Ο Σύρος που έβγαλε σέλφι με τη Μέρκελ μηνύει το Facebook

Ο Σύρος Ανας Μονταμάνι έγινε παγκοσμίως διάσημος τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν έβγαλε μια σέλφι φωτογραφία με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αργότερα όμως είδε τη φωτογραφία του να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, για όλους τους λάθος λόγους. Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε ξανά και ξανά σε αναρτήσεις που αφορούσαν τρομοκρατικές και άλλες εγκληματικές ενέργειες με δράστες μετανάστες, αρχής γενομένης με το μακελειό στις Βρυξέλλες

τον Μάρτιο του 2016.

Η ομοιότητά του με τον καμικάζι αυτοκτονίας της επίθεσης στις Βρυξέλλες έδωσε «τροφή» στην οργάνωση Anonymous της Γερμανίας, που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τη φωτογραφία με σχόλιο «Εβγαλε η Μέρκελ σέλφι με τον καμικάζι των Βρυξελλών;».

Λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της φωτογραφίας έγινε γνωστή η πραγματική του ταυτότητα: δίπλα στη Μέρκελ στεκόταν ο 19χρονος Μονταμάνι και όχι ο μακελάρης Ναζίμ Λαχράουι. Η δε φωτογραφία είχε τραβηχτεί όταν η καγκελάριος επισκέφθηκε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Αλλά τι να το κάνεις; Η αλήθεια δεν είναι το φόρτε των social media και πολύς κόσμος συνέχισε να πιστεύει ότι είχε διαβάσει αρχικά στο facebook για τον πρόσφυγα δίπλα στην καγκελάριο.

Οι προσβλητικές αναρτήσεις άλλωστε συνεχίστηκαν στο Facebook για αρκετό καιρό, ενώ παράλληλα η φωτογραφία άρχισε να χρησιμοποιείται και σε πολλά άρθρα σχετικά με την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κάτι αντίστοιχο συνέβη στις 28 Δεκεμβρίου, με αφορμή μία επίθεση στο μετρό του Βερολίνου, όταν μια ομάδα νεαρών επιχείρησε να βάλει φωτιά σε έναν άστεγο που κοιμόταν σε παγκάκι στον σταθμό Σενλαϊνστράσε. Οπως αποδείχτηκε από τις έρευνες των Αρχών, οι νεαροί είχαν έρθει στη Γερμανία ως πρόσφυγες, έξι από τη Συρία και ένας από τη Λιβύη.

Η φωτογραφία του Μονταμάνι χρησιμοποιήθηκε και πάλι με φωτομοντάζ σε άρθρα που είχαν τίτλους όπως «Εβαλαν φωτιά σε άστεγο. Τo 2015 η Μέρκελ είχε βγει σέλφι με έναν από τους δράστες!» και μοιράστηκαν αρκετοί χρήστες του Facebook.

Ο ίδιος αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ο δικηγόρος του στο Βίρτσμπουργκ ζήτησε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά συγκεκριμένων χρηστών αλλά και του μέσου δικτύωσης, ζητώντας να μη δημοσιεύει «προσβλητικές ψευδείς ειδήσεις».

«Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι που έχει να κάνει με πρόσφυγες, ο Μονταμάνι χρησιμοποιείται σαν σύμβολό τους και χρεώνεται έναν σωρό εγκληματικές πράξεις», πρόσθεσε.

The post Ο Σύρος που έβγαλε σέλφι με τη Μέρκελ μηνύει το Facebook appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα