Ποτάμι για Κοτζιά: Απτόητος παρότι τον καταγγέλλουν ιστορικά στελέχη της Αριστεράς

Την εμμονή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο κλείσιμο της λογοτεχνικής επιθεώρησης Athens Review of Books μέσω της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και των εσόδων της από το πρακτορείο διανομής, στηλιτεύει το Ποτάμι, επικαλούμενο και τις τοποθετήσεις ιστορικών στελεχών της Αριστεράς στο θέμα, όπως αυτή του Περικλή Κοροβέση με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι

μιλά για απαράδεκτη ενέργεια κατά της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών που πλήττει την εικόνα της χώρας. «Η Ελλάδα», τονίζεται στην ανακοίνωση, «διασύρεται διεθνώς, με δημοσιεύματα, στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ευρώπης», ενώ «ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, όπως ο Περικλής Κοροβέσης καταγγέλλουν πλέον ανοιχτά τον υπουργό Εξωτερικών θυμίζοντας τη συστηματική του δράση υπέρ των δικτατορικών καθεστώτων Χόνεκερ και Γιαρουζέλσκι».

«Ο υπουργός όμως συνεχίζει απτόητος», αναφέρει το Ποτάμι και καταγγέλλει τον κ. Κοτζιά ότι χρησιμοποιεί, «λες και είναι προσωπική του ιδιοκτησία, τον μηχανισμό του υπουργείου Εξωτερικών στη διαμάχη του με ένα έντυπο».

«Αν ο κ. Κοτζιάς έχει προβλήματα με το σταλινικό παρελθόν του, ας τα λύσει με τον εαυτό του αντί να επιχειρεί να βάλει λουκέτο σε αυτούς που του τα θυμίζουν», τονίζει χαρακτηριστικά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και καλεί τον Πρωθυπουργό -αφού ο ίδιος ο υπουργός «δεν δείχνει να συναισθάνεται τη ζημιά που προκαλεί με τη στάση του στην εικόνα της χώρας και συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε ο κ. Καμμένος»– να πάψει να τον καλύπτει: «(…)Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει την τακτική «δεν είδα, δεν άκουσα…» καλύπτοντας τον υπουργό του. Οφείλει να παρέμβει και να δώσει τέλος σε μια υπόθεση που στρέφεται κατά της ελευθερίας της έκφρασης και εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα».

Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Περικλής Κοροβέσης χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών «σταλινικό γραφειοκράτη» και υμνητή του δικτατορικού ολοκληρωτισμού της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ διερωτάται αν υπήρξε έμμισθος.

Ο Περικλής Κοροβέσης

«Συχνά οπορτουνισμός και προβληματισμός έχουν δυσδιάκριτα όρια. Το λογοτεχνικό περιοδικό Athens Review of Books, που αναζητά τη θέση του στα αντίστοιχα διεθνή έντυπα, έγραψε το βιογραφικό του υπουργού. Ο κ. Κοτζιάς, αντί να κολακευτεί γι’ αυτήν τη δημοσιότητα από ένα τόσο σοβαρό έντυπο, έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και το περιοδικό καταδικάστηκε σε βαριά πρόστιμα και δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα με λουκέτο», γράφει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο γνωστός διανοούμενος και αντιστασιακός και διερωτάται με νόημα: «Αν η πρότερη ζωή του κ. υπουργού είναι συκοφαντική δυσφήμηση του σημερινού νεοφιλελεύθερου εαυτού του, γιατί δεν κάνει μήνυση στον παλαιό σταλινικό εαυτό του; ‘Η, πιο απλά, αυτοκριτική;»

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει τέλος ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει διαχωρίσει τη θέση της «από τον υπουργό διώκτη της ελεύθερης έκφρασης». «Να είναι άραγε ο κ. υπουργός εκφραστής της πολιτικής της κυβέρνησης για το βιβλίο; Εύχομαι ολόψυχα να διαψευστώ. Αλλά έχουμε δει τόσα και τόσα. Και έτσι έχουμε χάσει τη χαρά της έκπληξης. Να περιμένουμε ακόμα μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;» καταλήγει στην παρέμβασή του μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών ο Περικλής Κοροβέσης.

The post Ποτάμι για Κοτζιά: Απτόητος παρότι τον καταγγέλλουν ιστορικά στελέχη της Αριστεράς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα