Βενιζέλος: «Μας λένε αποτυχημένους οι λαθρέμποροι ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ»

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίθεση του Μαξίμου στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και το αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια, εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «επικοινωνιακό

τέχνασμα της κυβέρνησης» τους πανηγυρισμούς για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, λέγοντας πως ήδη έχει ψηφιστεί το τέταρτο μνημόνιο με σκληρές περικοπές και υψηλά πλεονάσματα, ενώ τάχθηκε υπέρ της εισήγησης του κεντρικού τραπεζίτη για ένταξη της χώρας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης.

«Μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 και να καλύπτει με ικανοποιητικά επιτόκια τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, τις ανάγκες για την αναχρηματοδότηση του χρέους, για τα χρεολύσια και τις λήξεις δανείων χωρίς να υπάρχει μία πλάτη, μία στήριξη, μία πιστωτική γραμμή, η οποία να δίνει το μήνυμα στην αγορά ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη αλλά έχει τη στήριξη της Ευρωζώνης και τη στήριξη του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας; Αυτό είναι το θέμα», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε για τις νέες βολές του Μαξίμου σε βάρος του διοικητή της ΤτΕ και τους χαρακτηρισμούς περί «αποτυχημένων»:

«Την πολιτική μας την αμφισβήτησαν και καταράστηκαν πάρα πολύ, αλλά μετά την αγάπησαν και την εμφανίζουν ως δική τους και τώρα μας κατηγορούν ότι εμείς είμαστε αποτυχημένοι… Ο κ. Τσακαλώτος μου είπε (σ.σ. στη Βουλή) ‘μα γιατί είστε αποτυχημένος’, και οι κύκλοι του Μαξίμου λένε στον κ. Στουρνάρα, ‘γιατί είστε αποτυχημένος’, και είναι αυτοί οι επιτυχημένοι. Επειδή είπαν ψέματα, επειδή παρέσυραν την κοινωνία σε έναν αδιέξοδο τρόπο σκέψης, επειδή έκαναν λαθρεμπόριο ελπίδων και προσδοκιών, είναι επιτυχημένοι, επειδή γλείφουν εκεί που έφτυναν».

Η εισήγηση Στουρνάρα για την προληπτική γραμμή στήριξης δεν φάνηκε να αρέσει στο Μαξίμου, που μέσω των γνωστών «πηγών», σχολίασε δηκτικά: «Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή, όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης, εξηγώντας: «Θέλουν ένα αφήγημα το οποίο να βγάζει κάποιο νόημα. Όμως, τι αφήγημα μπορείς να έχεις λέγοντας, θα βγω από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, όταν την 1η Ιανουαρίου του 2019 επίκειται μεγάλη περικοπή των συντάξεων, λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και ενδεχομένως εφαρμογή από το 2019 της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, το οποίο, εν πάση περιπτώσει, θα συμβεί το 2020. Άρα, τι έχει συμβεί; Έχουμε ψηφίσει το τέταρτο μνημόνιο. Τέταρτο μνημόνιο σημαίνει δημοσιονομικά μέτρα για το 2019, το 2020, σημαίνει υψηλό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μέχρι και το 2022 να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μετά, μέχρι το 2060, πρωτογενές πλεόνασμα κάθε χρόνο περίπου 2,4%. Άρα, έχουμε δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία συνεχίζονται, έχουμε μηχανισμό εποπτείας ο οποίος συνεχίζεται, αλλά δεν έχουμε δάνειο και δεν έχουμε προληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό θέλουν να το εμφανίσουν ως ‘καθαρή’ έξοδο».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί σε πειθήνιο εκτελεστή των εντολών των δανειστών, συνεχίζει να κλείνει το αντισυστημικό του μάτι.

«Πρέπει να εμφανίζεται και ριζοσπαστικός. Θέλουν να είναι και ευρωπαϊστές και φιλοαμερικάνοι και φιλοεπενδυτικοί και πειθήνιοι στις εντολές των εταίρων, ταυτόχρονα όμως πρέπει να είναι πάντα αριστεροί, αντισυμβατικοί, αντισυστημικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Άρα όταν δεν υπάρχουν περιθώρια για οικονομική πολιτική πλην αυτών των ιστοριών των επιδομάτων που είναι ανακατανομή της μιζέριας και όχι ανακατανομή της ελπίδας, τι μένει; Μένει ένα άλλο πεδίο, αυτό των θεσμών», εκτίμησε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

The post Βενιζέλος: «Μας λένε αποτυχημένους οι λαθρέμποροι ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα