Ποτάμι – Θεοχάρης, ένα αναμενόμενο διαζύγιο

Στη πολιτική όπου οι πειρασμοί, οι εντάσεις και διαφωνίες είναι συχνές, σχεδόν καθημερινές κι απόλυτες, οι πρόσκαιρες φιλίες -όσο ισχυρές κι αν είναι- με τις πρώτες δοκιμασίες ξεφουσκώνουν και φτάνει η ώρα που ολοκληρώνονται με τον καθένα να τραβάει το δρόμο του.

Εξαίρεση από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να είναι ούτε η σύντομη χρονικά φιλία ανάμεσα στον Χάρη Θεοχάρη και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Γνωρίστηκαν λίγο πριν από την ίδρυση του Ποταμιού, συνδέθηκαν και συμπορεύτηκαν μαζί στην θριαμβευτική είσοδό του στη Βουλή τον Ιανουάριο

του 2015, και τώρα έφτασε η ώρα «να χωρίσουν τα τσανάκια τους».

Η ανεξαρτητοποίηση του, μέχρι χθες το απόγευμα, βουλευτή του Ποταμιού δεν ήταν ξαφνικό μπουρίνι, για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Σεβαστουπόλεως. Ισως μάλιστα και να καθυστέρησε.

Η αποκλίνουσα πορεία του κ. Θεοχάρη με το Ποτάμι εμφανίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με αφορμή το κακό εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε, διαψεύδοντας κατά πολλούς τη προσδοκία της φρεσκάδας που έφερε στη πολιτική ζωή με την παρουσία του. Οι τριβές είχαν ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες που κάθισαν στα έδρανα της Βουλής.

«Την άνοιξη του ‘15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ (γιατί ο Τσίπρας ήταν ανίκητος). Τον χειμώνα του ‘15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ (γιατί το Ποτάμι πέφτει). Την άνοιξη του ‘16 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ (γιατί ο Μητσοτάκης ανεβαίνει)…. Μας τρέλαινε λίγο όλους στο Ποτάμι με τις συνεχείς μετατοπίσεις του αλλά το υπομέναμε μέχρι που κατάντησε μια κουραστική ιστορία», ήταν η δηκτική απάντηση του Ποταμιού στους ισχυρισμούς του κ. Θεοχάρη περί διγλωσσίας του κόμματος.

«Εγιναν όμως λάθη: έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, έλλειψη θάρρους να τα βάλουμε με τις παθογένειες, στρογγύλεμα απόψεων. Πάνω απ´ όλα όμως διγλωσσία. Αντιπολίτευση τη μια, στήριξη στην κυβέρνηση την επόμενη. Εμφανιζόμασταν πρόθυμοι για κυβερνητική συνεργασία χωρίς προϋποθέσεις… επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Συμπόρευση και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία», είναι το κατηγορώ προς την ηγεσία του Ποταμιού, υποστηρίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Οι διαφωνίες του με τον Σταύρο Θεοδωράκη κορυφώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο όταν ο Χάρης Θεοχάρης προσπάθησε να μαζέψει υπογραφές για να διεκδικήσει την αρχηγία αλλά δεν τα κατάφερε.

Τις τελευταίες εβδομάδες ήταν εμφανές ότι οι δρόμοι των δυο πλευρών είχαν χωρίσει καθώς οι αιχμές και οι υπαινιγμοί του κ. Θεοχάρη για τη γραμμή και του χειρισμούς του επικεφαλής του Ποταμιού πύκνωσαν όπως και οι πληροφορίες ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τη ΝΔ. «Δεν με αφορούν τα σενάρια αυτά», απαντά.

Το Ποτάμι σχολίασε την ανεξαρτητοποίησή του με αιχμηρό τρόπο καθότι χθες «στις 7 το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις μετά από καταγγελίες δεκάδων στελεχών ότι τους καλούσε να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη μιας νέας πολιτικής κίνησης! Αντί να έρθει και να απαντήσει στις καταγγελίες, μια ώρα μετά προτίμησε να φύγει από το Ποτάμι κρατώντας όμως την έδρα του βουλευτή. Ηθη παλαιοκομματικά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Ποταμιού.

Οσο για το άμεσο μέλλον του ο Χάρης Θεοχάρης δηλώνει ότι τον χωρίζουν περισσότερα από όσα τον ενώνουν με το Ποτάμι και γι’ αυτό θα συνεχίσει να δίνει τους αγώνες μέσα στο Κοινοβούλιο και κυρίως μέσα στην κοινωνία.

Καυστικό ήταν το σχόλιο του Ποταμιού: «Και μια επιβεβλημένη διόρθωση. Οι βουλευτές αυτής της Βουλής δεν εκλέχθηκαν με σταυρό. Εκλέχθηκαν με λίστες. Λίστες οι οποίες κατατέθηκαν με βάση τον νόμο, από τον επικεφαλής του Κινήματος. Λίστες στις οποίες μετείχε με χαρά ο Χάρης Θεοχάρης. Και εδώ προκύπτει το απλό ερώτημα: αφού διαφωνούσε σφόδρα με την περυσινή πολιτική του κόμματος γιατί δέχτηκε να μπει στις λίστες; Για να μη χάσει την καρέκλα του βουλευτή; Και γιατί δεν παραδίδει τώρα την έδρα αφού συνεχίζει να διαφωνεί σφόδρα; Και να αρχίσει από το μηδέν μια νέα αρχηγική καριέρα», τονίζεται στην ανακοίνωση του.

Ο Χάρης Θεοχάρης μπήκε στη πολιτική χάρη στο… opengov επί Γιώργου Παπανδρέου, όταν τον Νοέμβριο του 2009 ανάλαβε σύμβουλος του τότε γ.γ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλλη. Οταν εκείνος αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2011 , μόλις είχε σχηματισθεί η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ο Χάρης Θεοχάρης τον διαδέχθηκε και τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε τη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 και λίγους μήνες αργότερα ήταν στη πρώτη ομάδα με τον Σταύρο Θεοδωράκη που ίδρυσαν το Ποτάμι. Εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών τον Ιανουάριο του 2015 και επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

The post Ποτάμι – Θεοχάρης, ένα αναμενόμενο διαζύγιο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα