Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για «σχέδιο 4ου μνημονίου»

Πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, που απεβίωσε την Κυριακή. Υστερα, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας αρχίζοντας από το άλλο μεγάλο γεγονός των τελευταίων ημερών, δηλαδή την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, έστειλε ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο: «η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή, όπως ήταν την καταστροφική πενταετία 2010-2014».

Επιστρέφοντας στο παρόν και το άμεσο μέλλον, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο να κλείσει η β’ αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου –«πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς της γαλέρας στην αγορά εργασίας», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα τόνισε ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία» και ότι δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα ληφθούν από τώρα έως και το 2018 καθώς και για τα μακροπρόθεσμα, από το 2018 και μετά.

Ο ίδιος διέκρινε μία ευνοϊκή συγκυρία στην Ευρώπη και ένα παράθυρο «ώστε να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την επιτροπεία». Οπως διευκρίνισε, από τη μια έχουμε άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής Δεξιάς, αλλά από την άλλη «έχουμε και για πρώτη φορά την αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου της λιτότητας, όπως οι χθεσινές δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι, η έκθεση της Κομισιόν, οι αναφορές του πρωθυπουργού της Γαλλίας, αλλά και η κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την επίσκεψή του εδώ».

Οσο για την αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα για τη Νέα Δημοκρατία η οποία συνεδρίασε νωρίτερα την ίδια μέρα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ακολουθεί μία σαφή στρατηγική που έχει το όνομα “4ο Μνημόνιο”».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης «είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων και της συζήτησης για το χρέος, ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ταυτίζεται απροσχημάτιστα με το ΔΝΤ και επαναφέρει το success story του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβρη και όχι τον Μάρτη γιατί έβλεπε την αποτυχία του προγράμματος που είχε συμφωνήσει», συμπλήρωσε και υποσχέθηκε:

«Η αξιολόγηση θα κλείσει και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές ενδείξεις για το χρέος. Ετσι θα κλείσει και η «αριστερή παρένθεση»», προσέθεσε με νόημα ο κ. Τσίπρας. «Η αποτυχία αυτής της γραμμής αντί να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτική αναδίπλωση τον οδηγεί σε πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», είπε. Ως παράδειγμα ανέφερε το Προσφυγικό όπου «αντί η ΝΔ να συμβάλλει με τη στάση της στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται κατά του Προσφυγικού σε τοπικές κοινωνίες, ο ίδιος δήλωσε ότι «φυσικοί αυτουργοί είναι μέλη και φίλοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής».

Στην ίδια ομιλία, ο Πρωθυπουργός έστειλε κι ένα μήνυμα προς την Αγκυρα, τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό», τόνισε.

The post Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για «σχέδιο 4ου μνημονίου» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα