Αλληλεγγύη στο Προσφυγικό ξαναζήτησε ο Τσίπρας – Τι επιδιώκουν οι «28»

«Αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο Προσφυγικό, αντί «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν», ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο Προσφυγικό». Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Συνόδου.

Kατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός είπε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν καλυφθεί μόνο 5.200. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «αποτελεσματική αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι «ευέλικτη αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύεται ως «αλληλεγγύη κατ’ επιλογήν».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. «Δεν κάναμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχοι με τις κοινές μας αρχές», υπογράμμισε.

Σχετικά με την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δεν δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, ώστε να μην δίνονται αφορμές στον πρόεδρο Ερντογάν στο θέμα της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».

Ο Πρωθυπουργός αναμενόταν να συναντηθεί την Παρασκευή στις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στις 10.30 π.μ. με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Θα ακολουθήσει συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Περισσότερες προσπάθειες» για να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών

«Περισσότερες προσπάθειες» για να μειωθούν οι αφίξεις και να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί μεταναστών από χώρες της Αφρικής αναμένεται να ζητήσουν οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Βάσει του προσχεδίου και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΕΕ θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνιών με αφρικανικές κυβερνήσεις, και κυρίως με τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, το Μαλί και τη Σενεγάλη.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, παρουσίασε την Πέμπτη στους ηγέτες των 28 έναν πρώτο απολογισμό των προετοιμασιών για τις συμφωνίες αυτές, κρίνοντας πως έχει ήδη υπάρξει «περισσότερη πρόοδος μέσα στους τελευταίους μήνες απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες θέλουν από την κυρία Μογκερίνι να τους παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, «τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε όρους αφίξεων και επαναπατρισμών».

«Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών, ιδιαίτερα από την Αφρική, και να βελτιωθεί ο δείκτης των επιστροφών τους στις πατρίδες τους», σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου.

Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί όλα τα «όργανα και τα κατάλληλα εργαλεία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για «την ανάπτυξη και το εμπόριο», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.

Κατά την κυρία Μογκερίνι οι συμφωνίες αυτές θα είναι «αμοιβαία επωφελείς» για την Ε.Ε. και τα αφρικανικά κράτη, συμβάλλοντας ιδίως να δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης για τους πολίτες τους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η μετανάστευση να αποτελεί τη μοναδική τους προοπτική.

Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να είναι «έτοιμες» προς υπογραφή πριν από την άνοιξη, την περίοδο που θα ξαναρχίσουν οι επικίνδυνες προσπάθειες διάπλου της Μεσογείου μετά το χειμώνα, σημείωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται, επίσης, να συμπεριληφθεί η έκκληση προς τα κράτη – μέλη να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις» των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

The post Αλληλεγγύη στο Προσφυγικό ξαναζήτησε ο Τσίπρας – Τι επιδιώκουν οι «28» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα