Προσφυγικό και Κυπριακό στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Σε θερμό κλίμα, με μία δόση χιούμορ, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Υποδεχόμενος τον έλληνα πρωθυπουργό, το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Ερντογάν έθιξε το γνωστό ζήτημα της γραβάτας, ή πιο σωστά, της απουσίας γραβάτας (καθώς ο ίδιος είχε δωρίσει μία στον κ. Τσίπρα

τον Νοέμβριο του 2015 στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα). «Γραβάτα;», ρώτησε ο κ. Ερντογάν. «Ισως την επόμενη φορά» απάντησε χαμογελώντας ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ότι γραβάτα θα φορέσει όταν θα λυθεί το Κυπριακό.

Στη συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών, η οποία διήρκεσε λίγο λιγότερο από μία ώρα, τέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο η προσφυγική κρίση και η ελληνοτουρκική συνεργασία για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για τη μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το Προσφυγικό, σημειώνοντας ότι έχουν ελαττωθεί οι ροές και έχει αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό η δραστηριότητα των διακινητών. Δήλωσε, όμως, ότι υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

Λίγο πριν τη συζήτηση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς (ANDREA BONETTI/INTIMENEWS)

Στο ίδιο πλαίσιο επεσήμανε ότι η συμβολή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού είναι καθοριστική ενώ βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Σε αυτό το σημείο οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στην ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Οπως ήταν φυσικό, επί τάπητος τέθηκε και το Κυπριακό, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν από κοινού την υποστήριξη τους στις συνομιλίες του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Την ίδια ώρα όμως, λίγο πρινα από τις 21.00 ώρα Ελλάδος, η κυπριακή πλευρά ενημερώθηκε ότι στην Κωνσταντινούπολη μετέβαινε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, εκτός προγράμματος, καθώς δεν ήταν καλεσμένος στη Σύνοδο όπου λαμβάνουν μέρος μόνο αρχηγοί κρατών και βάσει πρωτοκόλλου δεν μπορεί να παρακαθίσει κανείς άλλος. Και για τον ίδιο λόγο ο κ. Αναστασιάδης έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν θα παρευρισκόταν στο δείπνο των πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο της Συνόδου.

Πάντως, ο τελευταίος θα ενημερωθεί από τον κ. Τσίπρα για τα όσα συζήτησε με τον τούρκο πρόεδρο στη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν (ANDREA BONETTI/INTIMENEWS)

Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ερντογάν συζήτησαν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών με ειδική αναφορά στη σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης, Σμύρνης – Αθήνας και Αγκυρας – Αθήνας. Αλλωστε, αυτά τα θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, είχαν τεθεί και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη τον περασμένο Μάρτιο.

The post Προσφυγικό και Κυπριακό στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα