Πόσο υπέροχοι είναι οι Επτά της Μεσογείου;

17:46 9/9/2016 - Πηγή: Protagon

Ηταν μια άτυπη, αλλά εξαιρετικά συμβολική εν τέλει, συνάντηση που έφερε στην Αθήνα ηγέτες όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας – και αυτό οφείλει κανείς να το πιστώσει στον Πρωθυπουργό ως επιτυχία.

Την πύλη του Ζαππείου το μεσημέρι της Παρασκευής διέβησαν εκτός από τον Ολάντ και τον Ρέντσι, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ενωσης της

Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης: όλοι έγιναν δεκτοί από τον Αλέξη Τσίπρα, διοργανωτή της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Αν ξεχάσουμε τη γλωσσική ακροβασία του Αλέξη Τσίπρα που στην εισηγητική ομιλία του προς τους ξένους ηγέτες μίλησε από κείμενο για «ακατάληπτους (sic) δεσμούς» μεταξύ των μεσογειακών κρατών, ήταν μια συνάντηση με ισχυρούς συμβολισμούς.

O Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ κατά την υποδοχή του τελευταίου στο Ζάππειο (Reuters)

Διότι την ώρα που στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έτρωγε «ξύλο» για τα προαπαιτούμενα που η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει ως όφειλε για να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, άκουγες τον Φρανσουά Ολάντ στο περιστύλιο του Ζαππείου να μιλάει για την ανάγκη της ανάπτυξης.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να απευθύνουμε μια έκκληση για την ενότητα της Ευρώπης, γιατί οι χώρες του Νότου είναι χώρες οι οποίες βιώνουν οικονομικές καταστάσεις που απαιτούν να τεθεί η ανάπτυξη στην καρδιά των προτεραιοτήτων. Σκέφτομαι την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά, επίσης, και τη Γαλλία, όπου πάντα θέταμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε μία σειρά κανόνων πειθαρχίας, που βέβαια ισχύουν για όλους», σημείωσε ο Ολάντ σε μια δήλωσή του προς τους γάλλους δημοσιογράφους.

Μολονότι ο κ. Τσίπρας και το Μαξίμου είχαν σπεύσει την Πέμπτη να απαλλάξουν τη σύνοδο από τον χαρακτηρισμό της ως «απάντηση στη λιτότητα» – μετά και τις αντιδράσεις της Γερμανίας – και να αναδείξουν ως κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας την ασφάλεια και τη διαχείριση του Προσφυγικού, η συνάντηση των Επτά είχε τελικά πολλή συζήτηση για οικονομία.

«Η Σύνοδος της Μπρατισλάβας πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό» ήταν η κεντρική θέση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας τόνισε στη συνεδρίαση ότι η ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος μίας κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν είναι ένα αντίβαρο το Νότου προς τον Βορρά ή προς την ομάδα του “Βίζεγκραντ”, αλλά μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το Brexit «έχει ερμηνεία», ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, ότι «η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του Προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της Ακροδεξιάς και ότι η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι μια απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης» σε όλα αυτά.

Ο Αλ. Τσίπρας καλωσορίζει τον Ματέο Ρέντσι στο Ζάππειο (Reuters)

Πιάνοντας το νήμα από εκεί όπου το είχε αφήσει νωρίτερα ο Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως προτεραιότητες της Ευρώπης «πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο Προσφυγικό και την ασφάλεια».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε υπέρ της αναγκαιότητας να τεθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι προτεραιότητες, καθώς δείχνουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες, είναι μεταξύ άλλων, η ύπαρξη 22 εκατ. ανέργων στην Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι και η ύπαρξη 7,5 εκατ. νέων χωρίς καμία εκπαίδευση, ούτε εργασία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει και πως η απάντηση είναι ανάπτυξη, με το ζήτημα να είναι τώρα πώς αυτή θα σχεδιαστεί και θα προωθηθεί. Σε αυτή την εισήγηση ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και τον όρο «δημοσιονομική ευελιξία». «Η οπτική της ελληνικής πλευράς είναι δημοσιονομική σταθερότητα με “δημοσιονομική ευελιξία” ως επενδυτικό κίνητρο», είπε.

Οι Επτά στις κοινές δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνόδου στο Ζάππειο (Reuters)

Κατά της λιτότητας μίλησε μετά το πέρας της συνάντησης και ο Ματέο Ρέντσι. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να απαριθμεί κανόνες και λιτότητα. Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι πολύ σημαντική για μια Ευρώπη διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών. Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Λίγο νωρίτερα ανοίγοντας τον κύκλο των δηλώσεων των ηγετών, ο Φρανσουά Ολάντ είχε σημειώσει: «Ολες οι χώρες καθοδηγούμαστε από κάποιες πεποιθήσεις. Οτι χρειαζόμαστε συνοχή και ότι βασιζόμαστε σε αρχές για να συμβάλουμε στη σταθερότητα της Ευρώπης. Αποφασίσαμε να συμβάλουμε στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την Ευρώπη να προοδεύσει. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Εξι από τους Επτά – απουσίαζε ο Νίκος Αναστασιάδης – ξεναγήθηκαν μετά τη σύνοδο, στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο (INTIMENEWS)

Από την πλευρά του, ο Τζόζεφ Μουσκάτ της Μάλτας αναφέρθηκε σε μια πιο «κοινωνική» Ευρώπη: «Η «κοινωνική Ευρώπη» ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή», είπε.

Στιγμιότυπο από την βόλτα τους στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» (Nikos Libertas / SOOC)

Μοιάζει σαν αυτή η παρέα να σχηματοποιείται. Ο κ. Τσίπρας άλλωστε προανήγγειλε νέα σύνοδο των Επτά η οποία θα φιλοξενηθεί στην Πορτογαλία. Και έπειτα συνόδευσε τους ηγέτες και τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο. Απουσίαζε μόνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ενθουσιασμένος από το αρχιτεκτόνημα του συμπατριώτη του Ρέντσο Πιάνο, αλλά αποχώρησε αμέσως μετά την οικογενειακή φωτογραφία. Οι υπόλοιποι ξεναγήθηκαν στο χώρο και συζήτησαν θέματα πολιτισμού σε ένα εξαιρετικά χαλαρό κλίμα. Ηταν μια καλή ημέρα για την Ευρώπη, συμφώνησαν.

Οι αντιδράσεις των Γερμανών

Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις όλων ότι αυτή η συνάντηση της Αθήνας δεν είχε σκοπό να λειτουργήσει διαλυτικά αλλά ενωτικά, η αντίδραση των Bορειοευρωπαίων – και ειδικά των Γερμανών – ήταν σκληρή. Από την Μπρατισλάβα όπου έγινε το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολίασε πως η «λιτότητα» έχει «σε μεγάλο βαθμό πολιτικοποιηθεί». «Η λιτότητα για μένα είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά» υπογράμμισε ο ολλανδός τεχνοκράτης κληθείς να μιλήσει για τη σύνοδο που διοργάνωσε ο κ. Τσίπρας.

Ιδιαίτερα σκωπτικός ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που προσερχόμενος στο Eurogroup ειρωνεύτηκε τη σύνοδο των Αθηνών: «Οταν οι σοσιαλιστές ηγέτες συναντιούνται, συνήθως, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».

Και ακόμα πιο επιθετικός ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, που κατηγόρησε τους Ολάντ και Ρέντσι ότι αφήνονται να τους «χειραγωγεί» ο κ. Τσίπρας. «O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης», είπε ο γερμανός ευρωβουλευτής!

Το τέλος του γαλλογερμανικού άξονα;

Σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα Die Welt σημείωσε πως αυτή η σύνοδος των Επτά είναι «μια εξαγγελία πολέμου εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας». Και υπογράμμισε: «Η μίνι συνάντηση κορυφής δεν είναι ένας γύρος πολυλογάδων, αλλά μια συνάντηση που θα πρέπει να κάνει την καγκελάριο Μέρκελ να τρέμει. Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετατοπίζονται, ο άξονας ισχύος ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι εύθραυστος. Οι πρώην δυνάμεις που έδιναν τον τόνο στην Ευρώπη, απειλούνται να χάσουν τον βηματισμό τους. Νέες συμμαχίες σχηματίζονται, η Γαλλία αναζητεί άλλους εταίρους. Η συνάντηση κορυφής του Τσίπρα δίνει μια πρώτη γεύση».

Απέναντι σε αυτές τις ανησυχίες των Βορείων της ΕΕ, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου πως αυτή «δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Το πόσο τους έπεισε, μία μόλις εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, μένει να αποδειχτεί…

Τα κυριότερα σημεία της Διακήρυξης των Αθηνών

Η ελληνική κυβέρνηση αποτιμά θετικά την αναφορά στη Διακήρυξη για «ένα όραμα για την Ευρώπη» το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί τη δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών. Εξίσου σημαντικό σημείο είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Στη Διακήρυξη τονίζεται επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Επιπλέον τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του «Πακέτου Γιούνκερ», καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη – μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Γίνεται επίσης αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά. Υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.

Το κείμενο, που για την ώρα δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (!), ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.

Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης

We, the Heads of State and Government of the Republic of Cyprus, France, Greece, Italy, Malta, Portugal and Spain, have gathered in Athens, with the aim of enhancing our cooperation and to contribute to the dialogue on the future of the EU.

We underline our strong commitment to European unity and our firm conviction that, by acting together, our countries are stronger and European citizens in a better position to control their future.

We respect the desire of the British people expressed in the recent referendum. The notification of the UK intention to withdraw from the EU should be done as soon as possible. In the future, we hope to have the UK, as a close partner of the EU.

We are convinced that the European Union needs a new impulse in order to address the common challenges the Member States are facing, upholding its values of freedom, democracy and rule of law, as well as tolerance and solidarity.

This vision for Europe must be based on concrete measures that will contribute to the security of European citizens and improve their lives, assert Europe’s global and regional role, improve the functioning of European Institutions and ensure their democratic accountability. Culture and education should be at the core of Europe’s actions, in this framework.

Furthermore, we firmly believe that, in the interest of Europe as a whole, our common European project be built upon a perspective for the Mediterranean as a region of peace, stability and prosperity

We believe that the informal Summit in Bratislava on 16th September should lay the political basis for this new vision, the essential priorities for the future, as well as an agenda with concrete initiatives to be adopted.

In this framework, our countries propose the following priorities and measures:

Ensuring the internal and external security of Europe

The EU must strengthen our capacity to guarantee the security of our citizens and our territory and live up to our responsibility to respond to crises and act for peace and stability in our environment and in the world, in support of a Common Security and Defence Policy and in full compliance with the UN Charter. To this end, we need to enhance our cooperation and our commons means in the areas of security and defence, in a spirit of solidarity.

Respect for the sovereignty and territorial integrity of states as well as the inviolability of borders must remain fundamental principles for the EU.

In this respect, we support the negotiation process, for a just, viable and comprehensive settlement of the Cyprus problem, without guarantees, based on the relevant UNSC resolutions and the status of Cyprus as an EU member state.

In particular, the European Union should:

Ensure the protection of its external borders, through systematic controls, necessary technologies, the interconnection of relevant databases and the effective establishment of the European Border and Coast Guard before the end of the year;

Decisively strengthen cooperation in the fight against terrorism, by providing the necessary tools, especially in the fields of police and justice, as well as developing cooperation to address the phenomenon of radicalization, including through promoting a concrete initiative to enable investment in the regeneration, planning and adequate policies for the peripheries of European urban cities. Intelligence sharing should be enhanced, notably by creating a dedicated platform for real time and multilateral exchange. We will also strengthen cooperation with Mediterranean partners;

Re-energize its Common Foreign and Security Policy in line with the Global Strategy for strategic guidance and scale up diplomatic initiatives for conflict-resolution and crisis-management, also taking into consideration lessons learned;

Develop European military capacities and the defence industry with a view to reach strategic autonomy, notably through a European research program and a fund for security and defence and set up progressively a EU planning and conduct capability for European CSDP missions and operations. Full use should be made of the Lisbon Treaty’s potential.

Reinforcing the cooperation in the Mediterranean and with African countries

Our partnerships with Mediterranean, and with African countries, are essential for our common security, stability and prosperity.

The EU should:

Scale up all its cooperation and financing with a view to support the efforts of our partners to ensure their own security, to fight against irregular migration and to foster their economic development;

In particular, upgrade the external dimension of EU Migration Policy and integrating it into EU external and development action. On this basis, and taking into account the La Valetta Action Plan and other relevant frameworks, efforts to implement the Partnership Framework on migration and conclude compacts with countries of origin and transit, must be stepped and adequately financed ;

Enhance diplomatic efforts to solve crises and to contribute to peace and stability in its neighborhood.

Fostering Growth and Investment in Europe

Europe must keep its promise of prosperity and social justice. We need more growth and more investment to overcome the economic crisis, create jobs, protect our social model and prepare the future of our economies. We are determined to uphold the European social acquis and to promote social cohesion and convergence.

We assert our commitment to the process of European integration and the sustainable development of Europe οn the basis of balanced economic growth, price stability, and a highly competitive social market economy, aiming at full employment and social progress.

In particular, the EU should:

Foster investment by doubling the financing capacity of the European Fund for Strategic Investment (“Juncker Plan”), focusing on key priorities such as digital economy, low-carbon projects for energy, including energy interconnections and transport, infrastructure as well as research and training.

The issue of bottlenecks, where they exist, should be addressed in order to promote investment and foster economic growth for the benefit of all citizens.

It should be complemented by European policies supporting financing and investment, including the completion of the Banking Union and incentives for investment at national level, as well as policies and regulations for the digital single market, the energy Union and an industrial strategy.

Promote employment and improved living and working conditions. To this end we need to pursue decisive growth-oriented structural reforms in order to improve the functioning of markets, enhance competitiveness and create jobs.

Furthermore, investment projects in high unemployment member-states, and cross-border projects of common European interest that foster innovation and market integration, should be promoted.

Combat tax evasion, aggressive tax planning as well as fiscal dumping.

Fight against social dumping, by addressing issues related to fraud, abuses and circumvention of rules.

New steps should be taken to increase growth, convergence and stability in the Euro area.

The process of ratification of the COP21 Paris Agreement by the EU and its member states, must be accelerated so that they become parties to the Agreement as of its entry into force.

Strengthening programmes for youth

We need more ambitious initiatives at European level to facilitate mobility as well as access to training and jobs for young people. Europe should in particular extend and amplify the Youth Employment Initiative and broaden the Erasmus program.

Addressing the challenge of migration

The effective protection of EU external borders and the orderly management of the asylum and migration policy constitute key challenges for Europe’s future. It should be based on international and EU law and the principles of solidarity and responsibility. Racism and xenophobia cannot be tolerated.

A comprehensive EU migration policy should include:

Making the European system for asylum more effective and more convergent, by reviewing the Dublin system on the basis of the principles of responsibility and solidarity, in particular towards the front-line states;

Stepping up the secondment of personnel to FRONTEX and EASO for the support of the asylum systems of front-line states ; implementing European Council’s conclusions regarding the need to accelerate relocation, which is still advancing at very low rate; pursuing the implementation of the EU-Turkey agreement in order to continue to prevent tragic deaths and migration flows in the Aegean;

Developing our migration policy by fighting against irregular migration, establishing robust readmission and returns arrangements, advancing legal migration and mobility possibilities and addressing the root causes of irregular migration.

We agree to continue our exchange on the priorities for the future of Europe as well as on cooperation in the Mediterranean.

The 2nd Summit of Mediterranean EU countries will be held in Portugal.

The post Πόσο υπέροχοι είναι οι Επτά της Μεσογείου; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
επτα, νίκος αναστασιάδης, αλέξης τσίπρας, die welt, αθηνα, ενωση, κυπρος, τσιπρας, sic, ελλαδα, γαλλια, δίλημμα, εξι, nikos, νέα, διαλυτικά, σόιμπλε, μερκελ, οηε, government, republic, cyprus, france, italy, malta, spain, athens, aim, future, european, unity, respect, desire, people, hope, order, member, freedom, democracy, law, vision, europe, security, global, culture, education, project, peace, lay, live, world, support, defence, full, end, status, coast, fight, tools, initiative, urban, real, time, exchange, scale, military, view, fund, set, lisbon, potential, foster, upgrade, account, origin, jobs, market, key, energy, issue, single, industrial, working, innovation, tax, rules, steps, euro, paris, access, youth, erasmus, asylum, system, frontex, systems, low, fighting, root, protagon, γερμανος, εφημεριδα δημοκρατια, steve jobs, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, real news, θεμος αναστασιαδης, αλέξης τσίπρας, origin, χωρες, αυριανη, βερολινο, εργασια, ζαππειο, ισπανια, ιταλια, κυπρου, οηε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, ρατσισμος, φωτογραφια, ωρα, cyprus, people, protagon, real, steps, time, turkey, urban, αδυναμια, αξονας, βεμπερ, γεγονος, γινεται, γινονται, γυρος, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δίλημμα, διαλυτικά, εγινε, εγχειρημα, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξελιξη, επιτυχια, ευημερια, ευκλειδης, ευρωπη, εφημεριδα, ιδεα, θετικο, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, ληψη, μαξιμου, μινι, νεολαια, νημα, ομαδα, παντα, ολλανδος, οραμα, παρισι, πεμπτη, πιανο, πορτογαλια, προβληματα, σιγουρα, συζητηση, σειρα, σόιμπλε, υλοποιηση, φαληρο, athens, access, account, aim, ασφαλεια, asylum, security, exchange, coast, carbon, cross, culture, defence, democracy, desire, die welt, education, ελληνικα, energy, ενωση, euro, republic, erasmus, europe, fight, fighting, foster, france, freedom, front, frontex, full, fund, future, global, government, ηγετες, hope, industrial, initiative, innovation, project, issue, italy, jobs, key, καρδια, law, lay, lisbon, low, malta, member, military, market, order, paris, peace, πηγες, potential, protagon.gr, respect, root, support, rules, set, single, spain, scale, systems, system, status, tax, tools, upgrade, θεματα, θετικα, unity, view, vision, world, working, youth, european
Τυχαία Θέματα