«Ροναλντάκηδες» και «Μπεϊλάκηδες» στη Ρεάλ

«Το Πρωτάθλημα τελείωσε για μας. Σήμερα δεχθήκαμε ένα χτύπημα. Σκληρό χτύπημα. Δεν το περίμενα αυτό στο σημερινό ματς».

Αμέσως μετά το ντέρμπι της Μαδρίτης (Ρεάλ – Ατλέτικο 0-1), ο Ζινεντίν Ζιντάν έδειχνε σοκαρισμένος από την πρώτη του ήττα ως προπονητής. Σαν να τον είχε χτυπήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Κι όμως, το απόγευμα του Σαββάτου δεν έγινε τίποτε περισσότερο από ό,τι συνέβη πέρυσι και πρόπερσι: η Ατλέτικο Μαδρίτης νίκησε

τη Ρεάλ στο «σπίτι» της. Το ότι έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που έφυγε νικήτρια σε τρεις διαδοχικές επισκέψεις της στο «Μπερναμπέου», είναι απλώς μια στατιστική λεπτομέρεια. Η οποία επιβεβαίωσε όσα είχε πει ο προπονητής της, ο Ντιέγκο Σιμεόνε, την προηγούμενη μέρα: «Σε τέτοια ντέρμπι δεν παίζει ρόλο το πόσο ακριβές είναι οι ομάδες. Αυτά τα ματς κρίνονται στο πάθος και στην υπηρέτηση του πλάνου».

Η Ατλέτικο είχε και πάθος και πλάνο. Το γνωστό πλάνο του Σιμεόνε: Δυνατά, κλειστά πίσω, να μη δεχτούμε φάση, και μπροστά… βλέπουμε. Και είδαμε: τον Γκριεζμάν, στο 53′, να συνδυάζεται με τον Φιλίπε Λουίς και να πλασάρει άψογα, με το αριστερό, για το πρώτο του γκολ έπειτα από έξι αγώνες αφλογιστίας. Αντιθέτως, η Ρεάλ, δεν είχε τίποτε από τα δυο. Για να ολοκληρώσει μια καλή προσπάθεια, έπρεπε να φτάσουμε στο 48′. Ηταν -πάλι- μια ομάδα χωρίς ιδέες, χωρίς σχέδιο, χωρίς νεύρο. Ο Ζιντάν έπρεπε να το περιμένει. Ηταν επόμενο να τη βρει το κακό.

Πάει και ο δεύτερος τίτλος της χρονιάς, λοιπόν. Αν το βράδυ της Κυριακής (21:30) η Μπαρτσελόνα νικήσει τη Σεβίλλη, η απόσταση που χωρίζει τις δυο ομάδες θα φτάσει στους 12 βαθμούς. Αλλά, ακόμη κι αν η παρέα του Μέσι δεν τα καταφέρει, το… πουλάκι έχει πετάξει. Καμία ομάδα στο πρωτάθλημα της Ισπανίας δεν έχει καταφέρει να τερματίσει πρώτη, ενώ βρισκόταν εννέα βαθμούς πίσω 12 αγωνιστικές πριν από τη λήξη του. Ο πρώτος τίτλος -το Κύπελλο Ισπανίας- είχε χαθεί όταν η Ρεάλ αποκλείστηκε, μετά τη μνημειώδη γκάφα της να χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστή που ήταν τιμωρημένος. Για να μην πάει στράφι κι αυτή η σεζόν, όπως η προηγούμενη, η Ρεάλ θα πρέπει τώρα να κατακτήσει το Champions League. Εύκολο είναι;

Εκτός από το ντέρμπι -και τον τίτλο- η Ρεάλ έχασε και την ηρεμία της. Φρόντισε γι’ αυτό ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Φανερά εκνευρισμένος μετά την ήττα, τα έβαλε πρώτα με τους δημοσιογράφους κι έπειτα με τους συμπαίκτες του: «Για σας μπορεί να είμαι σκ@τ@. Αυτό προκύπτει, αν πιστέψεις τον Τύπο. Αλλά τα στατιστικά είναι εδώ και λένε την αλήθεια… Αν όλοι οι παίκτες της Ρεάλ βρίσκονταν στο δικό μου επίπεδο, τώρα απλά θα βρισκόμασταν στην κορυφή».

Επειτα προσπάθησε να τα μπαλώσει – και τα ‘κανε χειρότερα: «Δεν θέλω να δυσφημίσω κανέναν από τους συμπαίκτες μου, αλλά όταν δεν είναι εδώ οι καλύτεροι, είναι δύσκολο να νικήσεις. Μου αρέσει να παίζω με τον Πέπε, τον Μπέιλ, τον Καρίμ, τον Μαρσέλο… Δεν εννοώ ότι ο Χεσέ, ο Λούκας, ο Κόβατσιτς δεν είναι καλοί, αλλά…».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν τέτοιο σάλο, που ο πορτογάλος άσος αναγκάστηκε να επανέλθει με μια διευκρίνιση: «Οταν είπα αυτό το πράγμα, εννοούσα το επίπεδο φυσικής κατάστασης – όχι το επίπεδο παιχνιδιού. Εγώ δεν είμαι καλύτερος από τους συμπαίκτες μου». Τι την ήθελε την εξήγηση; Πρακτικά τούς κατηγόρησε ότι δεν δουλεύουν στις προπονήσεις τόσο πολύ, όσο εκείνος. Μύλος… Μάταια, ο Σέρχιο Ράμος, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Αν ξέρει κάποιος τον Ρονάλντο, αυτός είμαι εγώ. Δεν νομίζω ότι ήθελε να επιτεθεί σε κάποιον συμπαίκτη του. Αν και ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει τη γνώμη του, ξέρω τον Κριστιάνο πολύ καλά. Ισως δεν εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο…».

«Πέρεθ, παραιτήσου», ήταν το σύνθημα που δονούσε το γήπεδο από τη στιγμή που πέτυχε το γκολ η Ρεάλ έως τη λήξη της αναμέτρησης

Το κλήμα στα αποδυτήρια της Ρεάλ ήταν στραβό από καιρό. Από τότε που ο πρόεδρος του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ, είχε τη φαεινή ιδέα να χτίσει μια νέα ομάδα αστέρων γύρω από το «αγαπημένο του παιδί», τον Γκάρεθ Μπέιλ, και -παράλληλα- να απαλλαγεί από τον… γκρινιάρη CR7, μόλις προκύψει μια οικονομικά συμφέρουσα πρόταση. Για να προωθήσει το σχέδιό του, το περασμένο καλοκαίρι προσέλαβε -από όλους τους προπονητές του κόσμου- τον Ράφα Μπενίτεθ. Που ήταν του χεριού του. Και τον έπεισε να «εξορίσει» τον Κριστιάνο στις πτέρυγες, για να παίζει στο κέντρο της επίθεσης ο Μπέιλ. Ο Μπενίτεθ το έκανε – και αυτός ήταν ο λόγος που έχασε τα αποδυτήρια, όταν «σκοτώθηκε» με τον Ρονάλντο. Λίγους μήνες μετά απολύθηκε.

Αλλά οι παίκτες της Ρεάλ είχαν ήδη χωριστεί σε «ροναλντικούς» και «μπεϊλικούς». Και το πράγμα έγινε ακόμα χειρότερο, όταν αποκαλύφθηκε το ψέμα του προέδρου της Ρεάλ, οτι ο Μπέιλ είχε κοστίσει φθηνότερα από τον Ρονάλντο. Οταν ανέλαβε την ομάδα ο Ζιντάν, θέλησε να ικανοποιήσει τον εγωισμό του πορτογάλου, δείχνοντας με κάθε πιθανό τρόπο ότι «τον πάει» περισσότερο από ό,τι τον ουαλό. Ετσι, όμως, απογοήτευσε τον Μπέιλ -που τώρα θέλει να φύγει από τη Μαδρίτη- και μαζί του όλους όσοι δεν χωνεύουν τον Ρονάλντο. Η ομάδα χωρίστηκε σε δυο στρατόπεδα, την ώρα που οι τρεις πριμαντόνες της Μπαρτσελόνα κάνουν επίδειξη ποδοσφαιρικού αλτρουϊσμού, παίζοντας ο ένας για τον άλλον.

«Πέρεθ, παραιτήσου», ήταν το σύνθημα που δονούσε το γήπεδο από τη στιγμή που πέτυχε το γκολ η Ατλέτικο έως τη λήξη της αναμέτρησης. Ο πρόεδρος, ο οποίος παρακολούθησε το ματς δίπλα στον ομόλογό του της Ατλέτικο, Ενρίκε Θερέθο, και τον πρώην πρωθυπουργό, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, έβλεπε τους θεατές να του κουνάνε μαντίλια, όμως παρέμεινε ανέκφραστος. Μάλλον το έχει καταλάβει: αν η Ρεάλ δεν σηκώσει την κούπα του Champions League, οι μέρες του στον θρόνο της είναι μετρημένες. Σε αυτή τη δεύτερη επταετία του (2009-2016), η ομάδα βιώνει τη δεύτερη χειρότερη σεζόν της. Μόνο στην τελευταία περίοδο του Ζοσέ Μουρίνιο (2012-2013) είχε συγκεντρώσει λιγότερους βαθμούς, στην ίδια αγωνιστική. Η αύρα του Ζιντάν έδωσε -προσωρινά- μια νέα πνοή, μετά τις μαύρες μέρες του Μπενίτεθ, όμως αυτή η δυναμική ξεθώριασε γρήγορα.

Την ίδια ώρα που στη Ρεάλ το κλίμα παραμένει νευρικό και η διεκδίκηση του τίτλου οριστικά χαμένη, στη Μπαρτσελόνα έχουν την πολυτέλεια ακόμα και για τρεις ήττες

Κανείς δεν μπορεί να διορθώσει τα λάθη του Πέρεθ -που ανέκαθεν το έπαιζε και τεχνικός διευθυντής- καταμεσής της σεζόν. Η Ρεάλ ξεχειλίζει από πανάκριβους σταρ, όμως της λείπουν οι παίκτες – εργάτες. Ο «θείος Φλο» τούς έδιωξε όλους, επειδή ήταν… αντιεμπορικοί. Και έφερε αυτούς που πουλάνε φανέλες. Οπως τον Χάμες Ροντρίγκες (το 2014 με 80 εκατ. ευρώ), έναν από τους ποδοσφαιριστές που «τα άκουσαν» χθες από τους εξαγριωμένους οπαδούς. Οι ψυχροί αριθμοί αποτυπώνουν τη μαύρη αλήθεια: σε δωδεκάμισι σεζόν με τον Πέρεθ στο τιμόνι, η Ρεάλ έχει κατακτήσει μόλις επτά από τα 37 τρόπαια που διεκδίκησε.

Οσο για την Μπαρτσελόνα, η οποία έχει να χάσει από τις 3 Οκτωβρίου (2-1 από την αποψινή της αντίπαλο, τη Σεβίλλη), ετοιμάζεται να σπάσει την ιστορική επίδοση της αιώνιας αντιπάλου, που τη σεζόν 1987-1988 συμπλήρωσε 34 διαδοχικά ματς χωρίς ήττα. Για να το καταφέρει, πρέπει να παραμείνει αήττητη κόντρα στη Σεβίλλη, και απέναντι στη Ράγιο Βαγιεκάνο την προσεχή Πέμπτη. Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα της «Μπάρτσα» δεν είναι πολύ εύκολο, ενώ έχει μπροστά της και τα σπουδαία ραντεβού για το Champions League. Το πιο μεγάλο ζόρι θα το περάσει στο τέλος Μαρτίου, με μία πεντάδα αγώνων που περιλαμβάνει και το Clasico. Ομως, έχει την πολυτέλεια να κάνει ακόμη και τρεις ήττες. Οταν σε 25 αγωνιστικές έχει κάνει μόλις δύο…

Η Ρεάλ δεν τη φτάνει. Μόνο η Ατλέτικο μπορεί, πλέον, να την απειλήσει. Ο Σιμεόνε έχει κάνει θαύματα φέτος, όμως και ο αργεντινός κόουτς έχει τα δικά του ζόρια να αντιμετωπίσει. Εμφανίζει την καλύτερη άμυνα στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης αλλά, μπροστά, το γκολ έρχεται με μεγάλη δυσκολία. Μοιραία, κάπου θα την πατήσει…

Μαζί με τις ελπίδες της Ρεάλ, χάθηκε και ένας οιωνός πολλών ετών. Από το 1956, κάθε φορά που η λοταρία των Χριστουγέννων βγάζει αριθμό ο οποίος λήγει σε 40, οι μαδριλένοι κατακτούν το Πρωτάθλημα. Συνέβη τρεις φορές στο παρελθόν. Το 1956-1957, με τη Ρεάλ του Αλφρέδο Ντι Στέφανο, το 1978-1979 και το 2000-2001. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο «Χοντρός» -όπως αποκαλούν οι Ισπανοί την κληρωτίδα- σχημάτισε το νούμερο 79.140. Αλλά η Ρεάλ, μάλλον, δεν θα πάρει τον τίτλο.

The post «Ροναλντάκηδες» και «Μπεϊλάκηδες» στη Ρεάλ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα