Μπαλτάς Vs Τζάρμους στη Θεσσαλονίκη

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Αυτή τη φορά η έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη έγινε την Πέμπτη, και όχι την Παρασκευή, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πώς έτσι; «Για να έχουμε μια επιπλέον ημέρα προβολών!» μας είπαν από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Λογικό. Ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη διψάει για το Φεστιβάλ. Δεκαετίες τώρα. Από το 1960 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά

με το glamour του Κωνσταντάρα και της Αλίκης, τον εθνικοπατριωτισμό του Τζέιμς Πάρις και την ημίγυμνη Ελένη Ανουσάκη, στα 70s και τα 80s με τον Εξώστη να κρίνει, στα «διεθνή» ‘90’ς και στα πιο χλιδάτα ‘00’ς, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι δεμένο με την πόλη.

Κι ήταν μεγάλη ασέβεια του Αριστείδη Μπαλτά να έρθει χθες στην τελετή έναρξης να μας πει ότι «το Φεστιβάλ με αυτή τη διοίκηση ξαναβρίσκει τη δυναμική του». Τι λέτε, καλέ μου; Ήρθατε να πουλήσετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε ιθαγενείς; Δεν λέω, εξαιρετική η νέα διοίκηση. Αλλά όχι και να σβήσουμε τον Δημήτρη Εϊπίδη που ήταν ο προηγούμενος διευθυντής…

Ο χαιρετισμός του Αριστείδη Μπαλτά ξεσήκωσε κύμα ψιθύρων στον εξώστη όπου καθόμουν. «Κάθε φορά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη νιώθω μια ανάταση», είπε ο υπουργός Πολιτισμού σε ένα κρεσέντο κολακείας προς τους ιθαγενείς. «Πολιτιστική ανάταση. Αυτό είναι το καλό της κρίσης. Υπάρχει ένα είδος πολιτιστικής αναγέννησης, αυτό φαίνεται εδώ στη Θεσσαλονίκη». Οι ιθαγενείς αναρωτιόμασταν μεταξύ μας για ποια ακριβώς πόλη μιλάει. Και δώστου ο υπουργός να εκπλήσσεται που οι φορείς συνεργάζονται μεταξύ τους για το Φεστιβάλ και να που «αυτή η διοίκηση δείχνει ότι κάτι σημαντικό συντελείται», αλλά ευτυχώς είχε έρθει χωρίς χειρόγραφο, οπότε τελείωσε γρήγορα.

Το σήμα του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Η Θέμις Μπαζάκα και ο Στέλιος Μάινας παρουσίασαν τη σύντομη τελετή έναρξης απλά, όμορφα κι ευχάριστα. Στο Διαδίκτυο αναρτήθηκε και ένα σπαρταριστό βιντεάκι με τους δυό τους να προσκαλούν τον κόσμο στο 57ο Φεστιβάλ, παρέα με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Από τα highlights της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του Τζιμ Τζάρμους στην οθόνη με μαγνητοσκοπημένη μήνυμα, ο οποίος χαρακτήρισε το φαγητό της Θεσσαλονίκης το πιο νόστιμο στον κόσμο. «Είμαι ο Τζιμ Τζάρμους και σας μιλώ από πολύ μακριά, απ’ τη Νέα Υόρκη. Είμαι όμως εκεί με το πνεύμα μου και μακάρι να μπορούσα να βρίσκομαι εκεί και να απολαμβάνω τη φανταστική πόλη σας, το υπέροχο φεστιβάλ σας και μάλλον το πιο νόστιμο φαγητό του κόσμου. Ευχαριστούμε που προβάλετε και τις δύο νέες ταινίες μας, το “Paterson”, και το “Gimme Danger the story of the Stooges”. Είναι τιμή μας. Ελπίζω να τις απολαύσετε όπως και τις άλλες ενδιαφέρουσες ταινίες που προβάλλονται. Ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε εκεί, απορροφώντας ταινίες, απολαμβάνοντας ο ένας τον άλλον και την ομορφιά της Θεσσαλονίκης».

[το video του voria.gr]

Και μετά βυθιστήκαμε στον αργόσυρτο, μονότονο και ποιητικό κόσμο του «Πάτερσον», του νέου ήρωα του Τζιμ Τζάρμους…

The post Μπαλτάς Vs Τζάρμους στη Θεσσαλονίκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα