Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για ενίσχυση πολιτών χαμηλού εισοδήματος σε υγεία και δικαιοσύνη

Τα μέτρα ενίσχυσης πολιτών χαμηλού εισοδήματος στους τομείς της υγείας και της δικαιοσύνης βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στη Σταυρούπολη, στο Πνευματικό Κέντρο Χρήστος Τσακίρης με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκο Παρασκευόπουλο.

Στο θεσμό της νομικής βοήθειας αναφέρθηκε ο Μανόλης Λαμτζίδης, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου

Θεσσαλονίκης, ο οποίος ορίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης μέλος της ομάδας έργου για την αναμόρφωση του συγκεκριμένου θεσμού.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για παλιό θεσμό, που παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα, ο κ. Λαμτζίδης σημείωσε ότι στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικός και να αποβεί πραγματικά προς όφελος των άπορων.

«Συμβαίνει το εξής παράδοξο, όταν κάποιος έχει τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ δεν δικαιούται νομική βοήθεια, ενώ το πραγματικό του εισόδημα μπορεί να είναι 2.000 και 3.000 ευρώ», τόνισε.

Αυτά τα δύο ζητήματα αντιμετωπίζονται, ώστε πραγματικά να συμμορφωθούμε με τη συνταγματική επιταγή ότι καθένας έχει δικαίωμα για πρόσβαση στη δικαιοσύνη, προσέθεσε.

Στην προστασία της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε η Φωτεινή Αχτσίδου, δικηγόρος, μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι «η πρώτη κατοικία, η κύρια κατοικία σήμερα προστατεύεται με τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος έχει τροποποιηθεί και για πρώτη φορά προστατεύονται οι οφειλέτες, οι οποίοι μπορούν να ρυθμίσουν χρέη εκτός από αυτά των τραπεζών, τα χρέη στο ελληνικό δημόσιο, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα χρέη τα οποία αναφέρονται σε ασφαλιστικές εισφορές».

«Η πρώτη κατοικία προστατεύεται με κριτήρια οικονομικά, δηλαδή ανάλογα με την αντικειμενική της αξία, η οποία σήμερα έχει μειωθεί. Συνεπώς προστατεύονται οι κατοικίες της μέσης ελληνικής οικογένειας και επιπλέον προστατεύονται με βάση και τα εισοδηματικά κριτήρια του οφειλέτη, δηλαδή αυτά που αναφέρονται στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Εταιρεία», τόνισε.

Η κ. Αχτσίδου ανέφερε ως παράδειγμα ότι υπάρχει η δυνατότητα ένας οικογενειάρχης με τετραμελή οικογένεια, δηλαδή με δύο παιδιά και εισόδημα 35.000 ευρώ τον χρόνο να προστατεύσει την κύρια κατοικία του, η οποία μπορεί να έχει αντικειμενική αξία έως 260.000 ευρώ.

Στο παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία αναφέρθηκε ο διοικητής της 4ης ΔΥΠΕ, γιατρός Στρατής Πλωμαρίτης, τονίζονας ότι «ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από μία εβδομάδα ακριβώς ανοίγει τον δρόμο σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο στα νοσοκομεία όσο και σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

«Ακόμη ανοίγει τον δρόμο να έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική δαπάνη και να προμηθεύονται τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Είναι μία μεγάλη παρέμβαση σε δύσκολη εποχή, σε εποχές μνημονίων και σκληρής επιτήρησης από τους δανειστές μας», είπε «Δεν λύνεται το πρόβλημα που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο σύνολό του, είναι όμως μία παροχή σε μία ομάδα πολιτών που ήταν αποκλεισμένη», υπογράμμισε.

Ο κ. Πλωμαρίτης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες ανανέωσε μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου 2016 τις συμβάσεις 970 γιατρών που έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και θα έφευγαν από το σύστημα και ότι προκηρύσσονται αυτές τις μέρες 3.500 θέσεις για το εθνικό σύστημα υγείας, γιατρών νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Προσέθεσε ακόμη ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δίνεται η δυνατότητα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β΄βαθμού να συνδράμουν με τον τρόπο τους και να καταθέσουν προτάσεις που θα «δελεάσουν» γιατρούς να πάνε να υπηρετήσουν σε ορεινά, σε άγονα, σε νησιωτικά ιατρεία.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δικηγόρος Ρωξάνη Κωστατζίκη, ήταν παρόντες ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Έκκληση για συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί για την αγορά παιδικού γάλακτος για τους πρόσφυγες απηύθυναν εκπρόσωποι της Παρέμβασης Αλληλεγγύη Δυτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα