Olympia Group και VNK Capital μπαίνουν με 12,8% στην επένδυση του Ελληνικού

Είναι ένα μεγάλο ντιλ. Που σχεδιάστηκε, συζητήθηκε και υλοποιήθηκε, υπό άκρα μυστικότητα – η τελική συμφωνία ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης: η Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και οι Βασίλης Κάτσος – Νέλη Κάτσου (VNK Capital) μπαίνουν δυναμικά στο μεγαλεπήβολο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού (τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της χώρας), μέσω απόκτησης μεριδίου στη Lamda Development.

Η

σύμπραξη των Olympia και VNK για την απόκτηση του 12,8% της Lamda Development έναντι 55 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκε το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας το φιλόδοξο επενδυτικό σχήμα ( Voxcove Holdings) απέκτησε 10,2 εκατομμύρια μετοχές της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Lamda Development, μέσω προσυμφωνημένης πράξης στην τιμή των 5,40 ευρώ ανά μετοχή (ενσωματώνοντας discount 16,6% έναντι του χθεσινού κλεισίματος της μετοχής της).

Η επίσημη ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση της, κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης που της υποβλήθηκε, η LAMDA Development S.A. σημειώνει ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2017 το νομικό πρόσωπο με την επωνυμία VOXCOVE HOLDINGS LTD απέκτησε άμεσα 10.227.210 μετοχές, ήτοι 12,83% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το ως άνω νομικό πρόσωπο ελέγχεται σε ποσοστό 50% από την GREY SQUIRREL LTD – 100% θυγατρική της OLYMPIA GROUP A.E. – και σε ποσοστό 50% από την VNK CAPITAL LTD.

Με την κίνηση αυτή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η σύμπραξη μπαίνει ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Λάτση, που διατηρεί ποσοστό 51,9% της Lamda Development. Ως πωλητής εμφανίζεται το αμερικανικό fund Blackstone που το 2014, επικεφαλής ομάδας θεσμικών επενδυτών, απέκτησε αρχικά ποσοστό 10% στη Lamda και στη συνέχεια αύξησε το ποσοστό του σε 16,61%.

Το σπουδαίο ντιλ έρχεται σε μία στιγμή που όλα δείχνουν ότι η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού εισέρχεται -επιτέλους- σε σε τροχιά υλοποίησης, με τα γραφειοκρατικά εμπόδια να υποχωρούν και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να οδεύει προς κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους, ανοίγοντας δρόμο για την έναρξη των εργασιών.

Με τη κίνηση αυτή, η Olympia Group και η οικογένεια Κάτσου αποκτούν συμμετοχή στην εταιρεία του Ομίλου Λάτση που ηγείται του project της επένδυσης στο Ελληνικό, το ύψος της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δισ.ευρώ. Στην κοινοπραξία Global Investment Group που θα υλοποιήσει το έργο, συμμετέχουν -εκτός από τον Όμιλο Λάτση- ο όμιλος Fosun Group από την Κίνα και η Eagle Hills του Άμπου Ντάμπι.

Η επενδυτική δραστηριότητα των Olympia Group και VNK Capital δεν περιορίζεται φυσικά στο Ελληνικό, καθώς στα πλάνα τους περιλαμβάνονται διάφορα project σε μία σειρά από τομείς.

H Olympia Group έχει ήδη σημαντική παρουσία, με συνολικά εννέα εταιρείες, σε έξι χώρες, σε δραστηριότητες που καλύπτουν από το λιανικό εμπόριο, τη βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες και τη διανομή προϊόντων τεχνολογίας, μέχρι το business cloud software και τον κλάδο του consumer finance. Στο δυναμικό του Ομίλου ανήκουν συνολικά πάνω από 5.800 εργαζόμενοι.

H VNK Capital, είναι η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών που ίδρυσε η οικογένεια Κάτσου με στόχο την υλοποίηση επενδυτικών τοποθετήσεων στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και όχι μόνο. Ο Βασίλης Κάτσος ανέλαβε το 1993 τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Pharmathen Α.Ε., διαδεχόμενος τον πατέρα του Νίκο Κάτσο, ο οποίος ίδρυσε τη φαρμακοβιομηχανία το 1969. Στο πλευρό του η αδελφή του, Νέλλη Κάτσου, σημερινή αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Pharmathen και υπεύθυνη για την εποπτεία και την παρακολούθηση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου.

Σημειώνεται ότι τη θέση του Managing Director στην VNK Capital ( από τα αρχικά των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου) έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Γεωργαλάς, έμπειρος μάνατζερ με θητεία στην Olympia Development του Πάνου Γερμανού και επί σειρά ετών CFO στον όμιλο της Pharmathen.

The post Olympia Group και VNK Capital μπαίνουν με 12,8% στην επένδυση του Ελληνικού appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα