Το πορνό κάνει καλό ή κακό;

19:10 9/9/2016 - Πηγή: Protagon

Υπάρχει μία φοβερή λαϊκή ρήση, που λέει «Ολες οι παλιές πουτ…νες γίνανε καλόγριες». Ο λαός έχει σκληρό χιούμορ – σαν τα παιδιά. Από την άλλη όχι μόνο οι πόρνες αλλά και πολλοί εγκληματίες, το ρίχνουν στη θρησκοληψία όταν γερνάνε, για να σώσουν την ψυχή τους.

Η 49χρονη Πάμελα Αντερσον δεν είναι, βέβαια, ούτε ένα ούτε το άλλο. Μετά όμως από 15 γυμνά εξώφυλλα στο Playboy (τα περισσότερα από κάθε άλλο κουνελάκι), μετά από δύο πορνό ερασιτεχνικά βίντεο τα οποία διέρρευσαν με μυστηριώδη τρόπο στον Τύπο – εκτινάσσοντας τη δημοτικότητά της στα ύψη -, μετά από δύο αυξητικές επεμβάσεις στο στήθος της για να αποκτήσει το απόλυτο πορνό σχήμα-πεπόνι, και μετά τις ιστορικές πόζες της ως το τελευταίο μοντέλο που ποζάρει γυμνό στο τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου 2016 του Playboy… μετά απ΄όλα αυτά φαίνεται ότι άλλαξε ιδέες και μυαλά.

Ισως σε αυτή την αλλαγή να έπαιξε ρόλο κι ο ραβίνος.

Ο ραβίνος Σμούλι Μπότεικ, είναι Αμερικανός, 50 ετών, συγγραφέας 30 βιβλίων, μεταξύ των οποίων και του διάσημου εγχειριδίου «Kosher Sex: A Recipe for Passion and Intimacy» (1999). Είναι επίσης τηλεπερσόνα, δημόσιος ομιλητής, και πρώην «κολλητός» του Μάικλ Τζάκσον. Ο ραβίνος πρωτοστάτησε στη δημιουργία των παιδικών φιλανθρωπικών οργανώσεων του ποπ σταρ αλλά μετά τσακώθηκαν.

Η Πάμελα Αντερσον είναι το πιο πολυφωτογραφημένο κουνελάκι στο Playboy. Συνολικά φωτογραφήθηκε γυμνή για το περιοδικό 15 φορές

Οταν πέθανε ο σταρ, ο ραβίνος εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «The Michael Jackson Tapes», το οποίο περιέχει σειρά μαγνητοφωνημένων συζητήσεων μεταξύ τους. «Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε διότι ο Μάικλ Τζάκσον ήθελε απεγνωσμένα να εκδοθεί», έγραψε στην εισαγωγή.

Το τοπίο μοιάζει θολό. Πάντως το πρόσφατο άρθρο της Πάμελα Αντερσον και του ραβίνου Μπότεικ στη Wall Street Journal κάθε άλλο παρά θολό είναι.

Λένε σε αυτό από κοινού πως το πορνό κάνει τους άνδρες ερωτικά τεμπέληδες και απόμακρους στις σχέσεις τους. Προειδοποιούν πως είμαστε όλοι πειραματόζωα του Διαδικτύου και πως τώρα μεγαλώνει η πρώτη «γενιά παιδιών του πορνό» και δεν ξέρουμε όλη αυτή η έκθεση τι αποτελέσματα θα έχει στη μελλοντική ερωτική ζωή τους.

Γι’ αυτό προτείνουν: να κάνουμε μια νέα επανάσταση, την «αισθησιακή». Αντί για τσόντες να βλέπουμε αισθησιακές ταινίες. Αντί για περίτεχνες ερωτικές στάσεις, να στραφούμε στις πιο τρυφερές, αυτές που μας φέρνουν πιο κοντά. Αντί για σκληρό σεξ να προτιμήσουμε το οικογενειακό, αυτό που προάγει τη χαρά της συντροφικότητας.

Ορισμένοι από εσάς μπορεί να συμφωνείτε. Αλλοι ήδη να ξεκαρδίζεστε. Πολλοί να κουνάτε το κεφάλι απορημένοι. Εγώ άρχισα να ψάχνω.

Το «άχρηστο» σεξ και ο ιουδαϊσμός

Κατ’ αρχάς «πώς ο ραβίνος μιλάει για το σεξ;» και «τι είναι το “κόσερ σεξ”;». Λοιπόν, με έκπληξη διαπίστωσα μπαίνοντας δεξιά κι αριστερά σε διάφορα σάιτ, μπλογκ, κτλ. ότι οι ραβίνοι, ακόμα και σήμερα, συμβουλεύουν τον κόσμο πώς να κάνει σεξ. Όχι απαραίτητα τι στάσεις να προτιμήσει αλλά, πώς να κάνει «χρήσιμο» σεξ. «Αχρηστο» σεξ θεωρείται αυτό που δεν οδηγεί στην τεκνοποίηση – είτε το κάνεις από τη λάθος οδό, είτε το κάνεις με άτομο του ίδιου φίλου, είτε το κάνεις μόνος σου. «Χρήσιμο σεξ» είναι φυσικά το «κόσερ σεξ», το οποίο προτείνουν, οι εκπρόσωποι του ιουδαϊσμού, σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκείας.

Ο ραβίνος Σμούλι Μπότεικ με τον οποίο συνέγραψε η Πάμελα Αντερσον το περίφημο μανιφέστο κατά του πορνό. Εδώ ο ραβίνος μαζί με τον Μάικλ Τζάκσον, για τον οποίο έγραψε βιβλίο, όταν ο σταρ πέθανε

Επίσης υπάρχουν και καταστήματα με βοηθήματα για το «κόσερ σεξ». Βοηθήματα που προάγουν το «εμείς» και όχι το «εγώ». Βοηθήματα που θα ενέκρινε ο Θεός. Ένα τέτοιο, ηλεκτρονικό, κατάστημα είναι το bebetter2gether, το οποίο ανήκει στον ραβίνο Νατάν Αλεξάντερ και άνοιξε το 2015, στο Ισραήλ. Ο ιδιοκτήτης μάλιστα, κάνει έκκληση προς το κοινό, μέσω του έγκυρου αμερικανικού σάιτ bloomberg, για δωρεές ώστε να συγκεντρώσει $ 50.000 και να αναπτύξει την επιχείρηση.

Πότε γυρίστηκε η πρώτη πορνοταινία;

Ας πάμε όμως τώρα στις τσόντες. Πρόκειται φυσικά για παμπάλαιη ιστορία. Η παλιότερη καταγεγραμμένη πορνοταινία χρονολογείται από το 1908, είναι γαλλική, τιτλοφορείται «A L’ecu d’or òu la bonne auberge» και πραγματεύεται τη συνεύρεση ενός κουρασμένου στρατιώτη με την υπηρέτρια ενός πανδοχείου. Υπάρχει και μία αργεντίνικη, με τίτλο «El Satario» που γυρίστηκε περίπου τότε. Και μία γερμανική, του 1910, με τίτλο «Am Abend», η οποία διαρκεί 10’ και είναι η παλιότερη με δομή ανάλογη των σημερινών – αρχίζει με τη γυναίκα που αυνανίζεται στην κρεβατοκάμαρα και συνεχίζει με σκηνές συνουσίας, πεολειχίας και πρωκτικού σεξ.

Οι ταινίες πορνό έγιναν πολύ δημοφιλείς την εποχή του βωβού κινηματογράφου. Προβάλλονταν στα σινεμά ιδιωτικά και κυρίως στους οίκους ανοχής. Οσες από εκείνες σώζονται σήμερα, φυλάσσονται στο Ινστιτούτο Σεξουαλικών Ερευνών «Alfred Kinsey» στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα (ΗΠΑ). Ο Αλφρεντ Κίνσεϊ (1894-1956) υπήρξε διάσημος σεξολόγος και ίδρυσε το Ινστιτούτο το 1947.

Το πορνό κάνει καλό ή κακό;

Κάποτε οι έρευνες με οδήγησαν στα επιστημονικά συγγράμματα. Ασε τα τρελαμένα κουνελάκια, τις ιστορικές ταινίες και τους ραβίνους επιχειρηματίες και τηλεστάρ. Τι λένε οι γιατροί; Τι λένε οι ψυχολόγοι; Είναι το πορνό σαν τα ναρκωτικά; Σαν το αλκοόλ; Οδηγεί σε βιασμούς; Καταστρέφει και απομονώνει ερωτικά και κοινωνικά όποιον το απολαμβάνει;

Στον επιστημονικό κλάδο οι απόψεις διίστανται. Βάσει ερευνών άλλοι λένε ότι καταστρέφει την ερωτική ζωή του ζευγαριού κι άλλοι ότι τη βελτιώνει. Αλλοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά και άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Όταν πάντως στη Δανία νομιμοποιήθηκε η πορνογραφία το 1969 παρατηρήθηκε μείωση στις απόπειρες βιασμού.

Εχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει στον Τύπο δύο ερασιτεχνικές ταινίες πορνό με την Πάμελα να πρωταγωνιστεί. Στη μία συνευρίσκεται ερωτικά με τον πρώην σύζυγό της, Τόμι Λι, ντράμερ των Mötley Crüe και στην άλλη με τον πρώην σύντροφό της Μπρετ Μάικλς, τραγουδιστή των Poison

Όμως είναι αναμφισβήτητο ότι στους ανθρώπους αρέσει το πορνό. Μελέτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν πως οι άνδρες καταναλώνουν τέτοιες ταινίες από 50% έως 99% ενώ οι γυναίκες από 30% έως 86%. [«The APA Handbook of Sexuality and Psychology» (Vol. 2)].

Το δε internet κάνει την κατανάλωση ακόμα πιο εύκολη υπόθεση – είναι δίπλα σου, είναι οικονομικό, είναι ανώνυμο, βλέπεις τσόντα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σε έρευνα του Ινστιτούτου Kinsey, που δημοσιεύθηκε το 2002, το 86% των ερωτηθέντων απάντησαν πως το πορνό μπορεί να εκπαιδεύσει τον κόσμο στο σεξ, και το 72% απάντησαν ότι δεν κάνει κακό, αντιθέτως αποτελεί ασφαλή διέξοδο στις φαντασιώσεις. Το 80% των χρηστών νιώθουν ότι τους κάνει καλό.

Βλάπτει τις αληθινές σχέσεις;

Ερευνα που έγινε σε φοιτήτριες στις ΗΠΑ έδειξε ότι εκείνες των οποίων οι σύντροφοι παρακολουθούσαν ταινίες σεξ, παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν χαμηλής ποιότητας ερωτικές σχέσεις και δεν ικανοποιούνται σεξουαλικά («Sex Roles», 2012).

Σε άλλη έρευνα, του 2013 από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, η οποία αφορούσε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ζουν μαζί ή είναι παντρεμένα, φάνηκε πως οι άνδρες που βλέπουν πορνό δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι από το αληθινό σεξ και από την ερωτική σύντροφό τους, ενώ αντίθετα οι γυναίκες που βλέπουν τέτοιες ταινίες νιώθουν ότι χάρη σ΄αυτές βελτιώνουν την ερωτική ζωή τους (Journal of Sex Research, 2013).

Οι επιστήμονες εδώ έχουν την εξήγηση: Οι άνδρες συνηθίζουν να βλέπουν μόνοι τους πορνό, ενώ οι γυναίκες το κάνουν μαζί με τους συντρόφους τους – ως μέρος της τελετουργίας του σεξ.

Ο ραβίνος Νατάν Αλεξάντερ, ιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού καταστήματος με βοηθήματα για το «κόσερ σεξ», www.bebetter2gether.com

Επίσης, οι άνδρες βλέπουν διαφορετικού τύπου ταινίες όταν είναι μόνοι τους, από αυτές που βλέπουν οι γυναίκες. Εκείνοι προτιμούν το σκληρό πορνό, χωρίς υπόθεση και χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπα. Αντίθετα οι γυναίκες βλέπουν (κατά κύριο λόγο με τους συντρόφους τους) ταινίες με υπόθεση και όχι υπερβολικά σκληρές – είναι η λεγόμενη κατηγορία «Για ζευγάρια». Στις ταινίες αυτές τα ζευγάρια που εμφανίζονται παρουσιάζονται συνήθως ισότιμα στη σεξουαλική πράξη.

Το πορνό είναι εθιστικό;

Στην έρευνα του Ινστιτούτου Kinsey, το 9% των χρηστών πορνό ταινιών απάντησαν πως προσπάθησαν να πάψουν να τις παρακολουθούν αλλά απέτυχαν.

Βεβαίως η υπερβολική κατανάλωση δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Οι ψυχολόγοι μιλούν για εθισμένους που απολύθηκαν επειδή έβλεπαν όλη μέρα τσόντες στο κομπιούτερ του γραφείου. Ωστόσο και πάλι, δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι οι ίδιες οι ταινίες είναι αυτές που προκαλούν τον εθισμό.

Στο Τμήμα Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ είναι σε εξέλιξη έρευνα με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου για να διαπιστωθεί κατά πόσο η υπερβολική θέαση πορνό αποτελεί εθισμό. Η μελέτη γίνεται σε άτομα που δήλωσαν εθισμένα στις πορνοταινίες, και που προσπάθησαν να πάψουν να τις βλέπουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι ερευνητές σκανάρουν τον εγκέφαλό τους δείχνοντάς τους παράλληλα διάφορες ερωτικές εικόνες, με σκοπό να διαπιστώσουν εάν οι αντιδράσεις τους είναι παρόμοιες με εκείνες των αλκοολικών όταν βλέπουν μπουκάλια μπύρας ή των ναρκομανών, όταν βλέπουν σέα και μέα.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δείχνουν παρόμοια αντίδραση με αυτή των αλκοολικών όταν βλέπουν διαφημίσεις μπύρας. [«Porn on the brain» (2013), ντοκιμαντέρ βρετανικής παραγωγής]

Ωστόσο οι ερευνητές του Κέμπριτζ τονίζουν πως δεν μπορεί κανείς να κατατάξει στην ίδια κατηγορία με τους αλκοολικούς και τους ναρκομανείς, αυτούς που βλέπουν συστηματικά πορνοταινίες. «Απαιτούνται πολλές μελέτες ακόμη για να πούμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για κάποιου είδους εξάρτηση».

Αλλη έρευνα όμως, του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δείχνει μάλλον το αντίθετο. Εκεί χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Ο εγκέφαλος όλων μας παρουσιάζει ένα είδος ηλεκτρικής δραστηριότητας όταν αντικρίζουμε ένα ερέθισμα. Η ταχύτητα με την οποία κινείται τότε είναι 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Πρόκειται για τον δείκτη P300. Οταν κάποιος είναι αληθινά εθισμένος στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, και βλέπει μια εικόνα που του θυμίζει τον εθισμό του, ο δείκτης στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ανεβαίνει πολύ πάνω από το P300.

Η Πάμελα Αντερσον ήταν το τελευταίο μοντέλο που φωτογραφήθηκε γυμνό στο Playboy, στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2016 – προτού καταργηθούν οι γυμνές φωτογραφίσεις στο ανδρικό περιοδικό

Στην έρευνα έλαβαν μέρος άτομα τριών κατηγοριών: περιστασιακοί καταναλωτές πορνό ταινιών, συχνοί καταναλωτές, καταναλωτές που ζήτησαν ψυχιατρική βοήθεια επειδή δεν μπορούν να αποκοπούν από τις πορνοταινίες. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στις τελευταίες, τις πιο βαριές περιπτώσεις, έδειξε πως τα άτομα αυτά είτε έβλεπαν ερωτικές εικόνες είτε έβλεπαν φωτογραφίες με φαγητά, είτε με ανθρώπους να κάνουν σκι… δεν ξεπερνούσαν το P300. (Socioaffective Neuroscience & Psychology, 2013). Τα αποτελέσματα λοιπόν του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος έδειξαν πως το πορνό δεν είναι εθιστικό.

Άλλη μελέτη πάλι, στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στη Βρετανία, έδειξε πως το πορνό συνδέεται πιο πολύ με τον ψυχαναγκασμό, παρά με την εξάρτηση. Στην έρευνα συμμετείχαν 226 άνδρες. Οι ερευνητές βάσει αυτού του δείγματος, διαπίστωσαν πως η υπερβολική κατανάλωση πορνό ταινιών παραπέμπει σε νευρωτική ή εμμονική συμπεριφορά. (Journal of Sex & Marital Therapy, 2013).

Αρα σύμφωνα με τα συμπεράσματα των τελευταίων επιστημόνων, οι άνδρες που τείνουν να βλέπουν υπερβολικά πολύ πορνό έχουν προδιάθεση στον ψυχαναγκασμό.

Τελικά το πορνό είναι επικίνδυνο;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα όσων ανδρών ρώτησα γύρω μου για το θέμα – όχι δεν είναι! Όμως μπορεί να γίνει αν ο άνδρας που παρακολουθεί συχνά παρασυρθεί και νομίζει ότι αυτό που κάνουν οι πορνοστάρ το κάνουν όλες οι γυναίκες – επειδή δεν το κάνουν! Ωστόσο αυτός που θα μπερδέψει τόσο πολύ τα πράγματα μέσα στο μυαλό του, μάλλον θα είναι είτε έφηβος είτε εντελώς ανώριμος. Για την πρώτη περίπτωση, των εφήβων, όλοι οι γνωστοί μου ερωτώμενοι άνδρες που έχουν παιδιά μου είπαν ότι τους μίλησαν ήδη (σε αγόρια και κορίτσια) ή θα τους μιλήσουν όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή. Για τη δεύτερη περίπτωση, του ανώριμου καταναλωτή, η απάντησή τους ήταν κοφτή: «ας πρόσεχε!».

The post Το πορνό κάνει καλό ή κακό; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
πορνο, michael jackson, playboy, ποπ, σταρ, γυμνες, jackson, νέα, μπλογκ, bloomberg, ηπα, τσοντα, επηρεάζει, protagon, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, αποτελεσματα, βιντεο, το θεμα, γυναικα, δανια, εικονες, ηπα, θεμα, ισραηλ, ναρκωτικα, ντοκιμαντερ, σινεμα, σταρ, ταινιες, φωτογραφιες, bloomberg, protagon, αρθρο, αλκοολ, ατομο, βιβλιο, βοηθεια, βοηθηματα, φαγητα, γινει, γινεται, διιστανται, δειχνει, δομη, εγινε, ειπαν, υπαρχει, εκθεση, εξελιξη, επηρεάζει, εποχη, ερευνα, ερευνες, ετων, ζευγαρια, ζωη, ιδεες, ιδια, ειδος, υποθεση, θεος, θυμιζει, θολο, εικονα, λαθος, λογο, μεα, μειωση, μπλογκ, μυαλο, παιδια, παμε, πεθανε, πεπονι, ρηση, πιο πολυ, ποπ, ψυχη, ρολο, σεα, σεξολογος, συζυγο, σειρα, σκηνες, τμημα, φαινονται, φυσικα, χιουμορ, χαρα, ψυχολογοι, αγορια, ανηκει, εγκεφαλος, εξαρτηση, jackson, μελετη, μεθοδος, michael jackson, μοιαζει, μυαλα, ολη μερα, ποζες, protagon.gr, βωβου
Τυχαία Θέματα