Ο «γιος τρομοκράτη» παρουσιάζει το βιβλίο του στην Αθήνα

«Μην ξεχνάτε τον Ελ-Σέιντ Νοσέρ», είχε πει σε ένα από τα διαβόητα διαγγέλματά του ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Ζακ Εμπραχίμ δεν τον ξεχνάει. Κάθε μέρα σκέφτεται ότι ο πατέρας του επέλεξε την τρομοκρατία αντί για την πατρότητα. Αλλά τον έχει διαγράψει, αυτόν και ό, τι αντιπροσωπεύει. «Δεν είμαι παιδί του Ελ Σέιντ Νοσέρ», λέει στην τελευταία σελίδα του βιβλίου του.

Ο «Γιος τρομοκράτη: Η αληθινή ιστορία μίας επιλογής» είναι η μαρτυρία του Αμερικανού, αιγυπτιακής

καταγωγής Εμπραχίμ για τη δεύτερη ζωή του, που άρχισε στις 5 Νοεμβρίου του 1990, όταν ο ίδιος ήταν μόλις επτά ετών. Εκείνη την ημέρα ο πατέρας του, ο αιγύπτιος Ελ-Σέιντ Νοσέρ, πυροβόλησε και σκότωσε τον φανατικό ηγέτη της οργάνωσης JDL (Σύνδεσμος Εβραϊκής Αμυνας), Μάιρ Καχάνε στο Μανχάταν. Από τις φυλακές Ατικα της Νέας Υόρκης, ο Νοσέρ συμμετείχε στον σχεδιασμό της πρώτης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το 1993. Εξι άτομα σκοτώθηκαν και 1.000 ακόμη τραυματίστηκαν. Η επίθεση ήταν ο πρόδρομος της σύγχρονης, παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Ο 61χρονος σήμερα Νοσέρ καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και τα παιδιά του με τη μητέρα τους καταδικάστηκαν σε μία ζωή διώξεων, ντροπής και φτώχειας. Η μισή κοινότητα των μουσουλμάνων τα πρώτα χρόνια τους ευχαριστούσε για μία επίθεση αφιερωμένη στον σκοπό του Παλαιστινιακού, η άλλη μισή κοινότητα τους μίσησε, γιατί τότε άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζονταν οι μουσουλμάνοι στις ΗΠΑ. Η οικογένεια «του τρομοκράτη» άλλαξε επίθετο, κρύφτηκε σε δεκάδες γειτονιές, μετακόμισε σε είκοσι διαφορετικά σπίτια. «Κάθε φορά ήταν μία νέα αρχή, αλλά κάθε αρχή ήταν χειρότερη από την άλλη», γράφει ο συγγραφέας.

Ο Ζακ μεγάλωσε ανάμεσα στην απουσία του πατέρα του, τον φόβο ότι «το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά» («Ιμπν Αμπού»), την ιδεολογική σύγχυση και τον σχολικό εκφοβισμό. «Κανείς δεν μου είχε διδάξει τι είναι ενσυναίσθηση ή γιατί έχει μεγαλύτερη σημασία από την ισχύ ή τον πατριωτισμό ή τη θρησκευτική πίστη», τονίζει. Αντιθέτως, μεγάλωσε με στερεότυπα, «έμαθε» να μισεί τους Εβραίους και τους ομοφυλόφιλους και για χρόνια προσπαθούσε να δικαιολογήσει τις πράξεις του πατέρα του. «Δεν πλησίασα ποτέ αρκετά τους ανθρώπους ώστε να διαπιστώσω αν πρέπει να τους φοβάμαι», γράφει.

Μέχρι που έκανε την επανάστασή του. Οταν έφτασε στην εφηβεία άρχισε να αμφισβητεί ό, τι αντιπροσωπεύει ο πατέρας του. Αποκήρυξε το Ισλάμ. Πέταξε τις εξτρεμιστικές ιδεοληψίες, προσέγγισε από την αρχή τους ανθρώπους γύρω του κι επέλεξε την ειρήνη.

Ο Εμπραχίμ σήμερα είναι 33 ετών. Δηλώνει άθεος: «Ολη μου τη ζωή έβλεπα τη θρησκεία να χρησιμοποιείται ως όπλο. Εγώ αφήνω τα όπλα κάτω».

Λέει την ιστορία του και περιγράφει τη ζωή του. Χρειάστηκε θάρρος μέχρι να αρχίσει να εμπιστεύεται ανθρώπους και να αποκαλύπτει την ταυτότητά του. «Πρόθεσή μου είναι να προσφέρω το πορτρέτο ενός παιδιού το οποίο μεγάλωσε στην κόλαση του φανατισμού και ωστόσο ενστερνίστηκε τη μη βία. Δεν μπορώ να πω μεγάλα λόγια για τον εαυτό μου, όμως η ζωή όλων μας έχει έναν τίτλο και ο τίτλος της δικής μου έως τώρα είναι αυτός: Κάθε άνθρωπος έχει επιλογή».

Ο Ζακ Εμπραχίμ θα επισκεφθεί την Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του (εκδόσεις Key Books). Τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση στο Public Συντάγματος στις 20:00 ο συγγραφέας θα συζητήσει για το βιβλίο του με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου, τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και τον Curator TEDxAthens, και συνιδρυτή του Found.ation Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου.

Στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εκδήλωση στο Public στην οδό Τσιμισκή Θεσσαλονίκης, στις 19:00. Ο συγγραφέας θα συζητήσει με την επιμελήτρια του TEDxThessaloniki, Ελενα Παπαδοπούλου, την καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ΑΠΘ, Ζαΐρα Παπαληγούρα και τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας στο ΑΠΘ, Αλέξανδρο Κιουπκιολή.

The post Ο «γιος τρομοκράτη» παρουσιάζει το βιβλίο του στην Αθήνα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα