Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

Νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Βενεζουέλας θα διεκδικήσει ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής, επικρινόμενος και ως αυταρχικός λαϊκιστής Νικολάς Μαδούρο, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της χώρας Ταρέκ Αλ Αϊσάμι.

Το 2018 «θα έχουμε, χάρη στον Θεό και τον λαό, την επανεκλογή του αδελφού μας Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Ελ Αϊσάμι σε μια συγκέντρωση του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος PSUV.

Ο Νικολάς

Μαδούρο είχε κερδίσει την προεδρία στις εκλογές του Απριλίου του 2013, καθώς ο Ούγο Τσάβες, ο οποίος είχε επανεκλεγεί πρόεδρος το φθινόπωρο του 2012, πέθανε χτυπημένος από τον καρκίνο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι επικεφαλής του αριστερού εθνικιστικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV), το οποίο διαδέχθηκε, το 2007, το αριστερό – λαϊκιστικό «Κίνημα Πέμπτης Δημοκρατίας» του Ούγο Τσάβες, μετά την ενοποίησή του με σειρά μικρότερων οργανώσεων.

Η ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς, που συγκροτεί τη Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD) καταγγέλλει τον Ν. Μαδούρο ότι έχει σφετεριστεί δικτατορικά τη νομοθετική εξουσία, καθώς ουσιαστικά παρέκαμψε το νόμιμο κοινοβούλιο της χώρας (Εθνοσυνέλευση), στο οποίο πλειοψηφούσαν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις, συστήνοντας νέο σώμα (Συντακτική Εθνοσυνέλευση), με αμφιλεγόμενες εκλογές, το καλοκαίρι.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, η χώρα συγκλονιζόταν από πολιτικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης Μαδούρο, με τους νεκρούς της πολιτικής βίας να ξεπερνούν τους 100.

Η χώρα μαστίζεται από έντονη κρίση, με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ο πληθωρισμός έχει φθάσει σε τριψήφιο ποσοστό, ενώ πρόσφατα η Βενεζουέλα χρεοκόπησε μερικώς, αδυνατώντας να πληρώσει λήξεις ομολόγων της.

The post Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα