Βλαντίμιρ Πούτιν: Γιατί αποχωρούμε από τη Συρία

Η Ρωσία πρόκειται να αρχίσει να αποσύρει σταδιακά τα στρατεύματά της από τη Συρία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης στη Συρία.

Ο ρώσος πρόεδρος, πού έφτασε στη αεροπορική βάση Χμέιμιμ, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Διέταξα τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να αρχίσουν να αποσύρουν τα στρατεύματα

για την επιστροφή στις βάσεις του», είπε και διευκρίνισε ότι η απόφαση αφορά ένα «σημαντικό τμήμα» των ρωσικών δυνάμεων.

Προειδοποίησε ακόμη τους τρομοκράτες ότι «αν σηκώσουν ξανά το κεφάλι τους, η Ρωσία θα προχωρήσει σε τέτοια χτυπήματα που θα τους εξαφανίσουν».

Ακόμη, υποσχέθηκε ότι «ποτέ δεν θα ξεχάσουμε και τις απώλειες που είχαμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και εδώ στη Συρία και στη Ρωσία».

H Ρωσία θα διατηρήσει «σε μόνιμη βάση» την αεροπορική βάση της στο Χμέιμιμ (το οποίο βρίσκεται στην επαρχία της Λαττάκεια), καθώς και τη ναυτική βάση της στην Ταρτούς.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Πούτιν είπε επίσης στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ πως θέλει να εργασθεί με το Ιράν και την Τουρκία για να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον Άσαντ πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να αρχίσει η δουλειά του Συριακού Συνεδρίου για τον Εθνικό Διάλογο και ότι θα συζητήσει το θέμα στις συναντήσεις που πρόκειται να έχει με τους προέδρους της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει ήδη από τον Μάρτιο του 2016 ότι σχεδίαζε να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτών.

Η εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων συνεχίστηκε όλο αυτό το διάστημα με τις δύο πλευρές να καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες στον περιορισμό και των αντικυβερνητικών ανταρτών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τη Συρία, ο ρώσος πρόεδρος θα επισκεφτεί την Αίγυπτο και την Τουρκία για συνομιλίες.

Στην Αίγυπτο, ο Πούτιν θα συναντήσει τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι για να συζητήσει μαζί του μέσα για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του εμπορίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο ρώσος πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο 2015. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι δύο χώρες είχαν υπογράψει μια συμφωνία για να προμηθευθεί η Αίγυπτος έναν πυρηνικό σταθμό από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο, οι δύο πρόεδροι ενδέχεται να υπογράψουν ένα έγγραφο που οριστικοποιεί τη συμφωνία.

The post Βλαντίμιρ Πούτιν: Γιατί αποχωρούμε από τη Συρία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα