Ο Σόιμπλε ζητά από τους Θεσμούς να ελέγξουν τις παροχές Τσίπρα

Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται υπό εξέταση. Μία από τις φωνές που ζήτησαν να ελεγχθούν τα νέα μέτρα, κατά πόσο είναι συμβατά με το οικονομικό πρόγραμμα ήταν αυτή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι η ελάφρυνση του χρέους ενδέχεται να καθυστερήσει.

Την ίδια ημέρα, πηγές από την ΕΕ προέβλεπαν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο.

Οπως επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε ζήτησε να ελεγχθούν τα μέτρα για τη χορήγηση 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά. Μάλιστα φέρεται να διαμήνυσε στους Θεσμούς ότι περιμένει απάντηση το ταχύτερο δυνατό ενώ συνέδεσε το ζήτημα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, η ελάφρυνση μπορεί να καθυστερήσει.

Αναφερόμενος στην απόσταση που χωρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο εάν όλες οι πλευρές τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Προφανώς ο γερμανός υπουργός ελπίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στο άρθρο που συνυπέγραψαν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστφελντ και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου, Πολ Τόμσεν με το οποίο επιρρίπτουν στους ευρωπαίους εταίρους και την Αθήνα την ευθύνη για τυχόν νέα μέτρα λιτότητας.

Αλλά δεν είναι μόνον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών που –ως γνωστόν- κρατά μία αυστηρή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλος ένας συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο εκπρόσωπος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανικών κομμάτων, Μίχαελ Στίμπκεν, έσπευσε να βάλει φρένο στις όποιες ελπίδες του κ. Τσίπρα να επιτευχθεί μία πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών στο Βερολίνο την Παρασκευή, τόνισε: «Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο».

Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο ίδιος επεσήμανε ότι «έχουμε την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός». Υπογράμμισε ότι «όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν τους γερμανούς βουλευτές για την αναγκαιότητα ενός ακόμη προγράμματος». Αφησε κι εκείνος αιχμές για το ΔΝΤ και το άρθρο που συνέγραψαν Τόμσεν και Ομπσφελντ, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα το ΔΝΤ «να σκεφτεί και να αποφασίσει επιτέλους, εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα, αντί να σκορπά προτάσεις».

Μία αρκετά αρνητική πρόβλεψη έκανε ευρωπαίος αξιωματούχος σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς. Μιλώντας στο Γερμανικό Οικονομικό Πρακτορείο MNI ο ίδιος εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο. Ο αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει το πολιτικό αδιέξοδο στο θέμα της Ελλάδας ενώ όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο πρόσθεσε ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα πει στον έλληνα πρωθυπουργό ότι το Eurogroup είναι αυτό που λαμβάνει τις αποφάσεις για την Ελλάδα.

The post Ο Σόιμπλε ζητά από τους Θεσμούς να ελέγξουν τις παροχές Τσίπρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα