O φόβος του Τραμπ πάνω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

Ο χρόνος προκειμένου η Ευρωζώνη να εξασφαλίσει εφέτος συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εξαντλείται. Αυτό προειδοποίησαν οι Financial Times σε άρθρο τους την Τετάρτη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ μπορεί να επιφέρει νέες επιπλοκές.

«Το

ΔΝΤ εξακολουθεί να περιμένει από τις απρόθυμες πρωτεύουσες της ζώνης του ευρώ να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέχρι πού θα φτάσουν για να ελαφρύνουν το τεράστιο ελληνικό χρέος», σημείωσε χαρακτηριστικά η έγκυρη βρετανική εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ΕΕ – ΔΝΤ για την Ελλάδα».

Στο ρεπορτάζ οι FT επικαλούνται ανθρώπους με γνώση των διαπραγματεύσεων, οι οποίοι δηλώνουν πως το ΔΣ του ΔΝΤ έχει «αναστείλει» οποιαδήποτε απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα έως ότου να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση, που άρχισε τον περασμένο μήνα.

«Το να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αποφασιστικής σημασίας για τις χώρες της ευρωζώνης, ιδίως τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το Βερολίνο, μάλιστα, θεωρεί τη συμμετοχή του κρίσιμη για να πείθει, κάθε φορά, τους δύσπιστους γερμανούς βουλευτές». Η αποτυχία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να κερδίσει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου για τη νέα δόσεις της βοήθειας προς την Αθήνα.

«Οι (ευρωπαίοι) αξιωματούχοι διεξάγουν αγώνα δρόμου έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το τελευταίο προγραμματισμένο για το τρέχον έτος, καθώς το Ταμείο αναφέρει πως θα αποφασίσει στο τέλος του 2016 για τη συμμετοχή του ή όχι» τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Οσον αφορά τον Τραμπ, οι FT υπογραμμίζουν πως αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν καταλήξουν σε συμφωνία (το τρέχον έτος) πολιτικά εμπόδια θα εμφανιστούν μέσα στο 2017, οπότε ο Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αμερικανική θέση σχετικά με τις δανειακές πρακτικές του Ταμείου στην Ευρώπη.

Πάντως, οι πηγές της εφημερίδας δηλώνουν ότι υφίσταται πιθανότητα έκτακτου Eurogroup στα τέλη Δεκεμβρίου, ή και τις αρχές Ιανουαρίου για να υπάρξει συμφωνία που θα «ανοίξει το δρόμο» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο διέψευσε ότι προγραμματίστηκε για την προσεχή Παρασκευή «μίνι Eurogroup» για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα. Το πιο πιθανό είναι ότι η συνάντηση προγραμματίστηκε μεν αλλά ματαιώθηκε, ύστερα από την απροθυμία της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, να συμμετάσχει. Το πρακτορείο MNI που πρώτο αποκάλυψε την Τρίτη τη διεξαγωγή της σύσκεψης, ανέφερε ότι αυτή τελικά δεν ακυρώθηκε, αλλά απλά αναβλήθηκε.

The post O φόβος του Τραμπ πάνω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα