Στουρνάρας: «Η αβεβαιότητα ανέκοψε την επιστροφή καταθέσεων»

Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς «αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή.

Παρουσιάζοντας την έκθεση νομισματικής

πολιτικής στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι το καθεστώς αβεβαιότητας ανέκοψε την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και εγείρει κινδύνους για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι θεσμοί πρέπει να κάνουν βήματα προς την επίλυση του γόρδιου δεσμού στην αξιολόγηση.

«Το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί έγκαιρα και χωρίς άλλη καθυστέρηση η δεύτερη αξιολόγηση», να οριστικοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και να συμφωνηθούν τα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους, σημείωσε.

«Προκειμένου να μη χαθεί η θετική δυναμική που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος προτρέπει τόσο τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξουν ρεαλισμό και ευελιξία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την πρόταση της ΤτΕ για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 στο 2% του ΑΕΠ – αντί για 3,5% που ισχύει σήμερα.

Σημείωσε πως η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων σε συνδυασμό με «ήπια» ελάφρυνση του χρέους και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μπορούν να δρομολογήσουν μείωση της φορολογίας και να φέρουν πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις στην οικονομία.

Οπως αναφέρεται άλλωστε στην έκθεση, η υπερφορολόγηση είναι ένας από τους πιθανούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να βλάψει τη δραστηριότητα.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΤτΕ κάλεσε εκ νέου και για αλλαγές στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα μοντέλο που θα είναι πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

The post Στουρνάρας: «Η αβεβαιότητα ανέκοψε την επιστροφή καταθέσεων» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα