Σημίτης: Ουδέποτε συνάντησα τον Χριστοφοράκο – Λέει ψέμματα η γραμματέας του

Σε κατηγορηματική διάψευση όσων υποστήριξε η Αικατερίνη Τσακάλου -πρώην γραμματέας του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου- κατά την κατάθεσή της την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, προχώρησε ο Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, προσθέτοντας ότι επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

από το Γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Ο κ. Σημίτης δεν συνάντησε ποτέ τον κ. Χριστοφοράκο – είτε στο Μαξίμου, είτε αλλού. Οι σχετικοί ισχυρισμοί της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου είναι ψευδείς και αποτελούν ψευδορκία, για την οποία ο κ. Σημίτης επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Τα όσα ισχυρίζεται η γραμματέας του δεν είναι αληθή».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση τη σύμβασης της Siemens με τον ΟΤΕ το 1997, ζητήθηκαν από την Αικατερίνη Τσακάλου -και προσκομίστηκαν- τα επαγγελματικά της ημερολόγια (ως γραμματέας του άλλοτε διευθυντή της Siemens Eλλάδος) για τα έτη 1997 και 1998.

Σύμφωνα με όσα είπε η ίδια στο δικαστήριο, κατά την υλοποίηση της σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ ο Κώστας Σημίτης είχε τουλάχιστον έξι συναντήσεις στο Μαξίμου με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο μέσα στο 1997 και άλλες οκτώ το επόμενο έτος.

H Αικατερίνη Τσακάλου, πρώην γραμματέας του άλλοτε διευθυντή της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, προσέρχεται να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη που γίνεται για τα μαύρα ταμεία της Siemens για τα τιμολόγια ’96, ’97, ’98, στο Εφετείο Αθηνών, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Στο ημερολόγιο της κ. Τσακάλου έχουν επίσης -κατά δήλωσή της- καταγραφεί συναντήσεις και άλλων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον τότε προϊστάμενο της, όπως αυτές με τον νυν κατηγορούμενο Θόδωρο Τσουκάτο, αλλά και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου.

Η κυρία Τσακάλου διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι οι περισσότερες από τις συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με τον πρώην Πρωθυπουργό έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρώην προϊστάμενός της -σύμφωνα πάντα με τη μάρτυρα- συναντούσε όχι μόνο τον κ. Σημίτη, αλλά και την γραμματέα του τότε πρωθυπουργού κυρία Κωστοπούλου.

Κατά τους ισχυρισμούς της επίσης, είχε πάει και ίδια πολλές φορές στο Μαξίμου με εντολές του Μιχάλη Χριστοφοράκου «για δημιουργία καλών σχέσεων».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υπήρξε ο εξής διάλογος μεταξύ εισαγγελέα και μάρτυρος:

– Εισαγγελέας: Για τις συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με την κ. Κωστοπούλου γνωρίζετε κάτι παραπάνω;

– Α. Τσακάλου: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητούσε μαζί της. Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι μετέφερε θέματα που αφορούσαν project της εταιρείας με το Δημόσιο.

– Εισαγγελέας: Σας είχε πει ποτέ ο κ. Χριστοφοράκος για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό;

– Α. Τσακάλου: Όχι.

– Εισαγγελέας: Σας είχε πει μήπως η κ. Κωστοπούλου;

– Α. Τσακάλου: Στις συναντήσεις μου μαζί της δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικό- επαγγελματική σχέση και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κ. Τσακάλου, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί το 1997 τουλάχιστον 11 φορές με τον κ. Τσουκάτο, ραντεβού τα οποία συνεχίστηκαν και τα επόμενα δύο έτη.

-Εισαγγελέας: Ο κ. Χριστοφοράκος δήλωνε ότι είδε τρεις φορές τον κ. Τσουκάτο. Αυτό είναι αλήθεια ή ψέμα;

– Τσακάλου: Δεν θέλω να κάνω εγώ χαρακτηρισμούς. Τα πραγματικά στοιχεία είναι αυτά των σημειώσεων μου.

– Εισαγγελέας: Στις 7.10.1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;

– Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.

– Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;

– Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

– Εισαγγελέας: Η κ. Γιουμπέκα που αναφέρετε ποια είναι;

– Α. Τσακάλου: Η γραμματέας του κ. Παπαντωνίου.

Από τα αξιοσημείωτα της διαδικασίας, το γεγονός ότι η δίκη διεξαγόταν χωρίς θέρμανση με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι συνήγοροι που λόγω ψύχους κάθονταν στα έδρανα με παλτό και γάντια, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλλά και γέλια όταν ο πρόεδρος ανήγγειλε την διακοπή του μεσημεριού:

Πρόεδρος: Θα διακόψουμε σε λίγο να πάμε να πιούμε κανένα τσάι, ή κανένα …σαλέπι για να ζεσταθούμε.

Συνήγορος: Δεν είναι εικόνα αυτή. Εσείς έχετε αερόθερμο κάτω από την έδρα και εμείς είμαστε εδώ κουκουλωμένοι με παλτό και γάντια. Σε αυτές τις συνθήκες ψύχους δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, θα αποχωρήσουμε.

Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 17 Ιανουαρίου.

The post Σημίτης: Ουδέποτε συνάντησα τον Χριστοφοράκο – Λέει ψέμματα η γραμματέας του appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα