Έρευνα: Αύξηση ρατσισμού στην Ελλάδα-Οι περιοχές

Το «Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας» παρουσίασε την ετήσια έρευνά του σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ και «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υπήρξε ραγδαία αύξηση των περιστατικών μέσα σε ένα χρόνο.

273 περιστατικά το 2015 έναντι 83 περιστατικών το 2014

Οι ομάδες πλησθυσμού που δέχονται πιο συχνά την ρατσιστική βία είναι οι πρόσφυγες και Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ και Μεσοφυλικοί (ΛΟΑΤΚΙ). Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο βρίσκονται ακτιβιστές

και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πολλές φορές στα περιστατικά εμπλέκονται και ένστολοι.

Συγκεκριμένα, το 2015 καταγράφηκαν 273 περιστατικά με περισσότερα από 300 θύματα. Στα 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος. Στα 185 περιστατικά θύματα ήταν ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Μάλιστα, σε ένα περιστατικό θύμα έπεσε και άτομο ΑμεΑ που στοχοποιήθηκε και λόγω αναπηρίας, ενώ σε 10 περιστατικά τα θύματα στοχοποιήθηκαν ως ακτιβιστές.

Όλα αυτά τα περιστατικά έρχονται να προστεθούν στα 5 περιστατικά στα οποία στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων είτε λόγω δράσης τους υπέρ των προσφύγων (με 4 περιστατικά κατά εθελοντών στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην Κω) είτε λόγω της υπεράσπισης που παρείχαν σε θύματα «θρησκευτικού» ρατσισμού (αντισημιτισμός).

Τέλος , για πρώτη φορά αναφέρθηκε ένα περιστατικό κατά μέλους μουσουλμανικής μειονότητας και 2 περιστατικά κατά παιδιών Ρομά. Να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις που σημειώθηκαν ήταν ομαδικές κι είχαν περισσότερους από έναν δράστη.

Οι περιοχές της ρατσιστικής βίας

Εκτός από τις συνοικίες της Αθήνας, περιστατικά καταγράφηκαν και σε Γλυφάδα, Καβούρι, Βούλα, Μαραθώνα, Μέγαρα, Χολαργό, 25 περιστατικά καταγράφηκαν στην Θεσσαλονίκη, ενώ κι άλλες περιοχές της Ελλάδας μπήκαν στο χάρτη της ρατσιστικής βίας, όπως το Αγρίνιο, η Αίγινα, η Αλεξανδρούπολη, η Βέροια, ο Βόλος, η Δράμα, η Έδεσσα, η Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Θήβα, η Μύκονος, η Πάρος, η Καβάλα, η Ιστιαία, η Κέρκυρα, το Κιλκίς, η Κομοτηνή, η Λέσβος, η Ρόδος, η Πέλλα, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Πάτρα, η Σαλαμίνα, τα Τρίκαλα, η Τρίπολη, η Ξάνθη κι η Ναύπακτος.

Σε ποιους χώρους εμφανίζονται τα περιστατικά

Κι εδώ η έρευνα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έντεκα περιστατικά συνέβησαν στο σχολείο, 19 έγιναν σε καταστήματα, χώρους εργασίας του θύματος ή του δράστη, 120 περιστατικά συνέβησαν σε δημόσιο χώρο, 28 σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σταθμούς, 9 σε αστυνομικά τμήματα, χώρους κράτησης ή φιλοξενίας, 5 στο διαδίκτυο, 4 τηλεφωνικά.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις χαρακτηρίζονται κυρίως από βαριές σωματικές βλάβες, βιασμούς, εμπρησμούς, περιστατικά ασέλγειας, εξυβρίσεις, απειλές, φθορά ξένης περιουσίας. Σε 225 περιστατικά οι δράστες των επιθέσεων ήταν άντρες, σε 23 περιστατικά ήταν γυναίκες και σε 19 περιστατικά η επίθεση προήλθε από μεικτές ομάδες.

Οι δράστες στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι Έλληνες (235 περιστατικά), 6 επιθέσεις από μεικτές εθνοτικά ομάδες με την συμμετοχή Ελλήνων και σε 8 περιστατικά οι δράστες ήταν αλλοδαποί.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων, ο γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης αστυνομικής βίας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα