Οι Βρυξέλλες μιλούν για το χρέος, αλλά μετά τη δεύτερη αξιολόγηση

Η αισιοδοξία της Παρασκευής; Ο,τι και να είναι, μοιάζει με ένα θετικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες. Η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου σε δημοσιογράφους ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, θέτει ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για μια σταθερότερη πορεία της ελληνικής

οικονομίας. Οχι ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε μέσα στο 2016. Θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες και δεν θα είναι εύκολο καθώς υπάρχουν μία σειρά από θέματα που χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις» είπε ο αξιωματούχος αναφερόμενος σε εργασιακές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικούς στόχους για το 2017-2018 κλπ., όπως σημειώνει στην ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η Ελένη Βαρβιτσιώτη για την «Καθημερινή».

To Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα μπορούσε να λάβει οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, υπογράμμισε ο ίδιως αξιωματούχος, ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εξέτασης των ελληνικών ζητημάτων.

«Αν οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα, τότε θα είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος για να κλείσουμε όλα τα θέματα στις 5 Δεκεμβρίου» υπογράμμισε. Αναγνώρισε ξανά ότι υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο υπογράμμισε ότι ο παραπάνω στόχος για συνολική συμφωνία «είναι φιλόδοξος, αλλά ρεαλιστικός».

Αυτό που είναι εξαιρετικά δύσκολο, συνέχισε ο αξιωματούχος, είναι «να προβλεφθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup μέχρι το τέλος του έτους σε περίπτωση που δεν προλάβουμε εκείνο της 5ης Δεκεμβρίου».

Ο ίδιος ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχει θετική εισήγηση του ΔΝΤ για συμμετοχή του Ταμείου. «Είναι εφικτό, αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί ακριβώς τότε» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το μόνο πλάνο και χρονοδιάγραμμα είναι αυτό της συμφωνίας του Μαΐου είπε και διευκρίνισε ότι όταν μιλάει για χρέος αναφέρεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα θα ποσοτικοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018.

Όσον αφορά το άνοιγμα του ασφαλιστικού στην δεύτερη αξιολόγηση ανέφερε πως «κάποιοι έβαλαν τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ στο google translate και δεν κατάλαβαν τι έλεγε» αλλά ότι θα συζητηθούν η αναδιαμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, γιατί θα δώσει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

The post Οι Βρυξέλλες μιλούν για το χρέος, αλλά μετά τη δεύτερη αξιολόγηση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα