Πούτιν: Κατασκεύασμα των αντιπάλων του Τραμπ τα περί σχέσεων με τη Ρωσία

Αν και η εκ του σύνεγγυς επαφή περιορίστηκε σε μια σύντομη κουβέντα ενώ βάδιζαν μαζί προς την οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Ειρηνικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρωταγωνίστησαν στη Σύνοδο.

Εξέφρασαν σε κοινή δήλωση την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση του ISIS, ενώ ο ρώσος ηγέτης προσέφερε στήριξη στον αμερικανό ομόλογό

του, αποδίδοντας σε κομματικές διαμάχες την φιλολογία για στενές σχέσεις με τη Ρωσία

Ενα χρόνο μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και χωρίς να έχει κοπάσει καθόλου ο θόρυβος για τον ρόλο της Ρωσίας στην προεδρική εκλογή, οι δύο ηγέτες δεν κατάφεραν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου της APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού) στο Βιετνάμ. Ο διαφορετικός προγραμματισμός και το πρωτόκολλο εμπόδισαν μια συνάντηση πέρα από τα δυο λόγια που είπαν στο πόδι.

Η φερόμενη σχέση ανάμεσα στον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και τη Ρωσία «είναι κατασκευασμένη από τους αντιπάλους του ως όπλο εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε ακόμη «ανοησίες» τις κατηγορίες ότι μια ανιψιά του είχε επαφές το 2016 με τον Τζορτζ Παπαδόπουλο. «Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτε για κάτι τέτοιο», επέμεινε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν είχε καλά λόγια να πει για τον αμερικανό ομόλογό του. Είπε πως είχε έναν χαλαρό διάλογο μαζί του, τον χαρακτήρισε ευγενικό και μορφωμένο ενώ πρόσθεσε πως αισθάνεται κανείς άνετα όταν συναλλάσσεται μαζί του.

Παρά ταύτα, σε κάποια άλλα ζητήματα, ο ρώσος πρόεδρος δεν έδειξε να αλλάζει θέση. Οπως δήλωσε, η Ρωσία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στα μέτρα της Ουάσιγκτον για την οποία είπε πως προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία λόγου ρωσικών μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν στο αμερικανικό έδαφος.

Τα ενδεχόμενα αντίποινα που θα περιλάμβαναν τον χαρακτηρισμό αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, που λειτουργούν στη Ρωσία, ως «πρακτόρων του εξωτερικού» μπορεί να είναι «κάπως υπερβολικά σκληρά», ωστόσο το Κρεμλίνο εξακολουθεί να εξετάζει ποια ακριβώς θα είναι η απάντησή του.

Φέρνοντας κοντά υπερδυνάμεις αλλά και μικρές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, η Σύνοδος είναι περισσότερο ευκαιρία για περιφερειακές επαφές παρά για συναντήσεις κορυφής. Εξάλλου, ο Τραμπ συνδύασε την παρουσία του στην Ασία με μια μακρά περιοδεία σε Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα.Οι σύνοδοι των χωρών του Ειρηνικού έχουν ένα έντονο τοπικό χρώμα. Ο Τραμπ και ο Πούτιν μάλλον πρόθυμα φόρεσαν το μπλε πουκάμισο που έδωσε έναν βιετναμέζικο αέρα στην επίσημη ενδυμασία τους.

(Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Πέρυσι, το 2016, το λουκ ήταν περουβιανό…

(EPA/Ernesto Arias)

..και το 2013 ινδονησιακό.

(EPA/MAST IRHAM/POOL)

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, Τραμπ και Πούτιν επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους απέναντι στην εθνική κυριαρχία της Συρίας, την ανεξαρτησία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Παράλληλα, κάλεσαν όλες τις πλευρές της συριακής σύγκρουσης να λάβουν ενεργό ρόλο στην πολιτική διαδικασία της Γενεύης. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα.

Ακόμη μίλησαν για τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία «ως ενδιάμεσο βήμα για να μειωθεί η βία στη Συρία» και «εξέτασαν την πρόοδο της κατάπαυσης του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία, η οποία έφτασε στο τελικό στάδιο πριν από την εφαρμογή, την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο πρόεδροι στο Αμβούργο, τον Ιούλιο του 2017».

Μαζί Τραμπ και Πούτιν και στην οικογενειακή φωτογραφία. Δίπλα στον Τραμπ ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης και στην πρώτη σειρά, από αριστερά, οι ηγέτες του Βιετνάμ, της Ινδονησίας και της Ιαπωνίας (REUTERS/Jorge Silva)

The post Πούτιν: Κατασκεύασμα των αντιπάλων του Τραμπ τα περί σχέσεων με τη Ρωσία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα