Το Ποτάμι μπροστά στο νέο «αδύνατο»

Δύο χρόνια και δύο ημέρες μετά: ο πρώτος κύκλος του Ποταμιού που ξεκίνησε με την ίδρυσή του στις 26 Φεβρουαρίου 2014 έκλεισε τυπικά για να ανοίξει ο επόμενος με τον Σταύρο Θεοδωράκη να παραμένει στην ηγεσία. Η εκλογή του από τους συνέδρους του κόμματος, την Κυριακή το μεσημέρι, έγινε με τρόπο αδιάψευστο. Με 715 ψήφους υπέρ έναντι 96 ψήφων του καθηγητή πανεπιστημίου Παύλου Ελευθεριάδη (συν 20 λευκά), ο κ. Θεοδωράκης μπορεί ανέτως να λογίζει τον εαυτό του ως κυρίαρχο του εσωκομματικού παιγνίου.

Στην τοποθέτησή του, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε: «Το

Ποτάμι τόλμησε το αδύνατο, τα κατάφερε και θα τα καταφέρει ξανά. Ας πάψουν να τρέμουν τα γόνατα ορισμένων μπροστά στα δύσκολα. Δεν υπάρχουν τρία ποτάμια. Υπάρχει ένα Ποτάμι και ή είσαι ή δεν είσαι. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα προνόμια του “είσαι” και τη δημοσιότητα του “δεν είσαι”».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια ανέφερε: «Οποιος θέλει να αρχίσει κάτι από την αρχή καλοδεχούμενος και σύμμαχος μας, γιατί εμείς όπως έχουμε πει είμαστε μόνο η μαγιά του καινούργιου. Ας έρθουν λοιπόν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο ποτάμι να το κάνουν και θα τους υποδεχτούμε ως συμμάχους. Δεν απαντώ σε όλα όσα άκουσα αυτές τις μέρες γιατί με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η ενότητα του κινήματος».

Παράλληλα τόνισε: «Αυτό το κόμμα δεν είναι ούτε του Σταύρου, ούτε των βουλευτών. Αυτό το κόμμα είναι των εθελοντών. Είναι των συνδημιουργών και θα το καταλάβουν όλοι στην πράξη από τις πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Αξιολόγησης Στελεχών αλλά και της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων».

Αυτή η αναφορά στους βουλευτές ίσως έχει ειδική σημασία: κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απουσίαζαν από το ακροατήριο ο Χάρης Θεοχάρης και ο Ιάσων Φωτήλας, βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τάχθηκαν το τελυταίο διάστημα υπέρ της προσέγγισης με τη ΝΔ.

Σταύρος Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι τόλμησε το αδύνατο, τα κατάφερε & θα τα καταφέρει ξανά» | https://t.co/PCCXZCXSc7 #SinthimataTelos #topotami

— To Potami (@ToPotami) February 28, 2016

Κλείνοντας ο κ. Θεοδωράκης τόνισε: «Εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους γιατί θέλουμε, και πρέπει, να διηγούμαστε στα παιδιά μας την ιστορία του Ποταμιού. Και σας διαβεβαιώ θα τη διηγούμαστε στα παιδιά μας. Θα τη διηγείται η ελληνική ιστορία ότι κάποια στιγμή, κάποιοι τρελοί βρέθηκαν και δημιούργησαν από το πουθενά ένα κίνημα, με ατέλειες, με ερασιτεχνισμούς, με λάθη, με άσκοπους τσακωμούς -όπως συμβαίνει σε όλες τις παρέες- αλλά που τελικά απέδειξαν ότι οι Πολίτες μπορούν, η κοινωνία μπορεί. Θα χτυπήσουμε τους Μαθουσάλες του παλιού συστήματος και θα βγούμε νικητές».

Με αυτή την κάρτα ανά χείρας μπορούσαν να ψηφίσουν τα μέλη του Ποταμιού

Μετά το τέλος των ψηφοφοριών ακολούθησε παρουσίαση και ψήφιση των πολιτικών και οργανωτικών κειμένων που έχουν προκύψει ως συμπεράσματα από τις εργασίες του συνεδρίου, όπως επίσης και οι πρώτες συνεδριάσεις των νέων οργάνων.

Οι τοποθετήσεις των συνέδρων

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνεται στους συνέδρους αμέσως μετά την εκλογή του

Οι τοποθετήσεις των περισσότερων εθελοντών συνέδρων, το πρωί της Κυριακής, ήταν από μόνες τους δηλωτικές των προθέσεων της μεγάλης πλειοψηφίας των συνέδρων του Ποταμιού. Υπήρξε, κατά γενική ομολογία, ευδιάκριτη ταύτιση των περισσότερων από όσους πήραν το λόγο με τις απόψεις του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ ασκήθηκε έντονη κριτική σε εκείνα τα στελέχη που το προηγούμενο διάστημα (αλλά και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου) προωθούσαν μια άλλη ατζέντα.

Κρίνοντας από τα συμφραζόμενα, πολλά αρνητικά σχόλια «συνέλεξε» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου είχε κάνει λόγο για «τρία Ποτάμια» επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μείωση των ποσοστών του κόμματος στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ωστόσο, το «βασιλικό» ποσοστό 88,16% που έλαβε ο κ. Θεοδωράκης (έναντι 11,84% του κ. Ελευθεριάδη) στις εσωκομματικές εκλογές δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δεύτερες αναγνώσεις.

Η ιδεολογική κατεύθυνση

Το σίγουρο είναι ότι αυτές τις τρεις ημέρες που διήρκεσε το 2ο συνέδριο του Ποταμιού, αναπτύχθηκε ένα διάλογος για το πού επιδιώκει να κινηθεί ιδεολογικά το επόμενο διάστημα, αλλά και για το ποιες είναι οι πιθανότητες να διαμορφωθεί ένας ευρύτερος πολιτικός σχηματισμός που στο πολιτικό φάσμα θα βρίσκεται στην κεντροαριστερή πτέρυγα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, την Παρασκευή, έκανε μεν λόγο για τη δημιουργία ενός «Κοινοβουλίου του Κέντρου», αλλά σε αυτό δεν συμπεριέλαβε κάποια πλευρά της ΝΔ – αντιθέτως απηύθυνε το προσκλητήριο στα στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές – «από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες», είπε χαρακτηριστικά -, στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά -«οι 35αρηδες της πολιτικής» όπως είπε-, στελέχη από την πρωτοβουλία των «58».

Οι παρουσίες και η… απουσία

Στo κατάμεστο από κόσμο εκθεσιακό κέντρο του Περιστερίου βρέθηκαν αρχηγοί κομμάτων, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Δημοκρατία, η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ, ο Βασίλης Λεβέντης από την Ενωση Κεντρώων, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο βουλευτής Επικρατείας Κώστας Γαβρόγλου και το ΚΚΕ ο βουλευτής Β’ Αθηνών Χρήστος Κατσώτης. Στην εκδήλωση παράλληλα έδωσαν το παρών οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Παναγιώτης Βλάχος από την κίνηση «Μπροστά», ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών Για Τη Σοσιαλδημοκρατία, ο Θάνος Τζήμερος από τη «Δημιουργία Ξανά», ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης από την «Ευρώπη Οικολογία», ο Μάκης Σπυράτος από τη «Φιλελεύθερη συμμαχία» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Περιστερίου Γιάννης Παχατουρίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Συμεών Δανιηλίδης. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών επίσης και προσωπικότητες από το εξωτερικό, όπως ο Αλόνσο Ματίας από το Ισπανικό κόμμα των Σιουδαδάνος, ο Γκι Φέρχοφσταντ ηγέτης των Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών, o Τζιάνι Πιτέλα πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ο Κριστόφ Βάβρικ από το Αυστριακό κόμμα Neos, όπως και όλοι οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του Ποταμιού. Η μοναδική παραφωνία υπήρξε με την αποχώρηση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη ο οποίος κατηγόρησε τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι δεν τήρησε το πρωτόκολλο στη σειρά των ομιλητών.

The post Το Ποτάμι μπροστά στο νέο «αδύνατο» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
μπροστα, νεα δημοκρατια, κωστας σημιτης, γιώργος παπανδρέου, θάνος τζήμερος, δημιουργια ξανα, φιλελεύθερη συμμαχία, https, february, εκλογες, νέα, ΠΑΣΟΚ, παραιτηση λεβεντη, ενωση, δημαρ, συριζα, ΚΚΕ, αθηνα, παπανδρεου, κεδε, γκι, protagon, δημοκρατικη συμμαχια, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σταυροι, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, ξανα, κοινωνια, θάνος τζήμερος, τζημερος, ενωση κεντρωων, βουλευτες, δημοκρατια, ηγεσια, ηγετης, protagon, ατζεντα, βλαχος, βραδυ, βρισκεται, γκι, γιώργος παπανδρέου, δευτερο, διαστημα, εγινε, ειπε, υπαρχει, ευθυνη, ιδρυση, θεοδωρακης, ιασων, ιμιτασιον, ισπανικο, κεδε, κινηση, κυκλος, κομμα, λαθη, λεβεντης, λογο, μαγια, μητσοτακης, μειωση, μπορεις, παιδια, παρουσιαση, πιθανοτητες, πρωι, σιγουρο, συνεχεια, σειρα, σημιτης, σοσιαλδημοκρατια, σχολια, τρια, φωφη, φωφη γεννηματα, χρηστος, αδυνατο, ενωση, february, https, κωστας, κυριακη, ποταμια, protagon.gr, θανασης, θανος, θεοχαρης, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα