Γιατί η Γαλλία έγινε άνω κάτω με το άγνωστο σκίτσο του Ντα Βίντσι

Το Λούβρο έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες για την αγορά του επίμαχου σκίτσου, το οποίο θα δημοπρατηθεί τον Ιούνιο του 2017 από τον οίκο Tajan.

Πρόκειται για ένα έργο, φιλοτεχνημένο με μελάνι πάνω σε χαρτί, διαστάσεων 19X12,7 εκ., το οποίο εικονίζει τον Αγιο Σεβαστιανό και χρονολογείται πριν από 530 χρόνια. Στην πίσω πλευρά της εικόνας, υπάρχουν δύο ακόμα, αχνά, επιστημονικά σκίτσα.

Το έργο ανακάλυψε στο Παρίσι ένας συνταξιούχος γάλλος γιατρός, καθώς τακτοποιούσε κάτι παλιά χαρτιά του πατέρα του.

Το σκίτσο αποτελεί μία από τις 15 σπουδές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
στον Αγιο Σεβαστιανό και ανακαλύφθηκε από έναν συνταξιούχο γάλλο γιατρό όταν εκείνος τακτοποιούσε τα αρχεία του πατέρα του

«Όταν το είδα τα μάτια μου πετάχτηκαν έξω» δήλωσε η επιμελήτρια ιταλικών και ισπανικών σκίτσων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Κάρμεν Μπάμπαχ, η οποία συνεργάστηκε με τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του έργου.

Η ίδια πιστεύει ότι το συγκεκριμένο, αποτελεί τμήμα από τις 8 σπουδές του Αγίου Σεβαστιανού του Ντα Βίντσι, οι οποίες καταχωρίζονται στην 20τομη συλλογή σχεδίων και σημειώσεων Codex Atlanticus του αναγεννησιακού ιδιοφυούς καλλιτέχνη και επιστήμονα.

Στην πίσω όψη του έργου υπάρχουν δύο αχνά επιστημονικά σχέδια του Ντα Βίντσι

Ο Ντα Βίντσι ζωγράφιζε αργά. Είχε τέτοια φήμη. Προτού περάσει στον καμβά ή στην τοιχογραφία, μελετούσε τις φιγούρες του σε σχέδια, πολλά σχέδια. Ο νεοανακαλυφθείς Αγιος Σεβαστιανός, ο οποίος, παρεμπιπτόντως από τη δεκαετία του 1980 και την εξάπλωση του AIDS θεωρείται ο προστάτης άγιος των ομοφυλόφιλων, εικονίζεται στο σκίτσο του Ντα Βίντσι δεμένος πάνω σε δέντρο και τρυπημένος με βέλη.

Οι ιστορικοί τέχνης ισχυρίζονται πως το τελικό έργο πρέπει να υπάρχει κάπου ολοκληρωμένο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε μόνο για τις 15 ολοκληρωμένες σπουδές.

Όλα καλά λοιπόν. Επόμενο στάδιο, η δημοπρασία τον ερχόμενο Ιούνιο στο Παρίσι από τον οίκο Tajan. Η αξία του έργου έχει εκτιμηθεί επακριβώς στα $15,8 εκατ. Το έργο αποκλείεται, βάσει της γαλλικής νομοθεσίας να βγει εκτός γαλλικών συνόρων, εφόσον έχει ανακαλυφθεί στη χώρα. Το Λούβρο ετοιμάζεται για την πλειοδοσία.

The post Γιατί η Γαλλία έγινε άνω κάτω με το άγνωστο σκίτσο του Ντα Βίντσι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα