Ξεκίνησε η εκκένωση της Ειδομένης

Από την Κυριακή το μεσημέρι έως το πρωί της Τρίτης, ελάχιστη απόσταση χώριζε, τελικά, τη φήμη από την πράξη. Η εκκένωση της Ειδομένης από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι πλέον δεδομένη σε μια μεγάλη επιχείρηση, παρουσία και συνέργεια 1.400 αστυνομικών, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης.

Για τις επιχειρησιακές ανάγκες η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Τα πρώτα πούλμαν έχουν φτάσει στην περιοχή για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες

σε δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας, ενώ σε επιφυλακή και σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ηδη, δύο πούλμαν γεμάτα πρόσφυγες έχουν φύγει από την περιοχή.

…and so it beginns. Police arriving. #idomeni #eviction #refugeesGr pic.twitter.com/eN85XqhObJ

— Borderfree (@Borderfree_CH) May 24, 2016

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. Να σημειωθεί ότι οι δημοσιογράφοι, Ελληνες και ξένοι, έχουν αποκλειστεί σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την περιοχή.

Οι δημοσιογράφοι είναι αποκλεισμένοι σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την περιοχή.

Τα πρώτα πούλμαν έχουν κάνει την εμφάνισή τους για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε άλλες δομές υποδοχής (Reuters)

Σύμφωνα με τις Αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε δέκα ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την περιοχή, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για μια αστυνομική επιχείρηση-σκούπα», που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».

Οχι χρήση βίας

Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις. Η επιχείρηση δεν είναι εύκολη. Και τούτο διότι στην πραγματικότητα οι πρόσφυγες θα είναι σε μία ιδιόμορφη πολιορκία, από τη μία θα στερούνται βασικές παροχές και από την άλλη θα γίνεται προσπάθεια να πεισθούν να μπουν στα πούλμαν που ήδη σταθμεύουν στην περιοχή.

Βίαιη επιχείρηση έχει αποκλειστεί και για ένα παραπάνω: υπάρχουν πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ ο φόβος είναι μήπως ομάδες προσφύγων με την υποστήριξη «αλληλέγγυων», θελήσουν να αντιδράσουν και προκαλέσουν επεισόδια. Η εντολή είναι να απομονωθούν και σε καμία περίπτωση να μην γενικευθούν. Πάνω από την Ειδομένη θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

#Idomeni #eviction secret police is now going around the tents. Situation is calm #refugeesGr #borderfree pic.twitter.com/XpJDHj2KvF

— Borderfree (@Borderfree_CH) May 24, 2016

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις στο Καλοχώρι και τρεις ακόμη χώροι στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι. Θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.

«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500-7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η διαδικασία που περιγράφεται αφορά την πρώτη φάση της μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη και τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα προχωρήσει και η μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ δεδομένου ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και πρέπει να επιταχυνθεί».

Πάντως μέχρι τώρα οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν καθώς αφενός δεν πιστεύουν ότι οι άλλοι χώροι φιλοξενίας θα είναι καλύτεροι και αφετέρου γιατί από την Ειδομένη διατηρούν πάντα ελπίδες ότι μπορεί να περάσουν στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι οι αρχές των Σκοπίων ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τους τελευταίους μήνες επέστρεψαν στη Ελλάδα 11.800 πρόσφυγες.

The post Ξεκίνησε η εκκένωση της Ειδομένης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα