απώλειας βάρους, όπως η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες που αναφέρθηκε παραπάνω.

Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει νερό, το οποίο επίσης ενισχύει το αδυνάτισμα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α., διαπίστωσε ότι όσοι συμμετέχοντες κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα έχασαν σημαντικά μεγαλύτερο βάρος από όσους δεν το έκαναν, ενώ και άλλες έρευνες έχουν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το γκρέιπφρουτ θα προκαλέσει απώλεια βάρους από μόνο του, αλλά η προσθήκη του σε μια ήδη υγιεινή διατροφή μπορεί να αποδειχθεί επωφελής.

5. Μπορεί να αποτρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη

Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει πολλές διαδικασίες στο σώμα σας. Για παράδειγμα, εμπλέκεται σε πολλές πτυχές του μεταβολισμού σας, αλλά είναι πιο γνωστή για τον ρόλο της στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη τελικά οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, δύο κύριους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.

Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης και έτσι να έχει τη δυνατότητα να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη.

Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν μισό φρέσκο ​​γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα παρουσίασαν σημαντική μείωση τόσο των επιπέδων ινσουλίνης όσο και της αντίστασης στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έτρωγε γκρέιπφρουτ.

Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων στο σύνολό της συνδέεται γενικά με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

6. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ θεωρείται ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν γκρέιπφρουτ τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες, παρουσίασαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Είχαν επίσης βελτίωση της ολικής χοληστερόλης και των «κακών» επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανό να οφείλονται στα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει το γκρέιπφρουτ, τα οποία παίζουν ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Το γκρέιπφρουτ είναι αρκετά πλούσιο σε κάλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές πτυχές της υγείας της καρδιάς. Μισό γκρέιπφρουτ παρέχει περίπου το 5% των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο.

Η επαρκής πρόσληψη καλίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Παράλληλα, οι φυτικές ίνες στο γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, δεδομένου ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

7. Είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς αντιδράσεις στο σώμα.

Εδώ είναι τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στο γκρέιπφρουτ:

Βιταμίνη C: Ένα ισχυρό, υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σε γκρέιπφρουτ

Β-καροτένιο: Μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και συμβάλει στη μείωση του κινδύνου κάποιων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και των σχετιζόμενων με τα μάτια διαταραχών, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

Φλαβονόλες: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

8. Μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού πετρών στους νεφρούς

Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πετρών στους νεφρούς, οι οποίες οφείλονται σε συσσώρευση αποβλήτων στα νεφρά.

Αυτά τα απόβλητα είναι προϊόντα του μεταβολισμού που κανονικά φιλτράρονται μέσω των νεφρών και απομακρύνονται από το σώμα με τα ούρα.

Ωστόσο, όταν κρυσταλλώνονται στα νεφρά, γίνονται πέτρες. Μεγαλύτερες πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν παρεμπόδιση του ουροποιητικού συστήματος, κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο.

Ο πιο κοινός τύπος πετρών στους νεφρούς είναι οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου και το κιτρικό οξύ που βρίσκεται στο γκρέιπφρουτ, μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή τους.

Επίσης, το κιτρικό οξύ έχει την ικανότητα να αυξάνει τον όγκο και το pH των ούρων σας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον λιγότερο ευνοϊκό για το σχηματισμό πετρών.

9. Ενυδατώνει τον οργανισμό

Το γκρέιπφρουτ περιέχει πολύ νερό και γι΄αυτό ενυδατώνει τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, το νερό αποτελεί το 88% του φρούτου.

Ενώ το να πίνετε νερό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι επίσης ευεργετική.

10. Μπορείτε να το προσθέσετε εύκολα στη διατροφή σας

Το γκρέιπφρουτ απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία και μπορείτε να το βρείτε σχεδόν παντού. Μπορείτε να το φάτε ως σνακ, να αντικαταστήσετε το επιδόρπιό σας με αυτό, να το προσθέσετε σε σαλάτες ή να το φάτε για πρωινό.

-Προσοχή

Το γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, γι’ αυτό μην το προσθέτετε στη διατροφή σας χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Μπορεί να αναγκάσει το σώμα σας να απορροφήσει διαφορετικά το φάρμακο και να αυξήσει τον κίνδυνο για παρενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα